|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
clownfish Član

Pridružen-a: Pet 05 Avg 2005 13:05 Prispevkov: 765 Aktiv.: 3.23 Kraj: Povir / Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Dec 06, 2007 11:22 pm Naslov sporočila: AVR in LCD |
|
|
Tole sicer spada bolj pod LCD-je kot pod AVR-e a vseeno..
Delam eno zadevo, ki uporablja atmeg32 in LCD 16x2 (LCD temelječ na HD44780)
Dosedaj sem LCD vedno uporabja zato, da sem nanj izpisoval tekst tako, da sem pač na neko lokacijo postavil kurzor in tam izpisoval.
Sedaj pa sem mislil naresti tako, da v prvi vrstici izpisujem nek status in desno uro, v spodnji vrstici pa sporočilo, ki bi se premikalo iz desne proti levi.
In sem se spomnil, da neko tako funkcijo obvlada že sam LCD..
A ko sem jo preizkusil se je izkazalo, da se shifta cela vsebina LCD-ja.. tudi zgornja vrtsica..??
Se da kako omejiti, da bi se šiftal tekst samo v spodnji vrstici?
Razen seveda tako, da vsebino zašiftaš in v prevo vrstico še enkrat prepišeš vsebino? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.06 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pet Dec 07, 2007 12:50 am Naslov sporočila: Re: AVR in LCD |
|
|
teslo je napisal/a: |
Se da kako omejiti, da bi se šiftal tekst samo v spodnji vrstici? |
Žal ne. To boš moral kar "peš" narediti. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.71 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pet Dec 07, 2007 10:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Shiftanje zashifta cel pomnilnik. Ker je pomnilnik v enem kosu za obe vrstici, se premakne vse naenkrat. Ker tako piše v datasheetu, nimaš druge izbire, kot da napišeš svojo kodo. Saj ni težko.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
clownfish Član

Pridružen-a: Pet 05 Avg 2005 13:05 Prispevkov: 765 Aktiv.: 3.23 Kraj: Povir / Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Dec 07, 2007 10:54 am Naslov sporočila: Re: AVR in LCD |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Žal ne. To boš moral kar "peš" narediti. |
Sem naredil pa mi ni všeč.. tekst preveč preskakuje ko se črke zamikajo..
Zgleda, da je 6 pikslov zamika naenkrat malo preveč..
Za boljšo varianto bo treba nabaviti grafični LCD.. tam pa bo šlo tekoče.. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.71 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pet Dec 07, 2007 11:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Očitno delaš narobe. Ne prikazuj/shiftaj po en znak. Zamakni cel string (vsebino displaya) in potem prikaži vse naenkrat.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
clownfish Član

|
Objavljeno: Ned Dec 09, 2007 1:54 am Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
Očitno delaš narobe. Ne prikazuj/shiftaj po en znak. Zamakni cel string (vsebino displaya) in potem prikaži vse naenkrat.
Jur |
Pred leti sem že delal razne tekoče napise iz LEdiod tako, da vem zakaj se gre.
Pri tej matriki 5x7 se ob vsakem shiftu zamakne vsak znak za 6 mest v levo. Jasno je, da vizuelni vtis ne more biti enak kot če bi šlo za grafični LCD kjer bi vsako matriko 5x7pik piksel po piksel premikal v levo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.06 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Dec 09, 2007 2:16 am Naslov sporočila: |
|
|
S temi LCD-ji se da narediti marsikaj, kar na prvi pogled sicer ni pričakovati. Sam sem naredil stero VU meter na enovrstičnem LCD-ju, pri čemer je bila najmanjša rezolucija vsega 1 piksel.
LCD je seveda potrebno postaviti pokonci. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo.
Nazadnje urejal/a VolkD Ned Dec 09, 2007 11:43 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Ned Dec 09, 2007 2:29 am Naslov sporočila: |
|
|
To je mozno samo ce vsakic znova premapiras vse fonte za en stolpec naprej, sicer ne bo nic od tega. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1714 Aktiv.: 7.24 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Ned Dec 09, 2007 1:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Preslepi oko. Kaj boš kompliciral z grafičnim LCDjem, če nimaš potrebe po tem. Logično je, da ko šiftaš vsebino jo šiftaš po en karakter naenkrat. Če to počneš počasi, izgleda pač tako kot izgleda, ne bom rekel da bedno. Če pa šiftanje malce pohitriš, ter ga za trenutek zaustaviš takrat, ko si izšiftal celotno besedo, bo pa stvar drugače izgledala. Poizkusi.
LP G _________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni