www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Merjenje in beleženje temperature na parih senzorjih..Kako?
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Edi
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Nov 2007 23:12
Aktiv.: 0.79
Kraj: Ljubljana - Kot pri Ribnici

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 06, 2008 11:41 am    Naslov sporočila:  Merjenje in beleženje temperature na parih senzorjih..Kako? Odgovori s citatom

Pozdravljeni
Na parih mestih (razdalja par metrov) bi rad v času enega tedna izmerill temperaturne vrednosti. Torej rad bi napravo z x številom senzorjev (max 8 senzorejev poetbujem), ki bi bila sposobna meriti in beležiti temperaturo po urah od minimuma do maksimuma vsakih x minut.
Ali obstoja kakšna vremenska postaja ali druga naprava, ki bi mi lahko povezana na računalnik to omogočila in ne bi bila predraga, zadevo poterbujem namerč samo za določen čas, morda enega meseca.
Lep pozdrav Edi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.48
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 06, 2008 12:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko si narediš 1-wire mrežo in gor daš senzorje 18B20. Lahko pa uporabiš termo gumbke (glej Thermochron od Maxim - Dallasa), ki so samostojni loggerji temperature z vgrajeno baterijo, koledarjem itd.... Če te zanimajo termokroni, jih imam nekaj viška za prodat.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Edi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 06, 2008 2:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

damo je napisal/a:
Lahko si narediš 1-wire mrežo in gor daš senzorje 18B20. Lahko pa uporabiš termo gumbke (glej Thermochron od Maxim - Dallasa), ki so samostojni loggerji temperature z vgrajeno baterijo, koledarjem itd.... Če te zanimajo termokroni, jih imam nekaj viška za prodat.

Hvala za odgovor, stvar je pa taka. Poterboval bi območje meritve med -10 in + 100 tole je bolj za vsak slučaj, lahko pa tam nekje 50 stopinj. Meril bi temperaturo na različnih delih strehe in tako izkal najugodnejšo lego za postavitev kolektorja. Ko imam te podatke zadeve več ne rabim torej je zaželjeno kakšna sindikalna cena Wink
Kako se pa s temi tvojimi knofi potem odčita temperature po času? Mene namreč zanima kje in ob katrem času je največ sončnega ogrevanja. Zato bi tudi rad da tole dela kak teden potem pa pregledam na računalniku ali pač prepišem na list saj je vseeno. Razmišljal sem že o postavitvi par komadov IN-OUT digitalnih termometrov, samo oni si zapomnijop samo Min Max, torej bi moral biti na objektu in vsake pol uer it popisovat temperaturo Sad

lp Edi
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70810.83

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 06, 2008 4:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Edi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 06, 2008 7:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

borisz je napisal/a:
Edi, za postavitev kolektorjev je bistvem horizontalni in vertikalni naklon, po mojem si s temperaturo strehe ne boš nič pomagal. Takrat, ko padajo sončni žarki na kolektor pravokotno, boš dobil največ toplote. Vertikalni kot padanja žarkov se spreminja z letnimi časi in horizontalni pa z uro.
Greje sončno sevanje.
Ko sem si montiral kolektorje, sem jih dal več kot so jih priporočili in jih dal bolj pokonci, tako, da je najboljši kot pozimi.
Poleti je tako dovolj sonca.

Se popolnoma strinjam samo naša hiša je malce čudno postavljena, kot črka T če bi ležala pravokotno in bi njena noga gledala jugo vzhod. Torej imam tri možne lokacije, noga od tega T na južno stran, zgornji del T ja na vzhodno stran ali na zahodno stran. Seveda sem bil prepričan, da bo najbolša stran tista juža a glej zlomka na zahodni strani je pozimi sneg najprej pobralo. Na južni ki je izpostavljena vetrovom pa je bil najdalj. Torej je tam pozimi največ sonca + je tam zaveterna stran, vsi pa vemo koliko je razlika na prepihu ali v zavetju sredi zime na sončku... Torej sem mislil, da bi sedaj ko še ni vroče malce pomeril te lokacije in jih primerjal in se na koncu odločil kam dam kolektroje. Če ni skrivnost kakšne kolektorje imaš na strehi in koliko pa še približna lokacija me zanima. Noji bodo na malce nad 600m nad morjem Dolenjska, trenutno pa še niham ali HeadPipe vakumski pa malo manj ali navadne ploščate?
Nazaj na vrh
.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 06, 2008 8:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
spy
Član
Član

Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43
Aktiv.: 1.76
Kraj: Tržič

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 06, 2008 8:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Edi, točno na taki hiši, kot jo imaš ti, sem si tudi jaz postavil kolektorje, pa je več kot odlično. V zgornjem delu T-ja streha gleda čisto na jug, imaš dva taka kraka in če je vsaj eden dovolj dolg, ti svetujem postavitev tam.

Tudi sneg najprej tam izgine. Ni treba komplicirati s senzoriko. Dajem pa svoj glas tudi za ZRMK, ker, če delaš sam, boš sam tudi popravil lahko, ko bo kaj crknilo. Kar nekaj jih poznam, ki kupljenih kolektorjev ne uporabljajo, ker jih bi servis preveč stal. Eden jih je še celo dol snel Rolling Eyes
Nazaj na vrh
.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 06, 2008 9:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kolektorji.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  911.7 KB
 Pogledana:  16 krat

kolektorji.JPG

Nazaj na vrh
Edi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 06, 2008 11:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimiva postavitev, sploh nimaš na strehi... No jaz bi res dal najraje na jugozahodno stran. To je levo na sliki, tam je zavetje in tam je najprej skopnel sneg. Ah ko bi člvek imel možnost zadeve stestirat in se na koncu odločit.. Tako sem pa slišal za možaka, ki si je tudi sam naredil in po domače od viška glava ne boli nareddil par kolektorjev več, sedaj mu pa poleti v par stoliterskem bojlerju voda vre Rolling Eyes Potem pa bodi pameten... za bazen pa NI dnarja je pel nekoč..

Slika je bila posneta ob 11uri po senci se vidi kje je jug, levi vogal hiše
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 07, 2008 12:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če bi še vedno rad meril, ti lahko posodim 1-wire vmesnik za računalnik + nekaj senzorjev.
Zraven ti priložim program, ki beleži temperature. (glej sliko)
Imeti moraš samo en računalnik, ki bo tistih nekaj dni tekel 24 ur in beležil temperature. In seveda rabiš dovolj kabla za vse povezat...

lp!

temperature_2008-02-22.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  18.58 KB
 Pogledana:  22 krat

temperature_2008-02-22.png

Edi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 07, 2008 7:47 am    Naslov sporočila: icon_mocker  Odgovori s citatom

aly je napisal/a:
Če bi še vedno rad meril, ti lahko posodim 1-wire vmesnik za računalnik + nekaj senzorjev.
Zraven ti priložim program, ki beleži temperature. (glej sliko)
Imeti moraš samo en računalnik, ki bo tistih nekaj dni tekel 24 ur in beležil temperature. In seveda rabiš dovolj kabla za vse povezat...

lp!

EJ TO PA JE PONUDBA Very Happy
Seveda sem za, če je možno mi na zs pošlji telefonsko, da se slišiva ali me kontaktiraj na moj gsm 040 207 253. Računalnik ni problem, kakšen pa mora bit? Pa še to kakšen kabel potrebujejo senzorji ? Imam namreč nekaj Comaq starin Pentium I. , če koga zanima lahko dobi free kak kos.

Lep pozdrav Edi
Nazaj na vrh
.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 07, 2008 8:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
bbrane
Član
Član

Pridružen-a: Čet 14 Jun 2007 15:02
Aktiv.: 2.69
Kraj: Cerkno

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 07, 2008 9:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo !

Tudi jaz sem mnenja, da je merjenje temperature povsem brez pomena. Kolektorji morajo biti obrnjeni čim bolj točno proti jugu, ker je v tej smeri v povprečju sevanje sonca sigurno najmočnejše. Sprejemna plošča kolektorja katero sonce ogreva pa je itak pod steklom in sam veter nima ne vem kako velikega vpliva. Za večji izkoristek izven glavne letne sezone pa je naklon lahko celo malo večji od 45 st.
Sam imam že cca 25 let prav podobno montažo kot borisz ( pod hišo). V tem primeru ne rabiš nobene črpalke in nobenega dif. termostata, ker voda oz. medij krasno kroži termosifonsko, takorekoč idealno - večje sevanje hitreje kroži.

Pri tem je važno, da je dovolj velik presek cevi do bojlerja ( vsaj 3/4 ali 1 cole ) in pa pogoj da je zgornja točka kolektorjev (sleme) vsaj kak meter nižje od spodnje točke bojlerja ( izmenjevalca )- preizkušeno- deluje !!!

Lep pozdrav !

Edi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 07, 2008 5:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri tem je važno, da je dovolj velik presek cevi do bojlerja ( vsaj 3/4 ali 1 cole ) in pa pogoj da je zgornja točka kolektorjev (sleme) vsaj kak meter nižje ( verjetno si misli VIŠJE)od spodnje točke bojlerja ( izmenjevalca )- preizkušeno- deluje !!!

Verjamem, pri mami sem naredil sam centralno ogrevanje na drva in deluje tudi brez pumpe le z polovično močjo pa počasi je treba kurit, no če bi elektrike zmanjkalo bi zadeva še vedno za silo delovala...
Kar se tiče kolektorjev, imam pomisleke v hladnejših dneh, takrat se pač vsak meter cevi pozna pri izgubah. Idej je veliko samo denarja za igranje in eksperimentiranje je bolj malo..razmišljal sem celo, da bi pozimi medij iz kolektorjev dodatno izkoristil s pomočjo toplotne črpalke. tč bi pa potem ogrevala talno gretje. Kaj mislite na to?
Lp edi
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.02

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 08, 2008 5:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly,
lahko kaj več napišeš o omenjenem 1-wire to PC vmesniku?
Morda linki do sheme in SW-ja, če ni skrivnost?

Nekaj sem že googlal, našel recimo tole shemo

(predelava glede napajanja zaradi več senzorjev recimo da mi ne bi bila problem)
Z zunanjim napajanjem bi to verjetno delalo tudi na USB-RS232 adapter...

Zelo interesanten se mi zdi program iz screenshota, da ne omenjam da je razviden zanimiv izvor pobranih temperatur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni