|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Jul 02, 2007 9:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Pomnilnike in ves ostali material se splača kupiti nov. Originalno pakiran v originalni embalaži. Če trgovec proda pomnilnik (ali kaj drugega) kar tako iz roke, brez škatlice ali brez antistatične vrečke, ali z poškodovano nalepko za zapiranje, to pomeni, da je rabljen. Nekomu ni deloval, pa ga je trgovec vzel v reklamacijo, potem ga dobi nekdo drugi. Mogoče bo delovalo.
Uparjeni RAMI: uparjeni so potrebni le za navijanje, kar že samo po sebi ne zagotavlja stabilnega delovanja sistema. Za normalno uporabo so povsem primerni navadni rami. Če so enaki modeli ali različnega proizvajalca ali ne, mora delovati. Če ne deluje, je bolj verjetno da gre za defekten ram, ali takega, ki že po navodilih za motherboard ne sodi tja.
"A je možno, da tisti en modul sploh dela na 1,2V, čeprav je narejen za 1,8V napajanje?" Ne, garantirano ne bo deloval.
Bolha: Bolhe nikar. Podobno, kot da bi kupoval opremo na Dinosu. Imajo široko izbiro, oprema pa je ... za na odpad (Dinos).
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Tor Jul 03, 2007 8:35 am Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
Pomnilnike in ves ostali material se splača kupiti nov. Originalno pakiran v originalni embalaži. Če trgovec proda pomnilnik (ali kaj drugega) kar tako iz roke, brez škatlice ali brez antistatične vrečke, ali z poškodovano nalepko za zapiranje, to pomeni, da je rabljen. Nekomu ni deloval, pa ga je trgovec vzel v reklamacijo, potem ga dobi nekdo drugi. Jur |
to ni res. Ne razširjat napačno mišljenje če nisi prepričan. Rami in CPUji ki niso v škatlici so popolnoma novi, samo cenejši. V cenikih imaš lepo navedeno recimo CPU AMD4800 box ali pa CPU 4800... (brez box oznake) box pomeni da je v škatli skupaj s hladilnikom in ventilatorjem, brez te oznake pomeni samo CPU. RAMi brez pakiranja so neznanih proizvajalcev in zato cenejši. Recimo Mlacom v LJ ima dosti take robe in če bi bile tvoje izjave resnične, potem bi morali tam toliko robe vzeti nazaj in dati drugim da je premalo slovencev....
Meni so trije taki CPUji delali preko 3 leta, takih ramov sem kupil preko 10 pa niti en ni crknil. Taka roba je v skupni antistatični embalaži, po recimo 25 CPUjev skupaj na platojih in ko kupiš vzame ven in ti navadno da v eno drugo antistatik vrečko.
Je pa še ena stvar - box varianta ima ponavadi 3 leta garancije, OEM (brez škatlice) pa samo 1 leto. Je pa cenejša. Odločitev je pač na strani kupca.
ales007---> ko je prišel ven Intelov štirijedrnik so ga testirali skupaj s primernim dvojedrnikom - rezultat - niti dvojedrnik ne uporablja vedno obeh jeder, 4-jedrnik pa enako, kar pomeni vsaj dva jedra stojita in čakata na boljše čase. Po hitrosti 4jedrnik ni bil prav nič hitrejši kot 2jedrnik. Tako da je s tem še za počakat - enako kot 64bitni CPU-ti nič ne pomaga če nimaš 64bitnih windowsov gor...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Jul 03, 2007 9:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri Mlacomu, mesec maj, letos. Kolega je kupil računalnik po delih. Naročil sem mu da naj kupi originalno pakirane dele. Edino, kar ni bilo originalno pakirano je bil RAM. Po pol dneva (neuspešnega) instaliranja in reinstaliranja windowsa se je pokazalo, da je bil en modul od spomina zanič.
Predprejšnji teden mi je sodelavka prinesla pokvarjen računalnik na popravilo. Pokvarjen je bil disk. Škrtal, ves čas gorela LED dioda. Zaradi garancijske nalepke (garancije sicer ni bilo več) sem poslal gospo na servis z naročilom, da naj zamenjajo disk z novim. SECOM servis je poslal na popravilo v servis v Maribor. Zamenjali in zaračunali so nov napajalnik. Računalnika niso očitno niti prižgali, ker bi takoj videli, da disk ne dela. Po ponovni reklamaciji so zamenjali disk (ja, gospa, čisto nov je). Ta "novi" disk ni prenesel niti polovice formatiranja. Ker garancijske nalepke ni bilo več, sem odprl škatlo. Kot "nov" disk so prodali in zakasirali en zaprašen in umazan rabljen disk (20 Gb velikosti) z datumom proizvodnje 2004. Po ponovni reklamaciji na servisu, je bila izjava servisa, da so disk pokvarili na Pošti med prevozom iz Maribora do Ljubljane.
Ta mesec sem pri Mlacomu kupil še kar drago računalniško ohišje. Od prodajalca (ja, dobite novo) in od skladiščnika (ja, dobite novo) sem zahteval novo škatlo. Skladiščnik je prinesel ohišje z že odprto škatlo. "Odprta je zaradi transporta, vse so take". Na prvi pogled je bilo ohišje v redu, zato sem ga vzel. Jaz osel. Škatle so ravno zaradi transporta zaprte. Zaradi pomanjkanja prostora sem doma najprej vrgel embalažo v smeti. Pri ohišju so manjkala navodila za sestavljanje (če ne bi že imel takega ohišja, bi brez navodil težko sestavil), vijaki za vgradnjo (neki perverzni cilindrični vijaki, ki se jih ne da dobiti posebej), manjkali so pokrovčki, pa še polno prahu je bilo v njej (prah, ki ga not potegnejo ventilatorji). Če bi še imel embalažo od ohišja bi šel tja reklamirat in bi nekomu vse skupaj vrgel v glavo.
V interesu vas vseh je, da kupujete novo, v originalni tovarniško pakirani embalaži. Stvar taka pride iz tovarne in plačate jo kot novo. Zato imate pravico, da dobite novo. Če stvar ni originalno pakirana, je sumljiva. Prodajalci in skladiščniki so dostikrat povsem nekvalificirana delovna sila in z opremo delajo kot z krompirjem. Da o antistatičnem okolju ne govorimo.
Moj prvi računalnik je bil PC z procesorjem 8088, 4.77 MHz z 64 kB spomina. Takrat drugačnih sploh ni bilo. Od takrat pa do danes pravzaprav še nisem našel trgovca pri nas, ki me ne bi večkrat poizkušal nategniti. Nekaterim je (mlacomovo ohišje) to tudi uspelo.
Pred časi so veljali PCji za precej nezanesljive naprave (poceni tajvanska roba). Na tak glas so jih spravili trgovci. Ljudje so na veliko kupovali/švercali komponente. Pri sestavljanju so ljudje delali z komponentami kot z krompirjem, pa so uničili/poškodovali komponente. Ko so jih reklamirali pri trgovcih, so jih ti na veliko podtikali naprej kot novo robo (vem, ker sem na več servisih videl v ozadju, kako se to dela). Če ni delalo, pa: ja tovariš/tovarišica, veste to je poceni tajvanska roba, pa ni kvalitetno.
Jur
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70781.34
|
Objavljeno: Tor Jul 03, 2007 10:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Hi-End Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 11:51 Prispevkov: 284 Aktiv.: 1.20 Kraj: Višnja Gora
|
Objavljeno: Tor Jul 03, 2007 11:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Podobne probleme z komponentami je imel tudi moj kolega, ko je sestavljal računalnik. In človek je sestavil že res veliko računalnikov in vse pretestira predno se loti inštaliranja OS-a. Kupil je novo ploščo, nov procesor in nov par RAM-ov, pa zadeva ni delovala. Šel nazaj v trgovino, zamenjal RAM za še dražjega, pa spet isto. Zamenjal ploščo, spet isto. Saj ne da ne bi OS deloval, vprašanje je kako stabilno bi deloval, če niti Memtest ni šel skozi. Potem je le uspel najti kombinacijo ki mu deluje. Žalostno in resnično.Sem pa tudi na lastne oči videl, da v nekem servisu montirajo notri PCI kartice in podobno kramo z gumjastim kladivom!!!
Sem pa mnenja, da če je zadeva preizkušena v tovarni in originalni embalaži, ki seveda ne sme biti odprta ali kako drugače poškodovana ali preoblikovana, da zadeva če le ne gre za napako v konstrukciji ob pravili montaži deluje kot mora. Sam zaenkrat nisem imel večjih problemov z komponentami in ko človek bere malo po forumih se včasih splača kupiti sistem renomiranega proizvajalca, ki je sicer dražji od doma po komponentah sestavljenega PC-ja, a je gotovo preizkušen in ponavadi tudi tišji. Včasih človek dobi občutek, da so komponente, ki jih dobiš v prosti prodaji, slabše kakovosti kot tiste, ki jih vgrajujejo renomirani sestavljalci računalnikov. _________________ Music is a part of my life, DIY is my life ! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Tor Jul 03, 2007 11:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Meni se zdi, da so originalno pakirane komponente povsem enako kvalitetne kot ostali material. Res pa samo dražji/bolj znani prizvajalci uporabljajo nalepke za zapiranje vrečk, na katerih se zares vidi (napis VOID), ali je bila nalepka sneta. Če je samo selotejp, se ga da zamenjati, pa zgleda kot novo. Je potrebno potem še na kartici iskati sledove uporabe (spraskani kontakti na busu, prah, odtisi svinjskih parkljev, sledovi vijaka za privijanje). Odkar kupujem samo original pakirano robo, praktično ni bilo nobenih problemov, če odštejem po približno dveh letih crknjen DDR ram. Eno VGA kartico in napajalnik mi je skurila strela, pri tem je računalnik bil povsem izključen iz elektrike (iz vtičnic izpuljeni vsi (!) napajalni kabli). Pa od XT PCja je crknil en keyboard, po 5 letih uporabe. Pa en seagate disk velikosti 120 megabytov je crknil. Večina stare računalniške opreme je tako šla v smeti delujočem stanju (odlotal sem le zanimive komponente).
Nakup novega računalnika ni nujno, da je dobra stvar. Pri nas ponekod računalnike sestavlja nekvalificirana delovna sila. Tudi če ne uporabljajo kladiv (gumijastih ali drugačnih), sestavljen sistem ne zagotavlja kvalitete. V Merkurju kupljen računalnik je imel narobe obrnjen floppy kabel. Zanimivo je bilo to, da so na servisu zamenjali floppy in na drug način narobe priključili kabel.
Mlacom Avstrija (Mlakar) je tudi prodajal rabljeno robo.
Pri znani Ljubljanski firmi sem videl kartice v slote prilepljene z termičnim lepilom! Serviser: brez lepila pri transportu ven padejo.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Tor Jul 03, 2007 2:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
ja kaj naj ti rečem---maš smolo jaz do sedaj še nisem imel niti enkrat smole pri mlacomu, čeprav sem njega navedel čisto slučajno, ker tako robo dobiš tudi drugod.
res je v interesu vseh nas da kupimo NOVO. res pa je da trgovci izkoristijo našo težnjo po cenejši robi, zato uvažajo tudi robo na veliko, zapakirano skupaj. tudi zaradi tega je lahko gor prah, pa ni nujno da je zadeva rabljena. Če imaš ti plato s CPUji recimo mesec, dva na polici ni vrag da se ne nabere prah gor. Je pa kot sem rekel, tukaj je garancije manj, načeloma malo več tveganja ampak---
dejstvo pa je da ti nikjer ne bodo vzeli robe nazaj ne da je v originalni embalaži, pa si ti dobil original zapakirano ali pa ne. Povsod napišejo v garancijo da mora biti izdelek v originalni embalaži. Poznam problem prostora, ampak njim to očitno ni mar---žal
Pri nas je žal poplava "doma sestavljenih" PCjev, ki so ali pa niso dvomljive kvalitete. Res da je recimo kakšen IBM ali Dell dražji, ampak komponente v njem so med seboj uglašene, tako da zadeva deluje dosti bolje in hitreje kot PC, sestavljen v domači firmi. En sam primer recimo PC s kakšnim 3G CPUjem in laptop s recimo 2G CPUjem, pa teče enako ali celo hitreje - ker so v njem komponente med seboj idealno usklajene.
načeloma vsaka stvar dela na vsaki ostali. Ne dela pa vedno najboljše možno.
Konec koncev je bil moj namen ne da bi kdo mislil da reklamiram robo iz roke ampak da ni res da je vsa taka roba rabljena. Vsa (ali pa 98% ) ta roba je NOVA. je pa seveda dejstvo da je za malo denarja malo muzike. Res je pa tudi da kdor ne riskira ne profitira...pa se moraš spet odločit--ali iti na "ziher" ali riskirat... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Tor Jul 03, 2007 2:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Načeloma se strinjam. Ampak samo načeloma. Če nekdo uporablja machino za igranje igric, pa če nima denarja, je dobra vsaka roba. Ampak koliko takega trasha so mi potem ljudje prinašali na popravilo... Sem se naveličal popravljat: ne znam, če je VAX ali PDP pa ga lahko pripeljete, PCjev pa ne obvladam.
Bolj zanesljivo/hitrejše delovanje boljših računalnikov: To ni posledica uglašenosti komponent med seboj. Spodobne firme instalirajo windowse in VSE potrebne driverje. En velik kup PC znalcev ne ve/noče vedeti, da je potrebno po instalaciji windowsa instalirati še driverje, ki pridejo zraven in so namenjeni za ta motherboard, da VGA driverja ne omenjam. Pa se najdejo lastniki računalnika: "odkar mi je oni tip instaliral sistem mi trese slika". Še huje: "odkar imam kupljen računalnik, slika trese". Monitor na 60 Hz (Če ni LCD) res ni dober za gledat.
Quote:"dejstvo pa je da ti nikjer ne bodo vzeli robe nazaj ne da je v originalni embalaži,..."
Tisto moje ohišje sem dal kot primer, da so mi prodali rabljeno robo (nateg). Tega dejstva ne spremeni to, da sem embalažo vrgel stran.
Dell: en sodelavec je pred kratkim kupil DELLov računalnik od FMC d.o.o. Kupljen je bil v Big Bangu. Kmalu jim je dal vgradit analogen modem. Od tega tranutka naprej je bilo vse v ryti. Po tritedenski yebadi z pooblaščenim servisom mu poleg modema ni deloval tudi Office, ki ga je kupil in plačal. Tudi tega (office) mu niso znali spraviti nazaj v delovanje. Kljub garanciji smo računalnik uredili sami. Videti je bilo, kot da je po njem šaril mesarski vajenec ali pa kakšna vajenka za šiviljo.
Jur
Nazadnje urejal/a jur Tor Jul 03, 2007 2:36 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Tor Jul 03, 2007 2:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
ajd, to z driverji verjamam da se dogaja. Ampak imaš lahko dva PC-ja ki imata vse driverje itd, oba naenkrat nameščena, pa vseeno en deluje počasneje...
Jaz sem npr. imel SOYO mamoplato ki enostavno ni trpela gor več kot enega RAM-a. Sem dal dva gor, je sicer delalo, ampak take idiotske napake da ne verjameš - npr. Zakuriš CDR (Nero) in daš preverjanje podatkov - zakuri OK, preverjanje pa pravi da ni uspelo - da podatki niso enaki. Izvlečem ven drugi ram ,pa je spet vse oK. Enako s tremi različnimi RAM-i, vse možne kombinacije. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.45 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Tor Jul 03, 2007 2:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dva enaka PC-ja. Firma Lenovo, serijska za 10 različna. Prvi dela občutno hitrejši kot drugi. Zakaj ne ve nihče. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Tor Jul 03, 2007 2:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če dva rama ne delujeta naenkrat, je nekaj zelo narobe. Hardwerska okvara plošče, rama, konektorja za drugi ram. Ram lahko ni točno tak, kot ga predpisuje datasheet, plošča je lahko navita (!) in podobno.Precej možnosti.
Če neka kombinacija ne dela zaradi neke tovarniške napake (software, hardware, bios), se tak podatek dosti hitro najde na internetu. Razen če gre za kakšen eksotični redek hardware.
Standardne komponente standardnih proizvajalcev skoraj vedno delujejo brez problemov. Zares [cenzurirano] so me le Matroxove kartice (mga 550), ki niso hotele delati z nekaterimi Radeoni.
Mucek4: V takem primeru je najbolje počasnejši računalnik (ali pa kar oba) inštalirati na novo z nule. Računalnika nista, ker ne moreta biti identična. Gotovo je na enem kakšen odvečen software več...
Jur
Nazadnje preklinjal jur Tor Jul 03, 2007 2:47 pm; skupaj preklinjano več krat
Nazadnje urejal/a jur Tor Jul 03, 2007 2:48 pm; skupaj popravljeno 3 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Tor Jul 03, 2007 2:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
aha.torej, očitno enako kot povsod - šlamparija pri proizvdnji.. to je vse za  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.45 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Tor Jul 03, 2007 2:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
Č...Računalnika nista, ker ne moreta biti identična. Gotovo je na enem kakšen odvečen software več... |
Identična... Ne vem kaj smatraš za identična, vendar ravnokar naložena iz slike diska in še oba nepredana v roke uporabnikom. Tako je kot je napisal protonček....
protoncek je napisal/a: |
šlamparija pri proizvdnji |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Tor Jul 03, 2007 2:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
jur--> ja, saj sem potem po dolgem brskanju našel na netu da ima ravno ta plata (soyo dragon plus) probleme ravno s tem...napaka ki je nikoli niso odpravili. Drugače je to (za tiste čase) bila zelo dobra plata - 6 kanalni zvok, RAID controller ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Tor Jul 03, 2007 3:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za bolj točno diagnozo bi bilo potrebno LENOVO škatli odpreti. Možno je, da je v računalnika vgrajen različen hardware. Image diska ima v tem primeru za en računalnik napačen driver.
Za prej omenjeni DELL, ki sem ga gledal. Motherboard driver CD je manjkal. Za točno konkretni model number računalnika, je na DELLovem support webu za driverje cel kup različnih driverjev za različne kartice (VGA, mreža,...). Brez odpiranja škatle se dejansko ne bi dalo ugotoviti, kateri driver je pravi. Očitno vgrajujejo v računalnike tisto, kar imajo trenutno ravno na zalogi.
Pooblaščeni HP serviser je v biosu iskal nastavitve za Hybertrading (napisano je imel na listku), ko je hotel izključiti hyper-threading.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni