www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

PRANGER - robotska roka
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Pranger
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
storž
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 25 Maj 2008 23:12
Aktiv.: 0.02
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 25, 2008 11:50 pm    Naslov sporočila:  PRANGER - robotska roka Odgovori s citatom

pozdravljeni...

Sem nov na forumu zato upam, da sem temo uvrstil pravilno... Če ne prosim moderatorja, da jo uvrsti pravilno.

Gleal sem po temle forumo teme, ki imajo glavno temo gradnjo cncja ampak jaz imam že nekja časa željo izdelati robotsko roko .. Kot sem prebral v tmah o cncjih moram vedeti kaj želim z no početi koliko, more biti močna ter kakšno hitrost želim, koliko želim zapravit, natančnost ..

No naj odgovorim na ta uprašanja ali kako bi se temu lahko reklo.

Robotsko roko bi imel kot tretjo roko torej prijel bi marsikatero zadevo predmete do teže cca 500 g torej s tem sem že povedal koliko more biti močna. Hitrost konec koncev niti ni prav zelo pomembna tudi, če je počasna kaj potem. Zapravit želim pa seveda čim man ker tudi veliko nimam. Natančnost bi bila poljubna saj bi jo reguleral preko računalnika (pri napisani zadevi odstopanja cca max 2 cm)

Seveda moram povedat, da sem totalni začetnik, ki se loti marsičesa in vem, da bo tale projekt zelo zapleten in vem, da bom potreboval veliko časa, da zadevo spravim v red in, da bo delovala tako kot mora...

No zadevo sem si zamislil nekako takole....

Pritrjena bi bila na mizo ampak bi se celotna roka vrtela za 180° pogon seveda koračni motor. pote bi sledila 2 "zgloba" kot pri rokah, ki so pri bagerjih na koncu bi imela roka neke vrste dlan, ki bi se lahko zavrtela za 360° ter vsaj dva prsta. Vse skupaj bi bilo povezano na računalnik.. Na računalniku bi roko direktno premikal torej bi bil program napisan nekako tako, da bi imel "gumbke" s katerimi bi uravnaval določen položaj (princip dvigala katere imajo kamijoni (dalinski upravljalnik)) in seveda z možnostjo pisanja premikov torej opravlanje enakega dela oz možnost uporabe kot naprimer cnc (seveda man natančno)

Sem še kaj pozabil ?

Še enkrat povem, da znanja imam zelo malo oz praktično nič. Pozabil sem še na materijal iz katerega bi jo izdelal. Uporabil bi aluminij oz lahke kovine pa na dolžino iztegnene roke sem pozabil to bi bilo nekje 50 cm mogoče kak cm več

Upam, da mi boste lahko pomagali svetovali pokazali pravo smer.

Hvala vsm že v naprej

l.p. Tomaž

Nazadnje urejal/a storž Pon Maj 26, 2008 6:49 pm; skupaj popravljeno 3 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70825.31

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 26, 2008 12:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.06
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 26, 2008 1:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

storž, naprava, ki bi jo rad naredil je izredno hud zalogaj celo za izkušene ljubitelje elektronike in mikro mehanike.
Ob pogojih, ki jih direktno (in posredno) postavljaš pa je stvar popolnoma neizvedljiva.
Na kratko-direktno :
- Sam priznaš , da si začetnik.
- Rad bi vložil malo, ker veliko nimaš, a zadeva bi hotela imeti precej več.
- Manjka ti znanje fizike.
- Manjka ti znanje elektronike in energetike.
- Manjka ti znanje programiranja.
Na kratko - posredno(Vidno iz tvojega prispevka):
+ Znaš razdelati problem na posamezne dele.
+ Imaš dobro idejo.
- Nisi natančen.
- Slovnica te ne briga(Pomembno pri programiranju).
- Ker ti domač jezik dela probleme, predvidevam, da so problemi pri tujem jeziku še toliko večji.

Ko stvari seštejem dobim krepko preveč minusov in premalo plusov, da bi ti svetoval ta projekt.

Glej,... Sreča je stanje človeka, povzročeno z razliko med pričakovanim in dejansko možnim.
Ker želim, da bi bil srečen, ti toplo priporočam, da se za začetek lotiš česa enostavnejšega. Kaj naj bi to bilo ne vem. Tudi svetovati, ti ne morem, ker ne vem kakšna so tvoja predznanja.

No za začetek ti pa le svetujem, da svoj post popraviš tako, da bo tudi ostalim vsaj približno čitljiv. Potem pa se malo predstavi, pa ti bomo svetovali kako projekt, ki bo imel več možnosti za uspeh. Idejo o robotski roki, pa le shrani za kak poznejši čas.

gkrusi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22
Aktiv.: 3.72
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 26, 2008 2:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dvigniti 500 gramov na razdalji pol metra ni ravno mačji kašelj, kot se na prvi pogled zdi Wink . Sile na prenos pogona so namreč relativno ogromne. Poskusi na konico kulice obesit 500 g in nato kuli držati vodoravno, tako da ga držiš le kakšen centimeter na drugem koncu. Dober si, če ti uspe. Sedaj pa si predstavljal silo na štirikratniku te razdalje. Seveda je potrebno upoštevati še veliko večje sile kot le 500 g, ki so posledice pospeševanja in morebitne nepredvidene preobremenitve (se pomotoma nasloniš na konec roke...).

Če uspeš rešit mehaniko, ostalo ne bi smelo povzročati težav. Žal pa boš pri mehaniki potreboval zelo močne in velike prenose. S kakšnim polžastim prenosom bi bilo verjetno kar izvedljivo, saj je prestavno razmerje veliko, moč pa tudi. Kje točno polžast prenos dobiti v primerni velikosti pa ne vem, zagotovo pa obstaja (sicer ne poceni).

Je pa prav zanimiv projekt. Če boš resen in zainteresiran, ter ti uspe sestavit mehaniko ti z veseljem pomagam pri elektroniki in softwerju, saj imam večino že izdelano za svoj CNC in bi potrebovalo le majhne modifikacije. Pri tem pa seveda izdelam še sebi eno takšno roko (načeloma je ne potrebujem, bolj za eksperiment in okras, morda pa kje tudi prav pride).

Pa malo uporabi iskanje, je bilo že tudi nekaj govora prav o robotskih rokah in možnih rešitvah.

micabauc
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jun 2003 7:12
Aktiv.: 0.75
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 26, 2008 7:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo za primerjavo. Podobne roke stare 10+let, industrijske stanejo 8k€. Če prideš ceneje skozi si genij. Potrebuješ vsaj 5 osi (pet motorjev, prenosov, regulatorjev, dajalnikov pozicije, program......). Da o balansiranju mas in zagotavljanju togosti ne govorim.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Jani
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 22:48
Aktiv.: 1.98
Kraj: Bela krajina

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 26, 2008 11:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dan!
No, no, fantu ste predvidevam da čisto uničili sanje. Res je velik problem narediti roko, ki bo na razdalji večji ali enaki pol metra držala in premikala pol kilograma, vendar po drugi strani pa je zahtevana slaba natančnost, ter počasnost. Mogoče kot predlog. Za pogone bi lahko uporabil motorčke za pogon avtomobilskih brisalcev, ki bi jih krmilil s PWM-jem. Malo bi jih bilo potrebno predelati - enkoder bi bil čisto dovolj dober (npr stara miška), ter na konstrukciji končna stikala za kalibracijo same roke. Toliko za v razmislek.

P.S. včasih se je dobro lotiti kakšne kompleksne stvari, da človek vidi koliko še ne ve Evil or Very Mad

LP, Jani
Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.83
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 26, 2008 1:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pnevmatika ? (hidravlika je že preveč komplicirana)
program_er
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Aktiv.: 10.33
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 26, 2008 1:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lucca brassi je napisal/a:
pnevmatika ? (hidravlika je že preveč komplicirana)

To bi šlo, ja. Pa elektromagnetne ventile pa malo zrihta pa lahko dobi prav močno in vredu (za njegove potrebe) robotsko roko.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
eddie
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Dec 2003 21:02
Aktiv.: 3.05
Kraj: Severna primorska

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 26, 2008 2:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To ali pa navojna vretena (kot pri nekaterih ročnih dvigalkah za avto). Če je mehansko stvar robustno narejena je moč in točnost v mejah dosegljivega.
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70825.32

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 26, 2008 3:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
storž
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 25 Maj 2008 23:12
Aktiv.: 0.02
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 26, 2008 6:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
....
Na kratko-direktno :
- Sam priznaš , da si začetnik.
- Rad bi vložil malo, ker veliko nimaš, a zadeva bi hotela imeti precej več.
- Manjka ti znanje fizike.
- Manjka ti znanje elektronike in energetike.
- Manjka ti znanje programiranja.
Na kratko - posredno(Vidno iz tvojega prispevka):
+ Znaš razdelati problem na posamezne dele.
+ Imaš dobro idejo.
- Nisi natančen.
- Slovnica te ne briga(Pomembno pri programiranju).
- Ker ti domač jezik dela probleme, predvidevam, da so problemi pri tujem jeziku še toliko večji.

Seveda priznam, da sem začetnik. Kaj pa naj bi tajil, da sem nek profesonalec, ki obvlada zadev v resnici pa po po nima za burek?

Vložil bi tolikor koliko lahko torej bi se roka gradila mnogo počasneje kot bi se lahko.

Ja imaš prav manka mi znanja iz fizike ampak kjer je volja je pot Wink pravtako znanje iz elektronike, energetike in programeranja ( mogoče sem se prijavil ravno zato na ta forum in zastavil uprašanje tukaj mar ne?)

Glede natančnosti vsak je lahko natančen če se potrudi Wink In izpopolni izdelek do visoke kakovosti Wink

Ni mi jasno kaj za vraga imate na vsakem forumu pogoj slovnično pisanje ( potrudil sem se, če se nebi želel potrudit nebi post zgledal niti približno tako kot zgleda Wink )

Glede tujega jezika imaš zopet prav..

jani@

San mi niso uničil ker mi jih nihče nemore Wink Lahko mi samo pokvarijo dan oz teden in poustim projekt za nekaj časa in čez čas zopet nadaljujem Wink

Vem, da je problem tudi teža katero bi roka dvigala, ko bi bila iztegnena je zelo pretrana, spuščam na 100 g (pri iztegneni)

Glede natančnosti sem rekel zato ker vem, da se to ne da narediti čez noč ampak potrebuješ veliko znanja in vsega, da ti to uspe.

lucca brassi@ Glede pnevmatike ter hidravlike sem že razmišljal.. glede hidravlike sem takoj opustil razmišlanje, ker mi ni prav všeč tole igranje z oljem in temi rečmi. Glede zraka nekako ja ampak rajši ne. Bi raje kar elektro vrjanto, ki je pa seveda precej bol zakomplicerana...

edidie@ To z navojnimi vreteni mislim, da tudi ni ravno slaba zamisel..
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 26, 2008 7:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

storž je napisal/a:
Ni mi jasno kaj za vraga imate na vsakem forumu pogoj slovnično pisanje

Zato, da tudi tisti, ki ne razume latovščine, ve za kaj gre.

storž je napisal/a:
( potrudil sem se, če se nebi želel potrudit nebi post zgledal niti približno tako kot zgleda Wink )

Hmm, pa me res zanima, kako bi izgledal tvoj post, če se ne bi "potrudil"!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 26, 2008 7:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

storž je napisal/a:
Ni mi jasno kaj za vraga imate na vsakem forumu pogoj slovnično pisanje ( potrudil sem se, če se nebi želel potrudit nebi post zgledal niti približno tako kot zgleda Wink )

Zato, ker nam Institut za pravilno rabo domacega jezika (iPRDj) placa 20 evrov na glavo za vsakega, ki ga primerno "obdelamo". Jaz sem tako dobil ze 20 evrov in predvidevam, da se bom enkrat prihodnje leto na ta racun upokojil, samo tokrat so me drugi prehiteli in je slo 20 evrov nekomu drugemu Sad

mravlcax
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Feb 2007 19:19
Aktiv.: 1.34
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 26, 2008 7:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker imaš še vedno sanje in da dobiš tudi kaj spodbude bi se pa lahko mogoče za začetek lotil kakšne enostavnejše izvedbe robotske roke. Tukaj sta dve ideji, če ne razumeš teksta boš pa vsaj približno dobil vizualno inspiracijo.

Robotska roka 1
Robotska roka 2

p.s. Na drugi povezavi je takšna, da se jo lahko kontrolira preko "joystika".

LP
Nazaj na vrh
taz
Član
Član

Pridružen-a: Tor 11 Dec 2007 22:56
Aktiv.: 0.27
Kraj: Solkan

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 26, 2008 8:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Robotska roka
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Pranger Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni