www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

napajanje za na pcb
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 32.96
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 30, 2012 7:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Katerega Borisa?

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
julfi
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Jan 2008 19:39
Aktiv.: 0.43
Kraj: Lucija

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 30, 2012 7:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Branez je napisal/a:
Katerega Borisa?

zakaj pa misliš da o tebi govorim, jaz imam o tebi najlepše mišljenje Very Happy

start
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59
Aktiv.: 11.67
Kraj: Eindhoven, Nizozemska

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 30, 2012 10:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@julfi, kaj sem ti povedal, ko si se spuščal v to?
Brane si niti ne zapiše take zadeve on si jih zapomni in te potem kot organ pregona preganja še mesece, leta, desetletja...
Kljub temu, da ti, risanje tiskanine vzame 5min. Kar pomeni da ti na dan ostane še 7h in 55min...

Razz

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
julfi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 30, 2012 11:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zgleda da ima žena fešto že cel mesec
start
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59
Aktiv.: 11.67
Kraj: Eindhoven, Nizozemska

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 31, 2012 2:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A zato ti ne "rata" narisat.
@Brane, no jaz bi malo popustil. Saj veš kako je, ko imajo žene pred, vmes in po menstrualni sidrom... Neutral

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
julfi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 31, 2012 9:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ma sej ni zaradi 5 minut, dejansko vzame lih tolko, ampak dej no, to je že malo smešno postalo. Očitno ga poznate kot takega, tudi glede na privat sporočila ki sem jih dobil. Sploh pa ko mi sledi v postih in obeša moja vezja gor se mi zdi primitivno. Če pa smo že pikolovski in moja pomoč ni bila dovolj, se vrnimo nekaj strani nazaj, kjer sem lepo povedal da elektroniko poznam bolj malo in potrebujem datasheete po katerih lahko zrišem ohišja. Datasheetov nisem dobil, dobil pa sem teženje na mrtvo, ker je lih to čakal. In po vsem tem naj bi še vezje poslal ? Heh, najboljše da mu še račun za elektriko plačam Confused
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 32.96
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 31, 2012 9:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo tole sem želel slišati:
julfi je napisal/a:
.....
sem lepo povedal da elektroniko poznam bolj malo in potrebujem datasheete po katerih lahko zrišem ohišja.
.....
Shocked
Kako lahko potem ponujaš pomoč. Konstruiranje TIV ni samo znati uporabljati program za risanje. Whistle

P.S.: Nikakšnega privat sporočila ti nisem poslal.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
julfi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 31, 2012 10:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No tako, sam da si vesel. Zato sem tudi rekel da potrebujem narisano shemo in datasheete da spravim v program, ker si tako težil da hočeš imet pcb. Zato sem raje napisal kako to narediš in ti je tudi uspelo, kar bi ti verjetno tudi brez moje pomoči.

Sporočila niso bila tvoja.

Če se že debatira dalje predlagam da se držimo teme ker bo drugače koga srat prtisnlo preden bo 5V ven dobil sbeer

kornjace
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Sep 2011 23:26
Aktiv.: 2.50
Kraj: Goriška Brda

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 31, 2012 10:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prosil bi administratorja, če lahko to temo počisti in zaklene, ker očitno ni zanimanja za temo, ampak samo za zbadanje in provociranje.

Lp

Krampus
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07
Aktiv.: 9.05

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 31, 2012 2:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

BraneZ, malo potegni ročno Whistle

Julfi, ti pa spij eno pivo, da se ohladiš Wink

David2204
Član
Član

Pridružen-a: Pon 03 Nov 2008 0:01
Aktiv.: 4.91
Kraj: Ljubljana - Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 31, 2012 3:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

julfi je napisal/a:
Zato sem tudi rekel da potrebujem narisano shemo in datasheete da spravim v program, ker si tako težil da hočeš imet pcb

Delovanje vezja je potrebno dobro razumeti, če želiš dizajnirati tiskano vezje, ki dobro deluje. Ni vsa umestnost v metanju elementov na tiskanino in risanju črt med pini. Brick wall

Branez, pomiri se malo. Saj je očitno, da ne zna, to vsi vidimo. Ni potrebe po dodatnem dokazovanju.

marko
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Jan 2004 15:14
Aktiv.: 3.18

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 31, 2012 4:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če smem, bi si sposodil tole temo (ki je itak zašla) za eno vprašanje Billy-u.
V datasheetu za lm7805 (npr. http://www.fairchildsemi.com/ds/LM/LM7805.pdf, stran 22, pri DC regulation) je shema, kjer je za vhodni C napisan 0.33 uF, za izhodni pa 0.1 uF. A je to potem v praksi ok ali ne? Jaz sem do sedaj vedno uporabljal od 10 uF pa do 22 uF, ker so to imeli vsi, nisem se pa nekaj poglabljal v to. Po tvojem sporočilu sodeč (ali pa ga jaz narobe razumem) so mali kondenzatorji napaka in naredijo več škode kot dobrega. Lahko komentiraš to?

Se pa opravičujem za citat. Sem ga moral dodati, da se ve kontekst, ker je celotna tema malo zašla Smile

Hvala.

Sport Billy je napisal/a:
Branje, kako nekateri "zlorabljajo" te regulatorje (7805, LM317,...) in mislijo, da delujejo vedno in idealno v vseh pogojih, me je spodbudilo in sem se moral oglasiti.

LM317, LT1085, 78xx...in ostali regulatorji so zasnovani tako, da interni operacijski ojačevalec preverja stanje na izhodu preko povratne zanke in kontrolira izhodni element (običajno tranzistorski Darlington). Ojačanje internega operacijskega ojačevalca pada 6dB na oktavo, izhod postaja vedno bolj induktiven. Interni op. ojačevalci niso ravno biser tehnike, tudi Darlington je relativno "počasen" in pri ~ 1 kHz gre izhodna impedanca gor. Koliko gre gor, je odvisno od obremenjenosti regulatorja, je pa reda nekaj uH in raste s frekvenco (nekaj deset uH). Bolj je regulator obremenjen (večji tok), nižja je izhodna impedanca. Proizvajalci priporočajo 5mA (10mA), da regulator sploh starta. Za najboljše performance vsaj 50mA ali več, seveda, kadar si lahko privoščimo.

Kondenzator na izhodu regulatorja je kapacitivno breme, ki ga mora regulator voziti. Skupaj z induktivno komponento tvori nihajni krog (L + C). Formula za izračun se najde na wikipediji: http://en.wikipedia.org/wiki/LC_circuit , gre za 1 ulomljeno 2*Pi*√LC. C v Faradih, L v Henryih.

Še kalkulator, da ne bo treba "peš" računati, kot smo včasih: http://www.opamplabs.com/cfl.htm

Edino dušenje nihajnega kroga predstavlja ESR izhodnega kondenzatorja. 0.1uF kondenzator z nizkim ESR (npr. 30 mOhm) bo zelo slaba izbira, saj bo nastala resonanca ranga nekaj 10 kHz. Resonanca gre skozi regulator nazaj na njegov vhod.

Definitivno ne tlačit za regulatorje kondenzatorjev z prenizko vrednostjo (10nF - 20uF) in po možnosti še visoki Q*, saj tako sami sebi pljuvamo v skledo. Najboljša izbira bi bili tantali, ker imajo visoko ESR (nekaj ohmov), ampak imajo tudi zoprno lastnost, da se poslovijo s kratkim stikom, zato ne spadajo v napajalne veje**.

Torej nam ostanejo POCENI*** elektroliti ranga 47 uF ali več, saj je bistvenega pomena zapreti zanko regulatorja pri frekvenci, kjer ima interni operacijski ojačevalec še dovolj ojačanja in še ne pride do porasta induktivne impedance. Če pa že mora biti "ultra-low ESR" kondenzator, potem vsaj v serijo s kondenzatorjem upor vrednosti 0.56 - 2.2 Ohma, da poraste ESR.

* Google bo izpljunil, kaj pomeni Q faktor pri kondenzatorjih
** lahko tantal kondenzator v napajalne veje, ampak obvezno v seriji z 3R uporom za vsak V napajalne napetosti, da ne bo neljubih presenečenj, ko pride v kratek stik
*** poceni elektroliti imajo običajno višji ESR

PS: tistih 10nF na vhodu regulatorja je čisto nepotrebnih, kadar je gladilni kondenzator dovolj blizu regulatorja. Tudi 470uF gladilni kondenzator je tako-tako, bolje je CRC, saj tvorimo LPF in tudi tokovne špice, ki nastajajo pri polnjenju gladilnih kondenzatorjev so zato manjše. Da ne omenjam, da gredo te "špice" skozi regulator, sicer pridušene, ampak gredo skozi.

PPS: se opravičujem za dolgovezenje in slovnične napake
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sport Billy
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2010 19:22
Aktiv.: 0.54
Kraj: Severni pol na Tralfamadorju

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 01, 2012 1:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Eh, Fairchild Rolling Eyes Škrt s podatki bolj kot stric Skopušnik Laughing
Bolje je pogledat podatkovnice od drugih proizvajalcev. Jaz sem star čudak, ki ga bolj kot to, kar je noter, zanima to, česar ni noter.

Sliko v prilogi jaz berem tako:
- nad 1kHz začenja izhod regulatorja postajati induktiven
- graf je narejen pri 500mA izhodnega toka,
- vhodna nepetost 10V, izhodna 5V

Iz tega zaključim, da so "nafrizirali" zadevo in mu postavili zelo ugodne pogoje, saj pri 500mA je izhodna impedanca hudo nizka. Pri nižjem izhodnem toku gre izhodna impedanca gor, prav tako so rezultati slabši pri manjšem padcu napetosti na samem regulatorju. Papir vse prenese, v praksi so rezultati bistveno drugačni (slabši).

Iz slike razbereš (izračunaš) induktivno reaktanco, ki potem s kondenzatorjem tvori LC nihajni krog.

Kot bonbonček imaš potem še dodatno linijo, kaj se zgodi, če je na izhodu 1uF tantal.

V praksi je regulator običajno (žal) nekaj cm vstran od porabnika in tlačit 100nF kondenzator na regulator je neumnost. Če že, potem je bolje zatlačit 100nF čimbližje porabniku, na izhod regulatorja pa min. 47uF elektrolit. Pa obremenit regulator z vsaj 50mA, da gre izhodna impedanca dol. Pri 5V izhodni napetosti to pomeni vsaj 100R upor na izhodu.

Kakorkoli, gledat regulator kot samostojno enoto nima smisla, saj štejejo samo končni rezultati, merjeni pri porabniku. Dokler napajaš enostavno vezje, npr. LED trak, je skoraj popolnoma vseeno, ali boš dal 100nF ali 100uF.

7805.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  28.4 KB
 Pogledana:  1 krat

7805.jpg

Nazaj na vrh
Sport Billy
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2010 19:22
Aktiv.: 0.54
Kraj: Severni pol na Tralfamadorju

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 01, 2012 1:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem skiciral še izhodno impedanco pri 100mA (modro) in 10mA (rdeče), če bo koga zanimalo. Prostoročno, zato +/- 20% tolerance Laughing

7805-2.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  33.39 KB
 Pogledana:  1 krat

7805-2.jpg

Nazaj na vrh
marko
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Jan 2004 15:14
Aktiv.: 3.18

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 01, 2012 7:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo!

Torej, če se npr. osredotočimo na 5V napajanje za mikrokontroler, na izhod 47uF elektrolit, pa napajalne nogice cipov pa 100nF (to itak).

A vhodni 0.33 uF je pa ok?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naslednja
Stran 7 od 8

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni