|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
monaco Član

Pridružen-a: Sre 06 Jul 2005 21:12 Prispevkov: 254 Aktiv.: 1.07 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: Pon Dec 10, 2007 12:37 am Naslov sporočila: Kakšen potenciometer. |
|
|
Kakšen potenciometer potrebujem za krmiljenje dveh 12v pc ventilatorjev pri uporabi v vozilu? Rad bi namreč da v eni skrajnosti ventilatorja popolnoma izključim (in takrat tudi potenciometer ne sme rabit toka), v drugi skrajnosti pa delujeta s polno močjo. _________________ Kdor ne sprašuje, bo trapast umrl. by Hektor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.97
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
monaco Član

|
Objavljeno: Pon Dec 10, 2007 8:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hm... kaj pa če zadevo poenostavim in dam kar stikalo in navaden potenciometer (spet nimam pojma kako močan mora bit)? Saj kolikor sem se enkrat igral s temi ventilatorčki, če jim zmanjšaš napetost, se pač počasneje vrtijo... _________________ Kdor ne sprašuje, bo trapast umrl. by Hektor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
monaco Član

|
Objavljeno: Pon Dec 10, 2007 8:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Gledam tole in zgleda obetavno http://www.dprg.org/tutorials/2005-11a/index.html
Samo nekaj mi ni jasno (ok, verjetno mi marsikaj ni jasno, ker mi manjka teorije )
Nekateri simboli so mi namreč neznani.
R1 je verjetno potenciometer. Kaj je potem R2? In kaj je Q1 ?
Mogoče kakšen dober link do razlage posameznih simbolov v električnih shemah. Večinoma namreč uporabljam kar
to _________________ Kdor ne sprašuje, bo trapast umrl. by Hektor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1OVER0 Član

Pridružen-a: Sob 01 Dec 2007 14:06 Prispevkov: 254 Aktiv.: 1.19 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Pon Dec 10, 2007 8:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
Vse je odvisno od moči teh dveh ventilatorjev in moči za katero je deklariran potenciometer. Če boš na ventilator (oz dva v tvojem primeru) napajal z znižano napetostjo pomeni da se bo razlika v napetosti ostajala na potenciometru (12 V=Upot+Uvent). Moč ki se bo trošila na potenciometru pa je enaka Ppot=Upot*I.
Kot vidiš je sila neugodno za potencimeter in bi moral biti kar precej za veliko moč narejen.
Videl sem na Fiat Tipo da je umel torešeno tako da je imel take upore (precej velike žične upore) za diskretne stopnje hitrosti nameščene v samem kanalu vstopnega zraka, da so se lahko ustrezno hladili.
Direktno ne bo šlo oz bo preveč glomazno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.52
|
Objavljeno: Pon Dec 10, 2007 8:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
R2 je upor, Q1 je MOSFET (tranzistor). Tole so cisto osnovni simboli ... _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
monaco Član

|
Objavljeno: Pon Dec 10, 2007 9:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
A se ne za potenciometer uporablja
,
za tranzistor pa
?
Dobro, potem direkt odpade. Pač na parih avtomobilih sem že videl, da imajo brezstopenjsko nastavitev in sem mislil... _________________ Kdor ne sprašuje, bo trapast umrl. by Hektor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RUros Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26 Prispevkov: 1031 Aktiv.: 4.38
|
Objavljeno: Pon Dec 10, 2007 10:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Simbol ki si jih ti navedel in simboli v shemi so isti. Za en element imaš lahko več podobnih simbolov. Kar pa se tiče brezstopenjske nastavitve bi pa lahko morda uporabil krmiljenje enosmernih motorjev s pomočjo PWM signala (Pulse width modulation). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
monaco Član

|
Objavljeno: Pon Dec 10, 2007 10:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, saj v tem je stvar. Ne poznam vseh simbolov, zato se mi zgodi da je kakšen čisto "osnovni", pa nimam pojma kaj pomeni.
A ne gre ravno v zgoraj omenjenem linku in shemi za pulzno krmiljenje in na tak način regulacija? _________________ Kdor ne sprašuje, bo trapast umrl. by Hektor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RUros Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26 Prispevkov: 1031 Aktiv.: 4.38
|
Objavljeno: Pon Dec 10, 2007 10:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja zgornja shema je že za pulzno krmiljenje, in je tudi brezstopenjsko. Vendar, ker praviš, da znanja nimaš se nima smisla spuščat v tako zadevo, še posebej če je notri kakšen čip ( pa smo že pri razporedov pinov, itd...). Za tako brezstopenjsko krmiljenje je to prava stvar, če bi hotel stvar zelo poenostaviti, kot praviš z enim potenciometrom, pa zadeva postane glomazno velika (velike moči, veliko hlajenja). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JamesQ Član

Pridružen-a: Čet 16 Nov 2006 12:05 Prispevkov: 362 Aktiv.: 1.60 Kraj: Novo mesto/Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Dec 10, 2007 11:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lep pozdrav.
Si mogoče iskal kaj podobnega?
LDŽ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.66 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Dec 11, 2007 10:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Lahko uporabiš tudi močnejši potenciometer:
http://www.ic-elect.si/catalogue.aspx/Upori-Trimerji-Potenciometri/POT%204W
Je malo dražje, pa prenese večjo moč.
Lahko pa vežeš ventilator preko upora. Čez upor daš stikalo in imaš polno moč, ali pa del tega (odvisno od upora). Saj fina regulacija ponavadi ni potrebna. Dovolj je tiho in pa maksimalno učinkovito delovanje.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 6 dni