www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kako uporabiti star avtomobilček na daljinca?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.76
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 20, 2007 10:20 pm    Naslov sporočila:  Kako uporabiti star avtomobilček na daljinca? Odgovori s citatom

Imam avtomobilček, na dalinjcu je en gumb, ko ga ne držiš pritisnjenega, gre avtomobilček nazaj, ko ga pritisneš, gre naprej.

Zanima me, kako se bi dalo tako vezje uporabili kot stikalo, saj me moti, da motorček obratuje, ko gumb ni pritisnjen.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
gkrusi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22
Aktiv.: 3.71
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 20, 2007 10:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Namesto motorčka priklopiš zaporedno vezano diodo (dioda prepušča tok samo v eni smeri) in rele. Rele lahko tako krmili skoraj poljuben porabnik. Če pa želiš obdržati ta motorček, pa njemu zaporedno vežeš diodo.
Jule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 21, 2007 8:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Motorčka ne rabim. Saj potem ko nebo vrtelo ne bo rabilo toka.

Hvala za nasvet.

Si bi rad naredil eno daljinsko stikalo, da bi na motorju(moped) prekinilo kontakt za elektriko za kolikor časa bi držal gumb. Kako shemo mogoče? Rad bi čimbolj enostavno reč.
Nazaj na vrh
gkrusi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 21, 2007 9:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo shemo. Če je tuljava releja nižje napetosti, kot jo odda sprejemnik, še je potrebno dodati upor. Dioda D2 ti prepušča tok samo v eni smeri. Dioda D1 je samo zaščitna, ker rele ob izklopu povzroči visoko napetost, ki lahko kaj skuri. Na izhod releja vežeš želeno.

Ampak zadeva se mi ne zdi uporabna, ker ti avteki na dalinca ponavadi ob izgubi signala "ponorijo". Krmiliti jih začnejo razne motnje. Torej bi moral imeti oddajnik vedno v dometu in vključenega (baterije!?). Če imaš v mislih namesto mopeda kakšno CK žico in potem pirotehniko, pa kar pozabi na to - veliko prenevarno ker se lahko zadeva sproži kadarkoli Exclamation (me prav preseneča, koliko podobnih vprašanj se pojavi samo v decembru Cool )

Jule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 21, 2007 9:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nene, jaz rabim za moped( je že star, pa če mi ga prijatelj vozi, preveč nori, pa bi mu ga na daljinca ugasnil! Very Happy )
Nazaj na vrh
gkrusi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 21, 2007 11:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ups, sem prej pozabil shemo priložit .

Shema_sprejemnik.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  8.35 KB
 Pogledana:  3 krat

Shema_sprejemnik.png

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 6 dni