www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Je vitroplast odporen na bencin?
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.27
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 15, 2007 11:13 pm    Naslov sporočila:  Je vitroplast odporen na bencin? Odgovori s citatom

Zanima me, če je vitroplast odporen na bencin. Vem da mu aceton nič ne škodi, tako da sklepam da mu tudi bencin ne bo, a vseeno vprašam, da ne bom delal brez veze.

Malo se izživljam nad avtom, pa moram v rezervoar speljati elektriko. Razmišljal sem, da na bakreni strani vitroplasta naredim otoček z dvema luknjama in na TIV prilotam faston. Na bakreno stran bi prilotal še žico in vse skupaj zasilikoniral in privijačil na steno rezervoarja.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.91
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 15, 2007 11:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vitroplast ali FR4 je odporen na benzin in še na marsikaj drugega.
StricGeza
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2007 11:53
Aktiv.: 4.71
Kraj: Gradišče pri Divači

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 15, 2007 11:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mislim da elektrika v rezervoarju ni ravno dobra ideja (so hlapi in kakšna iskrica ki lahko naredijo "kažin")Twisted Evil
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.59
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 15, 2007 11:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

StricGeza je napisal/a:
mislim da elektrika v rezervoarju ni ravno dobra ideja (so hlapi in kakšna iskrica ki lahko naredijo "kažin")Twisted Evil

Dokler so iskrice znotraj zaprtega rezervoarja, ni problem. V tanku je prevelika gostota hlapov, da bi sploh prišlo do vžiga, vseeno pa tega ne bi preizkušal na svojem avtu. Laughing

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.97

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 15, 2007 11:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iskre v rezervoarju ne bi smele biti problem, če ni kisika.

Sicer pa imajo rezervoarji v sebi še črpalko goriva in tipalo količine goriva, ki ni ravno s pletenico povezano na kazalec prikazovalnika.
Stari plovci so na povsem navadnih žičnih potenciometrih. + gre preko tuljavice prikazovalnika na potenciometer, slednji pa ima sredinski odcep vezan na maso rezervoarja.
LP,
Igor

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.36

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 16, 2007 1:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Včasih so v rudnikih tudi samo dve žici imeli speljani, knapi so pa kar s krampi naredili stik in signalizirali, da gre lahk dvigalo/voziček gor.
Po par eksplozijah so ugotovili, da to ni ravno najbolj pametna ideja...

Ne se igrat s tem, v glavnem

podboj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 16, 2007 1:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No torej glede vitroplasta smo ugotovili, da mu bencin ne škodi, zdaj pa me zanima še kako je s kabli? Cevke iz navadne gume in razne plastike vem da v bencinu otrdijo in razpadejo ali pa se stopijo.

Naj vzamam prvi kabel, ki mi pride pod roke, ali bo treba kaj bolj eksotičnega?

Iskrenja v mojem primeru ne bo. V rezervoar moram speljati elektriko za bencinsko pumpo, ker je v originalu ta rezervoar nima. Sem že šel na odpad pogledat za rezervoar, ki bi jo imel, a so žal vsi gnili, saj so kovinski (moj je plastičen).
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.94
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 16, 2007 3:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

podboj je napisal/a:
...
Naj vzamam prvi kabel, ki mi pride pod roke, ali bo treba kaj bolj eksotičnega?
...

Za ta namen bi ti odsvetoval uporabo neke standardne žice. Jaz bi uporabil npr. LAPP-KABEL žico tip ÖLFLON® ki ima teflonsko izolacijo in je primerna za instalacije v agresivnih medijih.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
podboj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 16, 2007 3:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa kabel s silikonsko izolacijo, kot je v bojlerjih, pečicah itd? Se mi zdi da ga imam nekje par metrov.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.94
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 16, 2007 3:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silikonski je odporen samo na temperaturo. V avtomobilih pa ga zaradi vibracij skoraj ne uporabljajo, ker silikonska izolacija zelo slabo prenaša mehanske obremenitve - se hitro poškoduje na kakšnih robovih preko katerih je speljana žica. Pa tudi v agresivnih medijih hitro otrdi in se dobesedno olušči.
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.65
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 17, 2007 11:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predpostavka, da bencin v tanku ob iskri ne more eksplodirati je bedasta. Samogradnja naprav, ki gredo v tank za gorivo je tudi nevarna. Ne skrbi me za lastnika avtomobila. Kaj bo, če bo ta avto razneslo v moji bližini...

Jur
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.91
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 17, 2007 11:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
Samogradnja naprav, ki gredo v tank za gorivo je tudi nevarna.

Življenje je tudi nevarno, pa vseeno živimo.

Stvari morajo biti narejene prav, pa nevarnosti ni. Izdelek, ki ni narejen kot samogradnja še ne zagotavlja varnosti. Je pa res, da je pri tovrstnih samogradnjah potrebno bistveno bolj razmisliti o varnosti. Res pa tudi je, da večina avtomobilov, ki zagori, zagori zaradi napake v elektro instalaciji (ki pa ni v rezervoarju).

Jani
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 22:48
Aktiv.: 1.97
Kraj: Bela krajina

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 17, 2007 12:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ste mogoče že kdaj razdrli avtomobilsko črpalko za gorivo? Mene osebno je zadela skoraj kap, ko sem videl da bencin hladi črpalko tako, da teče čez kolektorske krtačke, rotor,..... Shocked Se mi zdi, da če je bencina dovolj ni izpolnjenih 3 pogojev za eksplozijo ali požar.

LP, Jani
Nazaj na vrh
-=davor=-
Član
Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 21:17
Aktiv.: 0.62
Kraj: PTUJ

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 17, 2007 1:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Jani: bencin kot tekočina ne gori, vnetljivi so njegovi hlapi
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.65
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 17, 2007 2:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

-=davor=- je napisal/a:
@Jani: bencin kot tekočina ne gori, vnetljivi so njegovi hlapi

Gledano na tak način: Pri vnetljivih tekočinah pravzaprav vedno gorijo hlapi. Problem je pa v tem, da so bencinski hlapi še posebej eksplozivni. Si že videl eksplozijo bencina?

Jur
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni