|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Stoyc Član

Pridružen-a: Pon 26 Nov 2007 20:55 Prispevkov: 42 Aktiv.: 0.20 Kraj: Ilirska Bistrica
|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2007 8:43 pm Naslov sporočila: CB postaje za tovornjake |
|
|
Zanima me, katera CB postaja bi bila solidna za v tovornjak in ne predraga. Ali je original antena na Actrosu dobra, ali je potrebno kupiti kakšno boljšo? Kako se nastavlja dolžina antene? In še, in še vprašanj bi postavil, a za začetek teme naj bo dovolj. Kdor ima izkušnje s tem, je dobrodošel z nasveti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
integrerc Član

Pridružen-a: Sob 23 Sep 2006 14:50 Prispevkov: 424 Aktiv.: 1.86 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2007 9:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
CB postaja je vsaka dobra za v tovornjak, važno je po moje da dela. Odvisno je kakšna ti bolj ustreza, glede uporabe, designa, oblike, velikosti, obrabljenosti...., moči... so pa predpisane....! Temu je primerna tudi cena. Za CB se uporablja namenska antena, za 27Mhz oziroma njeno valovno dolžino. Umeriš jo z SWR- metrom. _________________ Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.50 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2007 10:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor sem jaz videl original anten na kamionih, so ponavadi za 2m band, tako da.... vsekakor prej preveri.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sevsi Član

Pridružen-a: Tor 15 Jan 2008 1:06 Prispevkov: 12 Aktiv.: 0.06 Kraj: Laško
|
Objavljeno: Tor Jan 15, 2008 10:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdi se mi da vse tiste orginalne antene niso nevem kaj za CB, če se hočeš pogovarjat, si obvezno kup anteno TURBO 3000, pa pazi na maso. Včasih je bolje še dodat en kabel, da pelješ maso iz CB do antene.
Kar se pa postaj tiče, je najboljša "Jacksonka", sam kam jo lahka daš pa kolk je dovoljena je pa drug problem. Pomoje tale President že zadostuje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Tor Jan 15, 2008 11:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nisem verjel dokler nisem imel v rokah ... za Actrosa se posebej dobi originalna mercedes CB antena na pooblaščenem servisu ... sem jo pred kratkim nastavljal (SWR) neki stranki, ki je 24V 80 kanalno CB postajo kupila pri nas v firmi. Tista, ki jo dobiš v originalu pa je samo za UKV - FM radio.
Pri CBju velja, da daljša/višja kot je antena - boljša je. Res ne moraš pretiravat s celo lambdo 11m (no doma imam na stolpu 7 metrsko mantovo ) ampak za vozila zadostuje kakšna SIRIO ali prej omenjena s sevalcem od 90 do 120cm. Važna je tudi montaža. Predvsem prej omenjena masa in še posebej montaža na pločevino, ker sem že videl primere, ko so jih pritrjevali na plastične spojlerje in se potem čudili, da zadeva leti kolegu z "vokičem" (ročna postaja) iz kabine brez zunanje antene boljše kot pa njemu, ki je dal 3x več €€€ za vse ...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sevsi Član

Pridružen-a: Tor 15 Jan 2008 1:06 Prispevkov: 12 Aktiv.: 0.06 Kraj: Laško
|
Objavljeno: Sre Jan 16, 2008 12:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Vidim da obvladaš tole zadevo s CB postajami, pa me zanima kakšno postajo priporočaš za v tovornjaka. Imam že omenjeno anteno Turbo 3000, in President postajo. Zanima me kakšna bi bila malce boljša postaja, ki bi jo lahko lepo vrgadil v kletko avtoradia. Pa vendar naj bo neka zmerna cena.
V Scani-ji sem mel neko postajo, ki je imela tipkovno nastavlanje kanalov, glasnosti, in veliko nekih tipk na desni strani. Na prvi pogled je izgledala kot neka zelo kvalitetna, vendar je nisem nikakor znal nastaviti, in tudi s to anteno ni delovala ni 20m. Nevem je napaka v mojem neznanju ali v slabi postaji. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Jan 16, 2008 1:00 am Naslov sporočila: |
|
|
President-i so kar dobre postaje. Sam imam Lincolna, ki pa je že nekaj časa neaktiven ...
Pri nas se dobi postaja TEAM ROADCOM, ki je istih dimenzij kot avtoradiji in ima tudi enak sistem pritrditve. Poleg tega pa dela na 12 in 24V in je že v osnovi prilagojena za tovornjakarje. Ima 80 kanalov AM/FM in jo lahko legalno uporabljaš na področju EU. Ni pa ravno najcenejša - stane 129€.
Ima še nekaj kar dobrih in uporabnih funkcij (V_O_X, dual scan, 4 fikse, ...) in jo šoferji kar pohvalijo ... če te zanima kaj več pa lahko naprej pod zasebno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni