www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Nokia 3100-tipka
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
damek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Jan 2007 17:55
Aktiv.: 0.65
Kraj: Prekmurje

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 12, 2008 4:11 pm    Naslov sporočila:  Nokia 3100-tipka Odgovori s citatom

Pozdravljeni!!

Upam da sem v pravo temo vpisal, imam pa naslednjo težavo:

Pred časom se mi je pokvarila tipka za prižgat (spodaj na sliki). Ker je mobitel bil že precej star...se mi je tudi ta gumijasta tipka začela trgati. Prišlo je do tega, da mobitela sploh nisem uspel več prižgat s tipko. Takrat ga nisem ugašal...ampak prejšnjič mi je pa zmanjkalo baterije, pa se je mobitel ugasnil.

Sedaj mam drug mobitel, vendar nisem skopiral številk na sim, ampak so na telefonu. A ima mogoče kakšno idejo kako bi ga prižgal? Poskusil sem že z izvijačem in vsem mogočim ampak mi žal ne uspe Confused

Hvala !!

tipka.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.7 KB
 Pogledana:  5347 krat

tipka.JPG

Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 12, 2008 4:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odpri telefon in premosti kontakta tipke , da se telefon prizge ?
damek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 12, 2008 4:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hm...sem ga, samo katera kontakta bi to naj bila? Confused

Ta drugi del služi samo kot antena in zvočnik, ali ga moram meti tudi na telefonu?

DSC00069.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  249.63 KB
 Pogledana:  3 krat

DSC00069.JPG

DSC00070.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  249.01 KB
 Pogledana:  2 krat

DSC00070.JPG

DSC00071.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  260.06 KB
 Pogledana:  1 krat

DSC00071.JPG

andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.91
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 12, 2008 4:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če odpreš,poglej kje se nahaja gornja glavna tipka (na vrhu) na tiv.Pa je še napolnjena baterija?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 12, 2008 5:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tipa se je morala nahajati tukaj..na tiv pa tipke ne vidim...

Da, baterijo sem napolnil...

na tivu je med tem rumenim elementom...nevem kaj je... in tisto debelejšo plastjo bakra 4.10 V... a lahk poskusim tukaj sklenit napetost? Ne, ali?

DSC00073_.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  173.76 KB

DSC00073_.JPG

DSC00073.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  203.06 KB
 Pogledana:  3 krat

DSC00073.JPG

andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.91
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 12, 2008 5:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kar nerodno je pogledati sliko,ki je slaba.Če bi bila ostra bi lažje videti na sliki.Mogoče bi lahko kdo slikal z digitalcem,ne z mobijem.
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 12, 2008 5:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tisto rumeno je kondenzator, katerega nikar kratko ne skleni, ker ne bos naredil nic koristnega.

Fotografije so tako zanic, da z njih nic ne vidim (preklopi drugic na makro posnetek in fles usmeri malce stran od objekta, katerega slikas, torej mesta s tipko !), a tipka ne more biti drugje kot je na tisti rekalmni sliki zgoraj (tipka.jpg)- na sredini torej. Na DSC00069.JPG je videti nekaj, kar bi lahko bila ta tipka, a je prevec razmazano, vse ostale slike so neuporabne, ker sploh ne kazejo komponent.

V glavnem, gumijasti pokrovcek je pritiskal na nekaj in tisto nekaj mora imeti dva kontakta, med katerima mora biti prisotna napetost. Ko ju sklenes skupaj za dovolj dolgo casa, torej toliko, kot je telefon tudi prej porabil za vklop (pri SE je to po obcutku vsaj ena sekunda ...), se mora telefon prizgati.

MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.97

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 12, 2008 5:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tipična napaka nestrpnih lastnikov Nokij brez občutka v prstih.
Na silo tiščijo gumb in hkrati preklinjajo, zakaj se ne prižge.

Ok, malce pretirano, a ni daleč od resnice.
Treba je z občutkom pritisniti gumb (občuti se preklop tipke) in jo kakšno sekundo zadržat, pa je zadeva takorekoč večna.

Nokia sicer vztraja pri tem rahlo zgrešenem sistemu že celo večnost, kar ji tudi zamerim.

Tipka je SMD, pritrjena tako, da jo malce močnejši pritisk odlomi.
(če bi bilo vsaj malo več spajke na kontaktih, bi bilo že dosti boljše, a ker gre za velikoserijsko strojno spajkanje...).

Iz slike ni razvidno (poslikaj tako da bo videt!) kje je bila tipka prispajkana. V živo pa je lepo videt, če imaš vid vsaj v takem stanju, da imaš še vedno vozniško dovoljenje, ter če si vsaj malo predstavljaš kako naj bi zadeva izgledala v normalnem stanju.

Tipka je cca 4mm široka, dober mm debela in ene 2÷3 visoka. Debelina je vzporedna s TIV, višina je smer pritiska na tipko.

Prispajkana je po širini, torej levo-desno.
Če nisi razdiral telefona v garaži ali na seniku, imaš tipko najverjetneje nekje blizu ter jo lahko prispajkaš nazaj.
Včasih jo nasilneži sicer tudi dobesedno zdrobijo, a to je običajno manj kot 1/4 primerov.

Sicer pa skleneš površini, na katerih je sled spajke od odpadle tipke.

Škoda da nimam nobene razdrte nokie blizu, da bi poslikal.
Gre pa povečini za standardne tipke, torej naj bi pasala tudi iz kake odslužene 3310 ali podobnih, ki imajo gumb na podobnem mestu. 5110 recimo ni enaka.

No, še malce bolj sem pogledal in kontakta sta najverjetneje tadva, označena rdeče.
Izgleda da si res eden od nasilnežev, ki mu je uspelo zdrobit tipko in je spodnji del še vedno na TIV, klecna ploščica ter nekaj plastike in kovinski "oklep" pa je kdovekje...

kontakti.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  23.74 KB

kontakti.jpg

Nazadnje urejal/a MadMax Sob Jan 12, 2008 5:58 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 12, 2008 5:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Oprostite...slike so res slikane z mobitelom, tako da so res katastrofa....ampak trenutno nimam doma digitalca...res mi je žal za tole...

Jutri mi ga brat prinese domov...pa bom ponovno poslikal če do takrat ne prižgem....

Zaenkrat pa res....NAJLEPŠA HVALA ZA NASVETE!

Lp

damek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 12, 2008 5:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MadMax... to tipko sem malokdaj uporabljal....uničila se mi je, ker nosim mobitel v žepu...pa že precej je dal skoz... tako da je nisem uničil s pritiskom...saj vem kako hitro jo lahko uničim. Ker nisem odprl takoj mobitela....ampak sem poskušal kar z izvijačem sem jo mogoče res odtrgal ali kaj podobnega...ne vidim je...

Bom jutri poslikal...Oprostite na slikah, nimam doma digitalca

damek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 12, 2008 6:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

USPEL SEM NAJTI TOLE!! Prižgal sem ga

Hvala za vaše pomoči....

Razz

MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.97

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 12, 2008 6:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jao, a ti tudi v boleč votel zob najprej zapičiš izvijač in šele potem obiščeš zobarja? Rolling Eyes
Upam, da ti ga uspe prižgat, kajti imaš lepe možnosti da si naredil kratek stik kjer ne bi smel ali pa poškodoval okoliško vezje.

Pa poglej popravek mojega prejšnjega posta.

No, kakorkoli, zmaga je naša Cool
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 12, 2008 6:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No ja, če pa poskušaš če bi lahk na najkrajši način;)

Sem malce zdaj bolj pomeril napetosti....ter našel kje sta kontakta....

Označena sta na spodnji (slabi) sliki....

Res hvala za pomoč!! Pa oprostite na mojih slikah....

Sem že prekopiral številke, tako da lahko počasi mobitel roma proti košu Wink Very Happy

LEP POZDRAV Razz

kontakta.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  208.03 KB
 Pogledana:  4 krat

kontakta.JPG

surla
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22
Aktiv.: 3.04
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 12, 2008 10:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To čudo ne sodi v koš!
Predstavljaj si koliko takih jajc je na svetu, in pomisli kaj je v njih. Strupi!!
Raje ga daj komu za dele ali pa ga odloži v za to namenjene zbiralnike.
Če me kaj raz..... so to izjave ,gre v smeti!!!!!!!!!!
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.91
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 12, 2008 11:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

surla je napisal/a:
To čudo ne sodi v koš!
Predstavljaj si koliko takih jajc je na svetu, in pomisli kaj je v njih. Strupi!!
Raje ga daj komu za dele ali pa ga odloži v za to namenjene zbiralnike.
Če me kaj raz..... so to izjave ,gre v smeti!!!!!!!!!!

surla, pri meni si dobil vsaj 5 (pet) točk in to v enem samem hipu.

Jasno tole ni za v smeti in to iz več razlogov.
- je še kup uporabnih stvari na tej ploščici
- če jo daš pod lupo in stvar gledal, gledal in malo brskal po netu se boš ogromno naučil.
- in če nočeš nič od tega, jo še vedno lahko vržeš v selektirane odpadke, kjer se stvari pravilno predelajo.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni