www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Popravilo napajalnega dela matične plošče

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
yacksy
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Nov 2009 8:27
Aktiv.: 2.63
Kraj: Okolica Šmarjeških toplic

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 02, 2013 8:45 pm    Naslov sporočila:  Popravilo napajalnega dela matične plošče Odgovori s citatom

Na mizi imam prenosnik Toshiba A300, ki ima težave na napajalnem delu. Prenosnik je dolgo časa delal samo na omrežnem napajanju, brez baterije. Če sta bila hkrati vklopljena zunanje napajanje in baterija, se je iz računalnika začel viti dobro znani vonj po zažganem. Odločil sem se ta problem odpraviti.
Ko sem si pobližje pogledal matično ploščo, sem na napajalnem delu hitro opazil žažgan čip FDS6675BZ. To naj bi bil MOSFET, njegova vloga pa mi ni čisto jasna.

Ker mi tovrstna vezja (še) delajo težave, bi prosil kakšnega, ki je v teh vodah bolj doma, da mi razloži kako naj bi to vezje delovalo oz. kaj naj pazim po tem, ko zamenjam čip za novega. A bi bila samo zamenjava čipa dovolj za popravilo?

Pa še ena zanimivost je na tej plošči. JZ od skurjenega čipa je nek element, ki je podoben manjši matici. Kaj bi bilo tisto? Smile

Toshiba_A300_Napajalni_Del.JPG
 Opis:
Napajalni del matične plošče prenosnika Toshiba A300
 Velikost datoteke:  1.61 MB
 Pogledana:  80 krat

Toshiba_A300_Napajalni_Del.JPG

gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.38

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 02, 2013 8:59 pm    Naslov sporočila:  Re: Popravilo napajalnega dela matične plošče Odgovori s citatom

yacksy je napisal/a:
To naj bi bil MOSFET, njegova vloga pa mi ni čisto jasna.

To je MOSFET v SO-8 ohišju (štirje so na vezju). Najdi čip, ki te tranzistorje krmili, nato pa še njegov datasheet in ti bodo stvari bolj jasne. Wink

yacksy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 02, 2013 11:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Gumby, najlepša hvala za nasvet.

Čip, ki krmili te MOSFET-e, je TI-jev BQ24721C. Gate zakurjenega tranzistorja je povezan na pin 31, ki je označen kot BTST. Tipično vezje, ki se najde v datasheet-u, kar ustreza temu, kar vidim na vezju. Zaenkrat je prebit samo FDS6675BZ, ostali elementi so videti v redu. Tako, da bom poizkusil z zamenjavo tranzistorja, pa bomo videli kaj bo. Mi pa še vedno ni jasno kako to, da je odletel.

Na vezju sta tudi dva tranzistorja FDS8884. Zanimivo mi je, da ko z diodnim testom merim od Sourca proti Drainu, na enem tranzistorju dobim 0,495V, na drugem pa 0,162V. Razlika je kar precejšnja. Kaj pravite - je tudi drugi tranzistor za zamenjati ali je razlika v napetostih zaradi drugih elementov v vezju? V obratni smeri noben od teh dveh tranzistorjev ne prevaja.
Pri meritvi od Draina proti Sourcu preostalega dobrega FDS6675BZ, dobim 0,495V.

PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.57
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 03, 2013 7:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obvezno meri zunaj vezja.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.20
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 03, 2013 7:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tista matica, kot sprašuješ ki je na desnem robu slike je lahko dejansko samo test point, ko plato testirajo. To je moje ugibanje... Smile
yacksy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 13, 2013 2:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes sem poizkusil z zamenjavo FDS6675BZ z novim in zaenkrat kaže dobro. Računalnik se normalno prižge in polni baterijo.

Ko sem plato testiral zunaj ohišja (priklopljeno napajanje in baterija, računalnik je bil prižgan), sem opazil, da se je čez čas napajalno vezje segrelo na dobrih 60 stopinj. Ko sem izklopil baterijo (napajalni del je poganjal samo plato), se je to vezje hitro ohladilo na mlačno temperaturo. A je to normalno ali mi mogoče lahko še kakšen element nagaja? Pa še to - baterija je bila na začetku testa skoraj čisto prazna.

Za konec pa še slika popravila. Čip sem snel z vročim zrakom, nazaj pa ga prilotal s spajkalnikom.

Toshiba_A300_Napajalni_Del_Popravljen.JPG
 Opis:
Popravljeno vezje.
 Velikost datoteke:  1.41 MB
 Pogledana:  30 krat

Toshiba_A300_Napajalni_Del_Popravljen.JPG

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 3 dni