|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.29 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Pon Dec 17, 2007 1:16 pm Naslov sporočila: Pregrevanje polnilne baterije za vrtalnik |
|
|
Pozdravljeni
Na ˝low-cost˝ vrtalniku Einhel z 2 baterijama po 18V se mi med polnjenjem pregrevajo baterije in mi je kapaciteta že nekoliko padla in to po le nekaj ciklih.
Na polnilcu piše da bi naj bil polnilni tok 2000mA oz 2A (glej priponko)
Kapaciteta baterije pa je 1,2Ah.
Pomoje je 2A prevelik tok, ki uničuje življenjsko dobo baterij, ki niso dobre kvalitete in je staranje zaradi pregrevanja še bolj intenzivno kot pri kakih boljših.
Najraje bi ga nekako zmanjšal na 1A in nevem če mi bo uspelo naštudirati vezje za polnjenje baterij.
Nekaj sem že gledal in je realizirano s števcem CD4060BE.
Kaj mi svetujete ?
Darko
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
696.39 KB |
Pogledana: |
2 krat |

|
_________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Dec 17, 2007 2:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pomeri vsako celico od baterije v vrtalniku. Verjetno je kakšna celica ali več celic v (delnem) kratkem stiku, ali pa je kako drugače zanič. Predelava napajalnika za manjši tok ne bo rešila nič. Zanič bo vse več celic.
Polnilec bi moral sam izklopiti, ko je baterija polna. Bolj verjetno je, da so zanič celice, kot pa polnilec.
Jur
Nazadnje urejal/a jur Pon Dec 17, 2007 2:49 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5537 Aktiv.: 24.03 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pon Dec 17, 2007 2:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri polnjenju z 2A bi morala baterija biti polna v cca. 40 minutah. Če so vroče po več kot toliko, je to razumljivo - izklopi pravočasno!
LP, Grega
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.95
|
Objavljeno: Pon Dec 17, 2007 4:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imamo 3 take vrtalnike in original so zanič baterije in ne polnilec.
Zamenjal sem baterije z boljšimi in vse dela b.p.
Je pa normalno, da se ogreje pri polnjenju. Moraš pa izprazniti res do konca, da se celice izenačijo- drugače ti najslabša hitro gre v maloro
lp
_________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.29 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Pon Dec 17, 2007 5:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni
Ravno gledam vezje malo z osciloskopom in sem ugotovil da polnilec polni skoz s pulzi omrežne frekvence preko greatzovega mostička (samo s pozitivnimi polperiodami).
Baterija pa je priključena preko darlington tranzistorja TIP121 na minus pol greatzovega mostička.
Števec CD4060 pa služi kot časovnik ki se resetira ko vstavimo baterijo v polnilec tako da se dejansko baterija polni predvideni čas ki je določen z RC oscilatorjem na števcu. Ko števec poteče do konca se ustavi polnjenje tako da se glavni tranzistor TIP121 izklopi.
Zato je verjetno pomembno da polnimo le popolnoma prazno baterijo drugače se pregreva proti koncu polnilnega cikla.
Amplituda toka polnjenja je okoli 2,5A v času pozitivne polperiode; tako da je srednji tok potem nekje pol manjši le okoli 1,25A.
Darko
_________________ --
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

|
Objavljeno: Pon Dec 17, 2007 7:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hello
Skrajšal sem samo čas polnjenja za 30% (kondenzator RC oscilatorja sem menjal s 100nF na 68nF); upam da bo sedaj OK.
Darko
_________________ --
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.83 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pon Dec 17, 2007 9:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če si že posegal v napravo, bi dodal komparator napetosti in naredil stvar tako kot mora biti. Staro vezje bi pustil, z nadgradnjo pa bi lahko omogočil, da bi polnilec ob delno polni bateriji polnil z vzdrževalnim tokom, ki pa celicam ne bi škodil.
Spreminjanje sedanje vezave (krajšanje časov) ti ne bo ob popolnoma prazni bateriji baterije napolnilo do konca, ampak bo polna le 70%, posledično se ti bo spet baterije prehitro izpraznila in spominski efekt bo vedno večji.
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

|
Objavljeno: Pet Dec 21, 2007 1:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hello
Se mi zdi da tile seti orodij s polnilnimi baterijami od Einhela niso zgrešeni, čeprav so poceni delajo dobro.
Ampak polnilci so preveč naviti in imajo 1-urne polnilne čase, ki pa naškodijo baterijam.
V kolikor bi želel podaljšati življenjsko dobo baterij bi moral zmanjšati polnilni tok že takoj, ko jo kupiš, ker potem je že malo pozno ko je struktura baterije načeta zaradi prevelikega toka polnjenja.
Na svojem bom sedaj dodal predupor (zaporedno s sekundarnim navitjem transformatorja) in tok zmanjšal na polovico in obenem podaljšal polnilni čas še za enkrat toliko ko je bil prej. Upam da bo OK.
Prej sem navedel da je polnilni tok 2,5A zaj pa vidim da je okoli 4A ob začetku polnjenja ko je baterija prazna tako da je podatek na sliki 2000mA srednji tok.
Darko
_________________ --
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni