www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

rele in izklop elektrike

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Sentinel66
Član
Član



Pridružen-a: Sre 03 Feb 2016 19:29
Prispevkov: 196
Aktiv.: 3.88
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 20, 2020 2:37 pm    Naslov sporočila:  rele in izklop elektrike Odgovori s citatom

Imam preprosto vprašanje. Imam sistem, ki ga krimili ESP8266 razvojna ploščica, ki krmili gretje in hlajenje ter bere vrednosti s senzorjev. Občasno se mi zgodi, da senzorji namesto prave vrednosti dobijo vrednost NaN. Sumim, da je kriva bodisi interferenca ali manjko napetosti, kar sem v novi verziji že rešil. Vseeno pa dopuščam možnost, da se bo to še vedno kdaj zgodilo. V tem primeru pomaga samo to, da vse skupaj odklopim iz elektrike in ponovno vklopim, restart razvojne ploščice ne pomaga. To se zgodi morda 1x na par dni, kar ni problematično, vseeno pa bi rad stvar rešil. Zanima me ali bi lahko rešil takole:

Cel sistem bi se napajal preko napetosti, ki bi šla skozi rele. V kolikor bi bil rele "izklopljen" bi tok tekel in sistem bi bil prižgan. Ko bi ploščica zaznala vrednost NaN, bi vklopila rele. To bi pomenilo, da bi cel sistem izgubil napetost in se ugasnil. Ker bi se to zgodilo pa bi se izklopil tudi rele in skozi njega bi ponovno stekel tok. Po potrebi bi dodal kondenzator, ki bi še kakšno sekundo napajal rele da bi bil izklop iz elektrike daljši.



safety.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  19.13 KB
 Pogledana:  13 krat

safety.png


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mato1111
Član
Član



Pridružen-a: Pet 28 Dec 2012 14:42
Prispevkov: 472
Aktiv.: 5.35
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 20, 2020 6:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bi šlo ja (lahko tudi tranzistor namesto releja) ampak mislim da to ni ravno trajnostna rešitev? Eh?
Si iskal vzrok za ta "pojav" tudi pri senzorjih (restart le teh ali kaj podobnega)?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sentinel66
Član
Član



Pridružen-a: Sre 03 Feb 2016 19:29
Prispevkov: 196
Aktiv.: 3.88
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 21, 2020 2:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, kot rečeno sem očitno stvar rešil v novem sistemu. Šlo je za težavo, da sem 2 releja napajal direktno iz majhne esp8266 ploščice. In krive so bodisi motnje ali pa ima esp8266 premalo moči. Opažam namreč da se releji vklapljajo in izklapljajo tudi ko se ne bi smeli, koda je nedvoumna in enaka kot pri drugem sistemu, v njej torej ni problem.

Nov sistem je to rešil tako, da uporablja drugi rele, ki se krmili s svojim napajanjem in zaenkrat nisem opazil težav s senzorjem (uporablja tudi DHT22 namesto DHT11). Kot rečeno, to bi rad implementiral samo kot zadnji zid za worst case scenario - ta del ni mišljen kot nekaj kar bi se redno dogajalo. Vendar če se zgodi, je lažje da se sistem sam odklopi in priklopi, namesto da ga moram jaz fizično.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mato1111
Član
Član



Pridružen-a: Pet 28 Dec 2012 14:42
Prispevkov: 472
Aktiv.: 5.35
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 21, 2020 5:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sentinel66 je napisal/a:
... 2 releja napajal direktno iz majhne esp8266 ploščice...

Predvidevam da ne direktno ampak preko tranzistorja?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sentinel66
Član
Član



Pridružen-a: Sre 03 Feb 2016 19:29
Prispevkov: 196
Aktiv.: 3.88
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 21, 2020 6:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Žal ne, res sem delal z omejenim številom opreme. Kupil sem relay board in ga direktno iz 3.3V pina napajam. Kot rečeno v novi verziji sem to rešil in napajam z 3V iz step-down-a, ta prvi sistem ima pa 2 relay boarda ki se napajata direktno iz 3.3V pina na esp8266, krmilita pa preko gpio pinov. Te releji ne omogočajo ločenega napajanja in krmiljenja, zemlja mora biti skupna.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 35 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group