|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
piflar Član

Pridružen-a: Čet 06 Dec 2007 17:56 Prispevkov: 246 Aktiv.: 1.15 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2008 10:11 pm Naslov sporočila: Kvarc - merjenje |
|
|
Kje lahko izvem kaj več o kvarcu (in uporabi v elektrotehniki)? Sploh kako je sestavljen oscilator in kako točno deluje (mislim na kristal v ohišju). Ali je to kar kos kvarca priklopljen na elektrode? Kakšni so sploh to kristali? Ali lahko priklopim bilokakšen kvarc kristal in se bo odzval? Ne gre se mi za clock generator ali frekvenčni vir, pač pa bolj za meritve na kristalu. Npr. ali lahko dam gor kar elektrode, ga vzbujam in izmerim? Kakšni so kvačrni filtri? Nekaj ur sem besno googlal pa nism nič pametnega našel, v bistvu sem še bolj zmeden. Upam, da kdo tukaj ve kaj več o teh stvarcah. Hvala, vem, da je precej vprašanj.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.55
|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2008 10:23 pm Naslov sporočila: Re: Kvarc - merjenje |
|
|
piflar je napisal/a: |
Nekaj ur sem besno googlal pa nism nič pametnega našel, v bistvu sem še bolj zmeden. |
Morda se samo tebi ne zdi pametno tisto, kar se drugim ? Tole je kar prvi zadetek, ki ga izpljune Google, tam se nahajajo odgovori na vecino tvojih vprasanj. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piflar Član

|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2008 10:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Že videno pa vendar nisem našel vseh odgovorov tam. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.02 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2008 10:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne vidim, kaj več bi rad vedel o kvarcih ?
Povej kaj na tem linku ne najdeš? _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piflar Član

|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2008 11:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj je na tej sliki? Ahm, šele zdaj se mi je posvetilo, da je kvarc znotraj elektrod. Če je elektroda tale izboklina. Ok, predpostavljam, da je notri pač kristal določene oblike. Kaj oz. kako se pa naredi kvarčni filter (vezje)? Ter vprašanje, ki me najbolj zanima je: Ali lahko grem v trgovino s kristali, kupim kvarc in pričakujem odziv? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2008 11:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Elektrodi sta loparčkom za pingpong podobni prevodni površini na rezini kvarca.
Sam kvarc je na sliki prosojen disk. Ostalo so pomožne sestavine (ohišje, vodniki, ...).
Za vezje se pa le potrudi in poguglaj, ali pa vsaj preciziraj vprašanje.
Seveda ga lahko kupiš in pričakuješ da bo lepo izgledal na mizi.
Takšen je tudi odziv žarnice, če jo ne priklopiš v ustrezno vezje, le gledaš jo na mizi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piflar Član

|
Objavljeno: Sre Jan 09, 2008 12:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Uh, sploh nisem opazil diska.
Citiram: |
Seveda ga lahko kupiš in pričakuješ da bo lepo izgledal na mizi. |
To me je tudi zanimalo.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni