|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.64 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Nov 29, 2007 10:02 am Naslov sporočila: Visoke cene - Merkator |
|
|
V Merkatorju sem plačeval z kartico.
Blagajničarka: - Malo se morate stegniti sem, ker je kabel prekratek, pa pin kodo odtipkajte tule, se nam je novi terminal pokvaril.
Jaz: - Ali so ga Romuni dobili v roke?
Blagajničarka: - Ne, ne serviser je nekaj popravljal, pa ni uspel.
Preverim znesek in na nekem prastarem terminalu odtipkam pin.
Blagajničarka: - Nekaj je narobe, še en pin bo potreben.
Odtipkam pin in pogledam natiskani listek: 12700 (dvanajst tisoč sedemsto)pa še nekaj evrov.
Jaz: - A?
Blagajničarka: - Aaa?
Tip v vrsti za mano: Avto ste kupili.
Trajalo je nekih 20 minut, da so tri blagajničarke ugotovile, da ne znajo stornirat. Šele ko so klicale banko, je uspelo. Vmes sem razmišljal, da nekje najdem kamion pa začnem nalagat.
V košari so so bili trije soki, kos sira, piškoti...
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1282 Aktiv.: 5.70 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Čet Nov 29, 2007 11:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Mislim da ni najbolj varno, da ti sploh lahko tako veliko denarja trgajo. A nimaš dnevnega limita. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.64 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Nov 29, 2007 11:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Dnevni limit velja samo za dvig na bankomatu (okoli 400 eu). Nekako sem živel v prepričanju, da tudi v trgovini velja taka omejitev (za nakupe dražjih stvari sem ravno zato hodil v banko po gotovino, definitivno brez veze), pa očitno ne. BA/maestro kartico in podobne ti kdorkoli lahko sprazni v enem zamahu. V trgovinah na terminalih skoraj ne moreš skriti tastature pri tipkanju. Če nekdo vidi PIN in ti ukrade kartico si kaput. Še huje je pri karticah, kjer je dovolj le podpis, brez PIN kode. Za nakupe na internetu sem si moral omisliti ekstra kartico, da ima omejitev dviga (za primer kraje).
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1282 Aktiv.: 5.70 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Čet Nov 29, 2007 12:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
Dnevni limit velja samo za dvig na bankomatu... |
Pri meni ne, imam limit za oboje. (50€ na bankomatu, 150€ v trgovini - bolj malo kupujem ) Dogovori se na banki oz. zamenjaj banko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Čet Nov 29, 2007 1:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislil sem na default vrednosti limita (če posebej ne zahtevaš): bankomat 400 eu, ostalo brez omejitve. Banka bi načeloma lahko opozarjala na ta problem, pa ne. Vsekakor bom dal omejitev, PIN sem pa že zamenjal.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.59 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Čet Nov 29, 2007 1:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, več plastike, več možnosti za napake ... jaz še vedno prisegam na gotovino, kartice sploh ne nosim s seboj, sicer pa mi nič ne rabi, ker ne vem pin številke
Najbolj smešno je, ko crknejo terminali, potem pa folk čaka v vrsti, vrste se večajo, ker skoraj noben nima denarja, samo plastiko ... kam gre ta svet, crkne terminal je pa skoraj konc sveta.
Ampak Jur ... imaš pa poln račun , ko ti ni nič zajamral limit ali kritje ... marsikomu kartica ne pokrije kupljene košarice in to brez napake ... off topic  _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Čet Nov 29, 2007 1:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
reber je napisal/a: |
Ja, več plastike, več možnosti za napake.Najbolj smešno je, ko crknejo terminali, potem pa folk čaka v vrsti, vrste se večajo, ker skoraj noben nima denarja, samo plastiko ... kam gre ta svet, crkne terminal je pa skoraj konc sveta.
Ampak Jur ... imaš pa poln račun , ko ti ni nič zajamral limit ali kritje ... marsikomu kartica ne pokrije kupljene košarice in to brez napake ... off topic  |
Gotovina: Razen če ne dobivaš plače v gotovini, moraš v gotovino v banko. Jao, spet vrste. Čakaš kot budalo. Res pa je, da ti lahko ukradejo samo to, kar imaš pri sebi.
Plastika: Poleg tega, da začne blagajničarka na debelo klepetati z nakupovalko, je najbolj yebeno, ko čakaš da bo nekdo pri blagajni odštel svoj denar: en evro..., dva evra...., petdeset centov...., še dvajset centov..., ja še v žep pogledam... ne nimam drobiža. Tu imate dvajset evrov. Aja, tudi blagajna nima drobiža.
Plastika je denar.
Poln račun: Ha. Nimam avta (tudi starega ne), nimam svoje hiše, nimam vikenda, nimam jahte. Če bi v merkatorju kupil še čokolado in čips, bi terminal kartico zavrnil.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Hi-End Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 11:51 Prispevkov: 284 Aktiv.: 1.20 Kraj: Višnja Gora
|
Objavljeno: Čet Nov 29, 2007 2:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sila neprijetna izkušnja, nimam kaj dodati.
Sem pa mnenja, da je plastika bolj priročna kot gotovina, je pa mnogo bolj varljiva kot denar. Greš, kupiš, plačaš z kartico in se niti ne obremenjuješ kaj dosti. Ko pa plačuješ z gotovino pa se ponavadi bolj zavedaš koliko si plačal, vsaj taka je moja izkušnja.
Od kar smo uvedli evro, gotovine praktično ne nosim, ker vsakič kupim vsaj za 5€, razen ko grem na malico ali kavo. Recimo en primer. Grem na malico, plačam z 20€ bankovcem, malica pa stane 4.20€. Če imam srečo in imam še ravno 20 centov v denarnici ponavadi dobim bankovec za 10€ in pa tri 2€ kovance. To mi denarnico občutno oteži. Če pa nimam še tistih 20 centov, dobim pa ponavadi še kup bakra za povrhu.
Skratka osebno prisegam na kartico in s tem plastiko, saj praktično vse nakupe v trgovini opravim z njo.
lp, Leon. _________________ Music is a part of my life, DIY is my life ! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Hi-End Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 11:51 Prispevkov: 284 Aktiv.: 1.20 Kraj: Višnja Gora
|
Objavljeno: Čet Nov 29, 2007 2:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poln račun: Ha. Nimam avta (tudi starega ne), nimam svoje hiše, nimam vikenda, nimam jahte. Če bi v merkatorju kupil še čokolado in čips, bi terminal kartico zavrnil.
Jur |
Sicer bolj kot ne OT pa vendarle. Glede na to da je Romunov in z njimi povezanimi kriminalnimi dejanji veliko, jaz ne bi ravno imel ves denar na osebnem računu (OR), če ne drugega imaš kvazi varčevalni račun, da ti, četudi si zavarovan do neke mere, ne morejo dvigniti vsega kar imaš na OR.
Sam prakticiram to tako, da na "kvazi" varčevalni račun prenakažem praktično vse, razen kakšnih 200€, ki jih rabim za sproti. Ko potrebujem, iz tega računa ponovno prenakažem del denarja na OR. Ker gre za interne račune, ni nobenih stroškov, pa še preko spletne banke je to narejeno praktično takoj. _________________ Music is a part of my life, DIY is my life ! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tiger Član

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22 Prispevkov: 1161 Aktiv.: 4.89
|
Objavljeno: Čet Nov 29, 2007 2:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi meni se je zgodilo podobno in tudi niso znal stornirat napačnega računa, potem je poklicala trgovka "strokovnjaka za stornacije " in je po ene 5 minutah le uspelo.
Vsak se lahko zatipka, vendar to potem treba znati popravit, a ne.
PS. Potem lahko vidimo kakšen ne strokoven kader sedi za blagajnami, da ne zna niti narediti stornacije. HUDOOOOOOOOOOOOOOOOO
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Čet Nov 29, 2007 2:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri storniranju je potrebno vedeti, da terminal vpraša za številko računa. Ta številka je napisanan na listku (slipu), ki ga je potrebno stornirati in je označena z: "številka računa". To številko je potrebno vnesti v terminal. Ne številke kartice, številko terminala ali kakšnokoli drugo številko. Če gre za več denarja naj prodajalka pokliče v banko, pa naj banka potrdi storno.
Merkator je imel 20 minut moj denar. Ali bo dobil obresti namesto mene (kakšen milieuro se bi že nabral), ali storno stornira obresti?
Quote(Hi-End): "iz tega računa ponovno prenakažem del denarja na OR. Ker gre za interne račune, ni nobenih stroškov, pa še preko spletne banke je to narejeno praktično takoj."
Spletna banka: NE, ne. Če ti nekdo vdre v PC, kjer delaš transakcije, bo sebi prenakazal tvoj denar. En tip ni hotel verjeti, dokler mu nismo pokazali.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.51
|
Objavljeno: Čet Nov 29, 2007 2:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Spletna banka: NE, ne. Če ti nekdo vdre v PC, kjer delaš transakcije, bo sebi prenakazal tvoj denar. En tip ni hotel verjeti, dokler mu nismo pokazali. |
Pa generator rolling kode ? _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Čet Nov 29, 2007 3:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko prevzameš njegov PC, imaš vse vključno z certifikatom in podobnim. Password in podobno prebereš z keyboard scannerjem.
Za marsikateri podatek pa niti ni potreben dostop do računalnika. Pogledaš na listke v bližini in dobiš vsa potrebna gesla.
Pred nedavnim sem bil slučajno v neki xy kadrovskoračunovodski službi, kjer ženski noben program ni delal. Iz čačk na mizi je uspelo v pogon spraviti vse zadeve, aplikacijo, oracla, vključno z VPNjem do centralnega sistema. Nekaj dodatnih klikaov, pa bi si lahko nakazal nekaj denarja.
Jur
Nazaj na vrh |
|
 |
Hi-End Član

|
Objavljeno: Čet Nov 29, 2007 3:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Spletna banka je ob pametnemu uporabniku računalnika več kot dovolj varna. Sicer pa sam uporabljam sistem na žetone, ki je po moje manj ranljiv kot sistem z certifikatom. Sam uporabljam pri poslovanju PC, ki je povezan z internetom preko ruterja, na katerem so zaprti vsi porti, Windows XP z vsemi posodobitvami in vključenim firewallom, redno posodobljen AVG, redno uporabljam AdAware ter Firefox. Do sedaj še nisem imel problemov (tok, tok). _________________ Music is a part of my life, DIY is my life ! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70622.38
|
Objavljeno: Čet Nov 29, 2007 3:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni