www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

AVR in LCD

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
clownfish
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Avg 2005 13:05
Aktiv.: 3.23
Kraj: Povir / Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 06, 2007 11:22 pm    Naslov sporočila:  AVR in LCD Odgovori s citatom

Tole sicer spada bolj pod LCD-je kot pod AVR-e a vseeno..
Delam eno zadevo, ki uporablja atmeg32 in LCD 16x2 (LCD temelječ na HD44780)

Dosedaj sem LCD vedno uporabja zato, da sem nanj izpisoval tekst tako, da sem pač na neko lokacijo postavil kurzor in tam izpisoval.

Sedaj pa sem mislil naresti tako, da v prvi vrstici izpisujem nek status in desno uro, v spodnji vrstici pa sporočilo, ki bi se premikalo iz desne proti levi.

In sem se spomnil, da neko tako funkcijo obvlada že sam LCD..
A ko sem jo preizkusil se je izkazalo, da se shifta cela vsebina LCD-ja.. tudi zgornja vrtsica..??

Se da kako omejiti, da bi se šiftal tekst samo v spodnji vrstici?

Razen seveda tako, da vsebino zašiftaš in v prevo vrstico še enkrat prepišeš vsebino?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.06
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 07, 2007 12:50 am    Naslov sporočila:  Re: AVR in LCD Odgovori s citatom

teslo je napisal/a:
Se da kako omejiti, da bi se šiftal tekst samo v spodnji vrstici?

Žal ne. To boš moral kar "peš" narediti.

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.71
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 07, 2007 10:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Shiftanje zashifta cel pomnilnik. Ker je pomnilnik v enem kosu za obe vrstici, se premakne vse naenkrat. Ker tako piše v datasheetu, nimaš druge izbire, kot da napišeš svojo kodo. Saj ni težko.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
clownfish
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 07, 2007 10:54 am    Naslov sporočila:  Re: AVR in LCD Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
Žal ne. To boš moral kar "peš" narediti.

Sad Sem naredil pa mi ni všeč.. tekst preveč preskakuje ko se črke zamikajo..
Zgleda, da je 6 pikslov zamika naenkrat malo preveč..
Za boljšo varianto bo treba nabaviti grafični LCD.. tam pa bo šlo tekoče..
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.71
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 07, 2007 11:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Očitno delaš narobe. Ne prikazuj/shiftaj po en znak. Zamakni cel string (vsebino displaya) in potem prikaži vse naenkrat.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
clownfish
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 09, 2007 1:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
Očitno delaš narobe. Ne prikazuj/shiftaj po en znak. Zamakni cel string (vsebino displaya) in potem prikaži vse naenkrat.

Jur

Pred leti sem že delal razne tekoče napise iz LEdiod tako, da vem zakaj se gre.

Pri tej matriki 5x7 se ob vsakem shiftu zamakne vsak znak za 6 mest v levo. Jasno je, da vizuelni vtis ne more biti enak kot če bi šlo za grafični LCD kjer bi vsako matriko 5x7pik piksel po piksel premikal v levo.
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.06
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 09, 2007 2:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S temi LCD-ji se da narediti marsikaj, kar na prvi pogled sicer ni pričakovati. Sam sem naredil stero VU meter na enovrstičnem LCD-ju, pri čemer je bila najmanjša rezolucija vsega 1 piksel.

LCD je seveda potrebno postaviti pokonci.

Nazadnje urejal/a VolkD Ned Dec 09, 2007 11:43 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 09, 2007 2:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je mozno samo ce vsakic znova premapiras vse fonte za en stolpec naprej, sicer ne bo nic od tega.
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.24
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 09, 2007 1:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preslepi oko. Kaj boš kompliciral z grafičnim LCDjem, če nimaš potrebe po tem. Logično je, da ko šiftaš vsebino jo šiftaš po en karakter naenkrat. Če to počneš počasi, izgleda pač tako kot izgleda, ne bom rekel da bedno. Če pa šiftanje malce pohitriš, ter ga za trenutek zaustaviš takrat, ko si izšiftal celotno besedo, bo pa stvar drugače izgledala. Poizkusi.

LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51 Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni