|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
stric Neznanec

Pridružen-a: Čet 31 Jan 2008 16:48 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.01 Kraj: Okolica Lj
|
Objavljeno: Čet Jan 31, 2008 5:20 pm Naslov sporočila: GPS sledilec |
|
|
Pozdravljeni,
Zanima me kako bi bilo če bi se lotil izdelave GPS sledilca.
Potreboval bi GPS sprejemnik, GSM/GPRS modem in nek mikrokontroler.
Vse skupaj bi moralo biti v vodotesnem ohišju, po možnosti z notranjimi antenami.
Namen uporabe bi bil sledenje vozil, prikolic v primeru kraje. Za prikolico bi moral imeti še svojo baterijo...
Primer delovanja:
1. Pošiljanje koordinat na nek strežnik.
Zadeva vsako sekundo (nek spemenljiv interval) pošlje koordinate na nek strežnik, kjer se pozicija izrisuje na mapi.
2. Pošiljanje SMS sporočila v primeru da se pozicija spremeni, in pošiljanje koordinat na strežnik.
(ali pa da je še dodaten vhod, za kak senzor)
Zadeva miruje in le preveri pozicijo na vsako minuto. Če ugotovi da se premika, pošlje obvestilo na (več ali eno) tel številko, in vstopi v način sledenja (1.)
3. Javljanje lokacije na zahtevo
Enko kot (1.), le da se koordinate pošljejo le enkrat (ali eno minuto). (da vidis trenutno lokacijo)
4. Mirovanje
Uporabnik s klicem in ustrezno kodo (ali z ustreznim SMS sporočilom) izklopi sledilec, ker bo uporabljal napravo.
Na tem področju sem bolj začetnik in me zanima kater mikrokontroler bi bilo smiselno uporabiti in kakšen bi bil cenovni rang. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robertos Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31 Prispevkov: 792 Aktiv.: 3.34 Kraj: Vuhred JN76OO
|
Objavljeno: Čet Jan 31, 2008 6:07 pm Naslov sporočila: Re: GPS sledilec |
|
|
stric je napisal/a: |
Pozdravljeni,
Zanima me kako bi bilo če bi se lotil izdelave GPS sledilca.
|
Podobne naprave že obstojajo APRS več si preberi na tej povezavi.
Morda dobiš idejo kako in kaj. _________________ Cheerio baj frm S58S Robert !
http://www.kapunar.eu |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stric Neznanec

Pridružen-a: Čet 31 Jan 2008 16:48 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.01 Kraj: Okolica Lj
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 1:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Malo sem bral tole o APRS, ampak mi ni jasno prek česa tečejo podatki?
Rabiš GPS to razumem. Kaj pa je TNC?
Hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.07 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 1:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
TNC je modem, potremuješ pa še postajo. Ta v radioamatersko omrežje odda podatke o tvoji lokaciji. Radioamatersko omrežje je sestavljeno iz velikega števila vožljišč. Vozljišča so pravzaprav naprave sestavljene iz komunikacijskih računalnikov, modemov in radijskih postaj. Razen vozljišč so tu še internetni prehodi.
Upam, da je zdaj to bolj jasno. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robertos Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31 Prispevkov: 792 Aktiv.: 3.34 Kraj: Vuhred JN76OO
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 2:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
stric je napisal/a: |
Malo sem bral tole o APRS, ampak mi ni jasno prek česa tečejo podatki?
Rabiš GPS to razumem. Kaj pa je TNC?
Hvala |
Kot si uvodoma zapisal boš ti uporabil GSM namesto TNC-ja. Za radioamatersko omrežje potrebuješ znak in izpit- radioamatersko licenco, torej to odpade, ker nisi radioamater, razen če se odločiš stopit v te vrste, potem se poveži z najbližjim radioklubom. Želel sem ti prikazat samo princip delovanja, kako boš pa ti, to izvedel, je pa tvoja stvar. Malo si preberi tudi članke na temo alarmne naprave preko GSM-a, morda dobiš kakšno idejo kako in kaj. _________________ Cheerio baj frm S58S Robert !
http://www.kapunar.eu |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni