www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kakšen univerzalni instrument sem uporabljal na začetku?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Merlin
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Dec 2007 0:47
Aktiv.: 1.36

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 19, 2011 9:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iskra Unimer 35

Lp

Nazadnje urejal/a Merlin Sob Apr 21, 2012 11:46 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dream
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Jan 2007 17:55
Aktiv.: 1.07
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 22, 2011 8:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo !
Na željo parih obiskovalcev prilagam dokumentacijo univerzalnega inštrumenta IU - 102, katerega sem včasih uporabljal.

Univerzalni instrument.pdf
 Opis:
IU-102

Download
 Ime datoteke:  Univerzalni instrument.pdf
 Velikost datoteke:  3.36 MB
 Downloadano:  84 krat

yugokoral
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Jul 2010 13:21
Aktiv.: 0.09
Kraj: Ivančna Gorica

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 27, 2011 8:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prvega sem kupil tegale iz interdiskonta za 5€: http://www.interdiskont.si/vsi-izdelki/izdelek.aspx/i5862 Laughing[/url]
Nazaj na vrh
borisl1
Član
Član

Pridružen-a: Sre 23 Feb 2011 20:46
Aktiv.: 0.16
Kraj: fram

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 18, 2012 1:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo, nekaj takega je bil moj prvi... ko sem imel kakih 10-12 let sem že ponosno vedel da bom frajer električar, in sem seveda mamo prepričal da mi je kupila "tisto za elektriko merit". bratranec je namesto voltmetra uporabil kar 2 žreblja ko je bil star kakih 8 let, na srečo je "samo" poletel čez dnevno sobo... in jaz frajer, bom doma izmeril koliko A imam v vtičnici v sobi Smile . in seveda nastavim merilno območje na 10A(moj je imel malo več) in vtaknem oba kabla v vtičnico in bum. takrat sem se odločil da bom raje počakal še par let, pa tudi mama je malo postrani gledala ko je zmanjkalo elektrike...Very Happy multimeter se niti prižgal ni več, imam ga pa še danes.

Digital-Multimeter-DT830B.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  103.1 KB
 Pogledana:  6 krat

Digital-Multimeter-DT830B.jpg

Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.57
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 18, 2012 7:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj tole z merrenjem toka se zgodi mimogrede, samo merilno vez pozabiš premaknit.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.17
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 18, 2012 7:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dokaj zanimivo, da je te vrste multimeter odpovedal pri kratkem stiku, kjer je bila vmes 16 A varovalka.

Jaz sem nekoč pozabi prestaviti vezi in sem šel pomeriti napetost na 12 V avtomobilskem akumulatorju 75Ah, ki je bil že cel dan na polnilcu. Merilne vezi so postale zelo mehke in "tople", multimeter pa še vedno dela.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.57
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 18, 2012 8:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael je napisal/a:
Jaz sem nekoč pozabi prestaviti vezi in sem šel pomeriti napetost na 12 V avtomobilskem akumulatorju 75Ah, ki je bil že cel dan na polnilcu. Merilne vezi so postale zelo mehke in "tople", multimeter pa še vedno dela.

Tudi jaz. Moj je delal potem, ko sem prelotal povezavo na vezju. Laughing Samo ne vem zakaj hudiča 10A področja niso varovana. Sicer pa zdaj, ko imam tokovne klešče saj na AC ne more narediti.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.17
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 18, 2012 11:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Varovalke ni zaradi:

- pogosta prostorska stiska, saj je shunt največrat zacinjen skoraj na obe puši in tako tudi oslabljeno mesto na tiskanini, ki bi nadomesščalo varovalko, ni izvedljivo.
- cena, varovalka stane toliko in toliko centov, pri več tisoč komadih se nabere, pa še več inštrumentov tako prodajo, saj opisani kiksi niso nič izjemnega.
- na varovalki se pojavi nek padec napetosti, ki še dodatno povečuje porabo inštrumenta pri meritvi toka. Kot poraba je mišljen padec napetosti na inštrumentu med meritvijo toka, ki je pri poceni inštrumentih že tako znaten.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
xJaM
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 09 Dec 2012 16:25
Aktiv.: 0.01
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 09, 2012 4:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

borber je napisal/a:
ISKRA US5A
kupljen okrog 1965 za 33000 din, toliko je takrat koštalo tudi Rogovo kolo.
še dela

@borber: Tudi sam posedujem ta Iskrin inštrument. Dobil sem ga 'na posodo' verjetno v davnih 1980-tih - od sošolca iz OŠ. Žal nimam navodil. Jih je možno dobit na kakšen način? Inštrument drugače dela lepo.

Matej79
Član
Član

Pridružen-a: Ned 11 Sep 2011 21:15
Aktiv.: 2.04
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 09, 2012 5:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iskra US6A. Sicer ga je zob časa že do dobra načel, venda je še vedno delujoč:

Nazaj na vrh
matjay
Član
Član

Pridružen-a: Pon 06 Dec 2004 22:07
Aktiv.: 2.26
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 09, 2012 5:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred cca 40 leti sem kupil ICE supertester 680E. Kupil sem ga v radio trst in je bil takrat silno drag. Ima vijoličasto ohišje in še vedno deluje. Kasneje je Iskra delala nekaj zelo podobnega.

LP
Matjaz
Nazaj na vrh
besoft
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2012 10:22
Aktiv.: 3.63
Kraj: Žižki - Prekmurje

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 09, 2012 6:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi sam začel z iskrinim Unimer43, takrat so bili novost. Mislim, da leta 1986. ptem kupil Hung Chang digitalec. Še zdaj ga imam, sicer deluje, ampak nezanesljivo.
Po dolgih letih uporabe Lem in Norma instrumentov v službi, sem si za domače potrebe kupil Metrel MD9050..za enkrat zadovoljen z njim.

Pa še resnična anekdota na nekaj postov zgoraj..sam sem žele biti šofer tovornjaka (sevda doma niso hoteli niti slišati o tem), pa sem nekega dne nekaj prčkal po vtičnicah..seveda se je končalo z poletom preko sobe in trdim pristankom. Takrat sem rekel: "No naj bo..bom pa električar..."
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
Stran 4 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 3 dni