|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.27 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Dec 15, 2007 11:13 pm Naslov sporočila: Je vitroplast odporen na bencin? |
|
|
Zanima me, če je vitroplast odporen na bencin. Vem da mu aceton nič ne škodi, tako da sklepam da mu tudi bencin ne bo, a vseeno vprašam, da ne bom delal brez veze.
Malo se izživljam nad avtom, pa moram v rezervoar speljati elektriko. Razmišljal sem, da na bakreni strani vitroplasta naredim otoček z dvema luknjama in na TIV prilotam faston. Na bakreno stran bi prilotal še žico in vse skupaj zasilikoniral in privijačil na steno rezervoarja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.91 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sob Dec 15, 2007 11:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vitroplast ali FR4 je odporen na benzin in še na marsikaj drugega. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
StricGeza Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2007 11:53 Prispevkov: 1047 Aktiv.: 4.71 Kraj: Gradišče pri Divači
|
Objavljeno: Sob Dec 15, 2007 11:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
mislim da elektrika v rezervoarju ni ravno dobra ideja (so hlapi in kakšna iskrica ki lahko naredijo "kažin") |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.59 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Sob Dec 15, 2007 11:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
StricGeza je napisal/a: |
mislim da elektrika v rezervoarju ni ravno dobra ideja (so hlapi in kakšna iskrica ki lahko naredijo "kažin") |
Dokler so iskrice znotraj zaprtega rezervoarja, ni problem. V tanku je prevelika gostota hlapov, da bi sploh prišlo do vžiga, vseeno pa tega ne bi preizkušal na svojem avtu.  _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.97
|
Objavljeno: Sob Dec 15, 2007 11:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iskre v rezervoarju ne bi smele biti problem, če ni kisika.
Sicer pa imajo rezervoarji v sebi še črpalko goriva in tipalo količine goriva, ki ni ravno s pletenico povezano na kazalec prikazovalnika.
Stari plovci so na povsem navadnih žičnih potenciometrih. + gre preko tuljavice prikazovalnika na potenciometer, slednji pa ima sredinski odcep vezan na maso rezervoarja.
LP,
Igor _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.37
|
Objavljeno: Ned Dec 16, 2007 1:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Včasih so v rudnikih tudi samo dve žici imeli speljani, knapi so pa kar s krampi naredili stik in signalizirali, da gre lahk dvigalo/voziček gor.
Po par eksplozijah so ugotovili, da to ni ravno najbolj pametna ideja...
Ne se igrat s tem, v glavnem _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.27 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Dec 16, 2007 1:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
No torej glede vitroplasta smo ugotovili, da mu bencin ne škodi, zdaj pa me zanima še kako je s kabli? Cevke iz navadne gume in razne plastike vem da v bencinu otrdijo in razpadejo ali pa se stopijo.
Naj vzamam prvi kabel, ki mi pride pod roke, ali bo treba kaj bolj eksotičnega?
Iskrenja v mojem primeru ne bo. V rezervoar moram speljati elektriko za bencinsko pumpo, ker je v originalu ta rezervoar nima. Sem že šel na odpad pogledat za rezervoar, ki bi jo imel, a so žal vsi gnili, saj so kovinski (moj je plastičen). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.94 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Ned Dec 16, 2007 3:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
podboj je napisal/a: |
...
Naj vzamam prvi kabel, ki mi pride pod roke, ali bo treba kaj bolj eksotičnega?
... |
Za ta namen bi ti odsvetoval uporabo neke standardne žice. Jaz bi uporabil npr. LAPP-KABEL žico tip ÖLFLON® ki ima teflonsko izolacijo in je primerna za instalacije v agresivnih medijih. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

|
Objavljeno: Ned Dec 16, 2007 3:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa kabel s silikonsko izolacijo, kot je v bojlerjih, pečicah itd? Se mi zdi da ga imam nekje par metrov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.94 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Ned Dec 16, 2007 3:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silikonski je odporen samo na temperaturo. V avtomobilih pa ga zaradi vibracij skoraj ne uporabljajo, ker silikonska izolacija zelo slabo prenaša mehanske obremenitve - se hitro poškoduje na kakšnih robovih preko katerih je speljana žica. Pa tudi v agresivnih medijih hitro otrdi in se dobesedno olušči. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Dec 17, 2007 11:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Predpostavka, da bencin v tanku ob iskri ne more eksplodirati je bedasta. Samogradnja naprav, ki gredo v tank za gorivo je tudi nevarna. Ne skrbi me za lastnika avtomobila. Kaj bo, če bo ta avto razneslo v moji bližini...
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.91 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Dec 17, 2007 11:55 am Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
Samogradnja naprav, ki gredo v tank za gorivo je tudi nevarna. |
Življenje je tudi nevarno, pa vseeno živimo.
Stvari morajo biti narejene prav, pa nevarnosti ni. Izdelek, ki ni narejen kot samogradnja še ne zagotavlja varnosti. Je pa res, da je pri tovrstnih samogradnjah potrebno bistveno bolj razmisliti o varnosti. Res pa tudi je, da večina avtomobilov, ki zagori, zagori zaradi napake v elektro instalaciji (ki pa ni v rezervoarju). _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jani Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 22:48 Prispevkov: 469 Aktiv.: 1.97 Kraj: Bela krajina
|
Objavljeno: Pon Dec 17, 2007 12:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ste mogoče že kdaj razdrli avtomobilsko črpalko za gorivo? Mene osebno je zadela skoraj kap, ko sem videl da bencin hladi črpalko tako, da teče čez kolektorske krtačke, rotor,..... Se mi zdi, da če je bencina dovolj ni izpolnjenih 3 pogojev za eksplozijo ali požar.
LP, Jani |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
-=davor=- Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 21:17 Prispevkov: 133 Aktiv.: 0.62 Kraj: PTUJ
|
Objavljeno: Pon Dec 17, 2007 1:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Jani: bencin kot tekočina ne gori, vnetljivi so njegovi hlapi _________________ "Nikoli ne veš, kaj imaš, dokler tega nimaš" |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Dec 17, 2007 2:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
-=davor=- je napisal/a: |
@Jani: bencin kot tekočina ne gori, vnetljivi so njegovi hlapi |
Gledano na tak način: Pri vnetljivih tekočinah pravzaprav vedno gorijo hlapi. Problem je pa v tem, da so bencinski hlapi še posebej eksplozivni. Si že videl eksplozijo bencina?
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni