www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Conrad - EL svetleča folija

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.46
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 05, 2007 8:11 pm    Naslov sporočila:  Conrad - EL svetleča folija Odgovori s citatom

Ojla,

gledam conradov on-line katalog, pa najdem tole: http://shop.conrad.si/cgi/websale6.cgi?Ctx=%7bver
To naj bi se uporabljalo tudi za "backlight" za lcd displaye. Zdaj pa jaz vas vprašam: se lahko to folijo reže na dimenzijo po želji? Je kdo že delal z njo?

Hvala za odgovor!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.96
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 05, 2007 10:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ravno prejšnji teden sem se igral z eno od njih. Te folije se ne režejo. Obstaja pa več dimenzij, ki si jih lahko ogledaš tukaj.
Nazaj na vrh
1OVER0
Član
Član

Pridružen-a: Sob 01 Dec 2007 14:06
Aktiv.: 1.19
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 05, 2007 10:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo

Nisem siguren če gre za popolnoma enako zadevo, samo na podlagi kataloga sklepam da ja.
Pred dvema letoma sem nekaj ustvarjal z elektro-luminiscenčno folijo in sem jo razrezal na želeno obliko (prepolovil in naredil izsek v sredini). Nobenih problemov kar se tiče delovanja po razrezu. Edina kar zna biti problem so dovodni kontakti. Torej če boš obrezoval le te pusti nedotaknjene vsaj v delu jer so spojeni z osvetljenim delom, sicer ne vem če boš lahko zadevo napajal kar na nekem poljubnem mestu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 06, 2007 8:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, zadeva je tale, ki je dal Iztok link. Na žalost mi nobena ponujena dimenzija ne odgovarja, zato me še vedno zanima, če se lahko reže - obrezati jo bom moral po širini in po dolžini.
Nazaj na vrh
s51zg
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2004 17:35
Aktiv.: 2.27
Kraj: JN76BC - Srednje brdo

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 06, 2007 9:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najbolje bo, da si žrtvuješ tistih 5€ in zadevo probaš rezati...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.66
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 06, 2007 9:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Žrtvuj eno folijo, bo informacija tudi nam prav prišla. Poizkusi rezati z novo olfo, tako da bo prevoden sloj gladko odrezan. Če bo rob hrapav, lahko pride zaradi delcev prevodnika do stika med zgornjim in spodnjim slojem. Napetost med njima ni ravno nizka.

Jur
Nazaj na vrh
damo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 06, 2007 10:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja, saj ni problem žrtvovat 10eur za znanost, nebi jih pa ravno čez okno metal, če je kdo že poskusil in ve, da se npr. ne sme rezat.
Bom naročil zadevo in poročam o rezultatih!
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.95
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 06, 2007 12:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem stvar že rezal. Rezultati so polovični. Še najbolje se obnesejo škarje. Z olfo sem malo razcefral folijo in v tej okolici je precej slabo svetila. Biti pa moraš zelo pozoren na dovodne prevodnike, da jih ne prerežeš.
Pravokotno odrezana bo verjetno kar dobro svetila. Kake sofisticirane oblike pa ne delajo najbolje.

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.66
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 06, 2007 12:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
...z novo olfo, tako da bo prevoden sloj gladko odrezan.

Rekel sem z novo olfo Wink . Pričakoval pa sem, da cel modul preneha delovati, če pri cefranju pride do stika.

Jur
Nazaj na vrh
harum
Član
Član

Pridružen-a: Sre 22 Feb 2006 8:25
Aktiv.: 0.73
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 06, 2007 2:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

ve kdo katero podjetje izdeluje takšno folijo.
Rabil bi namreč folijo nestandardnih dimenzij, narejeno po naročilu,

hvala.
Nazaj na vrh
damo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 08, 2007 12:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Očitno se jo res lahko reže: http://moddingfreax-forum.hbspeicher.de/viewtopic.php?t=445&highlight=lcd+blue
Nazaj na vrh
damo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 28, 2007 12:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takole, dobil sem folijo in inverter, ter sprobal zadevo. Folijo lahko režeš, vendar sem jaz za vsak slučaj nato odrezane robove prelepil s selotejpom.

Ko sem dal EL folijo pod LCD, ni prišlo nič svetlobe skozi. Razdrl sem lcd ter odstranil refleksno folijo na lcdju. Stvar se je lepo videla, motilo me pa je, da je na lcdju ostala plast lepila. Zato sem odstranil še to folijo. Napaka! Po odstranitvi te folije je lcd neuporaben, saj se na njem nič ne vidi. Škoda, da nisem poslikal vseh faz.

Toliko v vednost še ostalim.

lp
Nazaj na vrh
nevednez
Član
Član

Pridružen-a: Tor 25 Jan 2005 13:36
Aktiv.: 0.95
Kraj: Štajerska

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 31, 2007 7:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dobil sem eno folijo velikosti približno A4 lista, uporabljena je bila za osvetlitev števca v avtomobilu (golf 2) ker ta nima osvetlitve od zadaj ampak osvetlitev od spredaj in kovinsko ploščo na kateri so natisnjeni simboli. Rezana je bila na ovalno obliko, z luknjo v sredini (približno tako kot črka O ) in dela še danes brez težav. Za pretvornik je uporabljen IC HV830 ki daje z pomočjo tuljavice, kondenzatorja in parih uporčkov ven cca 75-77V.

rezal sem jo pa z skalpelom
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 3 dni