|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
rhondak Član

Pridružen-a: Sre 06 Feb 2008 17:18 Prispevkov: 137 Aktiv.: 0.65 Kraj: Stari trg pri Ložu
|
Objavljeno: Ned Avg 03, 2008 3:53 pm Naslov sporočila: Strela in Televizor |
|
|
Živjo!
Včeraj v nevihti mi je strela uničila MATRIX televizor. ko sem ga razstavil sem našel naslednje napake in sledi: varovalka je bila uničena in na napajalnem delu televizorja je črno tiskano vezje na kontaktu tuljave, tuljava je dvojna 2 X 27 mH, ampak je črno oz sežgano samo na enem delu tuljave, tuljavo sem pomiril in ni videti uničena saj oba dela tuljave normalno prevajata. ne vem kakšna bi bila napaka, saj je to zame prvi TV ki ga je uničila strela. upam da mu bom lahko še kako pomagal, saj je skoraj NOV!!!. Ali mi lahko kdo svtuje kako najdem napako oz kako se stvari lotiti. _________________ VEČ glav, VEČ zela
|
 |
PPG78 Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09 Prispevkov: 2343 Aktiv.: 9.86 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: Ned Avg 03, 2008 4:52 pm Naslov sporočila: Re: Strela in Televizor |
|
|
rhondak je napisal/a: |
saj je skoraj NOV |
Če je skoraj še v garanciji je pravi naslov servis. Če je izven garancije pa so zaželjene slike in oznaka TV-ja.
LP, Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Srecko Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29 Prispevkov: 1014 Aktiv.: 4.27 Kraj: Okolica Cerkna
|
Objavljeno: Ned Avg 03, 2008 7:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri streli je lahko marsikaj.
Jaz previm, da je to kot bomba nikoli ne veš kam in kolikšna bo škoda ob eksploziji-udaru.
Sem pri prejšnjem neurju pri enem starejšem Gorenjevem tvj moral zamenjati polovico delov. Od upravljalne enote, video procesorja do kanalnika in avdio dela, da o majnših delih uporih, diodah in nap.regulatorjev ne govorim.
Pooblaščeni servisi ponavadi take tv sploh ne popravljajo zamenjajo celo ploščo ali modul.
LP Srečko _________________ Samouk
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70634.50
|
Objavljeno: Ned Avg 03, 2008 10:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GregorN Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 7:48 Prispevkov: 1162 Aktiv.: 5.42 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Avg 04, 2008 12:14 am Naslov sporočila: |
|
|
borisz je napisal/a: |
Garancija proizvajalca ne pokriva strele
lp
Boris |
Res je ponavadi ni vključeno v garancijo, čeprav pri nekaterih idelkih kot so razni podaljšči itd. pri katerih zagotavljajo da če udari stela bo uničen podaljšek in ne neprava ki je priključena v njem, v tem primeru velja. _________________ LP! Gregor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.48 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Pon Avg 04, 2008 8:13 am Naslov sporočila: Re: Strela in Televizor |
|
|
rhondak je napisal/a: |
Živjo!
Včeraj v nevihti mi je strela uničila MATRIX televizor. ko sem ga razstavil sem našel naslednje napake in sledi: varovalka je bila uničena in na napajalnem delu televizorja je črno tiskano vezje na kontaktu tuljave, tuljava je dvojna 2 X 27 mH, ampak je črno oz sežgano samo na enem delu tuljave, tuljavo sem pomiril in ni videti uničena saj oba dela tuljave normalno prevajata. ne vem kakšna bi bila napaka, saj je to zame prvi TV ki ga je uničila strela. upam da mu bom lahko še kako pomagal, saj je skoraj NOV!!!. Ali mi lahko kdo svtuje kako najdem napako oz kako se stvari lotiti. |
Moj stric ima pa avto. Skoraj nov. Prejšnji teden je imel karambol. Zdaj mu občasno malo cuka in ne spelje, kot bi moral. Zanima me, koliko bi stalo popravilo, saj bi poskušal popraviti kar sam. Nekoč sem pri svojem avtu že zamenjal rezervno gumo. Pri ženinem niso delali brisalci in sem kar sam nalil čistilno tekočino. Na servisu itak obrijejo.
Torej, kaj naj najprej pogledam in ali se popravilo sploh splača?
Pa brez zamere, ampka takole sem jaz razumel tvoje vprašanje  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Avg 04, 2008 9:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Tuljava je komponenta, ki jo je res težko skuriti. Tudi če je rob malo pooglenel, so to verjetno saje od kakšne druge komponente. Kot ti je že odgovoril satelitko, je moj odgovor podoben: 42.
Če boš kaj spajkal, bodo serviserji opazili in adijo garancija. Poizkusi z alkoholom (izopropanol) očistiti saje in nesi na servis. Brez načrta, merilne opreme in znanja se z nasveti po forumu ne da popraviti naprave. Na servis nesi na kakšen lep dan: ja, sem gledal poročila, pa je nehalo delati. Nikakor pa ne: Sem gledal poročila, pa je se je zunaj zabliskalo, zagrmelo in se pokadilo iz TVja.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.48 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Pon Avg 04, 2008 9:26 am Naslov sporočila: |
|
|
"Samo enkrat je užgalo, potem sem pa takoj ugasnila!"  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rhondak Član

Pridružen-a: Sre 06 Feb 2008 17:18 Prispevkov: 137 Aktiv.: 0.65 Kraj: Stari trg pri Ložu
|
Objavljeno: Pon Avg 04, 2008 2:38 pm Naslov sporočila: Re: Strela in Televizor |
|
|
satelitko je napisal:
Citiram: |
Moj stric ima pa avto. Skoraj nov. Prejšnji teden je imel karambol. Zdaj mu občasno malo cuka in ne spelje, kot bi moral. Zanima me, koliko bi stalo popravilo, saj bi poskušal popraviti kar sam. Nekoč sem pri svojem avtu že zamenjal rezervno gumo. Pri ženinem niso delali brisalci in sem kar sam nalil čistilno tekočino. Na servisu itak obrijejo.
Torej, kaj naj najprej pogledam in ali se popravilo sploh splača?
Pa brez zamere, ampka takole sem jaz razumel tvoje vprašanje  |
Mogoče ti in tvoj stric nista mehanika, če bi bila bi se popravila avtomobila verjetno lotila?? mogoče sem pa le naredil tehnično elektro šolo in sem na forumu SAMO POVPRAŠAL kako bi se lotil popravila TVja. ampak verjetno se ga ne moreš če naletiš na tak folk
PA VSEENO HVALA _________________ VEČ glav, VEČ zela
|
 |
klemen88 Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37 Prispevkov: 747 Aktiv.: 3.50 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Pon Avg 04, 2008 2:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
borisz je napisal/a: |
Garancija proizvajalca ne pokriva strele
|
Pokriva, če imaš zavarovanje SE ZGODI  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.90 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Avg 04, 2008 3:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne glede na znanje in izkušnje se TV-ja po forumu ne da popravljati, še posebej poškodovanega od strele ne.
To je namreč tako, kot če bi hotel narediti ginekološki pregled preko telefona. Preprosto ne gre, ne glede na izkušnje. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregzy87 Član

Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48 Prispevkov: 742 Aktiv.: 3.31 Kraj: Okolica Vrhnike
|
Objavljeno: Pon Avg 04, 2008 5:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Šola tukaj nima veze, večina je v izkušnjah, ki pa jih presneto primanjkuje pri veliko ljudeh.
Če imaš srečo gre samo napajalnik, če je nimaš, pa gre strela skozi skoraj vse prevodne dele vezja in samo vse po vrsti uniči na svoji poti.
Nasvet: drugič daj vsaj kakšno prenapetostno zaščito za TV, bolje bo že kot nič.
L.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregzy87 Član

Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48 Prispevkov: 742 Aktiv.: 3.31 Kraj: Okolica Vrhnike
|
Objavljeno: Pon Avg 04, 2008 5:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aja pa brez kakšnega osciloskopa žal pri takih stvareh ne gre, razen če gre samo napajalnik, potem recimo, da bi lahko še popravil z navadnim univerzalcem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frapor Član

Pridružen-a: Pon 02 Apr 2007 17:24 Prispevkov: 240 Aktiv.: 1.08 Kraj: okolica Kranja
|
Objavljeno: Pon Avg 04, 2008 5:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
rhondak: Ta "folk" iz svojih izkušenj ve kakšna je napaka na TVju če udari strela. Hočejo ti svetovati, če nimaš izkušenj z popravili TV aparatov, ne popravljaj sam, pa čeprav si naredil tehnično elektro šolo. Kajti: teorija brez prakse je kot kolo brez akse- se ne vrti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.97
|
Objavljeno: Pon Avg 04, 2008 5:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
In od kje miselnost, da se brez osciloskopa pri popravilih niti prdnit ne da?
Saj ne rečem, velikokrat prihrani čas, ampak tudi za osciloskop uporabljat rabiš kar nekaj znanja.
Pa ne za upravljanje osciloskopa, ampak za razlago rezultatov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni