www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Tehnike odspajkanja v domači delavnici
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.79

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 04, 2004 12:43 pm    Naslov sporočila:  Tehnike odspajkanja v domači delavnici Odgovori s citatom

Ker v domači delavnici običajno ni na razpolago profesionalne opreme za odspajkanje (vsak običajno ima le spajkalnik ter cin pumpico) me zanima kako odlotate razne ic-je da ne poškodujete tiskanine.

Moje "metode":

Običajno poskusim klasično - torej spajkalnik - cin pumpica. Če so izvrtine dovolj velike ter je spajkano s kvalitetnim cinom ter plošica ni premazana s kakim lakom gre s to metodo brez problema. Preden čip izvelčem vsak pin pomigam - če se še drži zraven ga ponovno prispajkam ter odspajkam. Čip se potem lahko lepo izvleče.

Če so izvrtine testne s tankimi ščipalkami poščipam pine trdo zraven ohišja čipa. Potem s pomočjo pincete ter spajkalnika vsak pin izvlečem, izvrtine naknadno "očistim" s pomočjo cin pumpice.

SMD predstavlja večji problem Neutral
Kakega 8 pinskega, če ni prilepljen gre odspajkat z običajnim spajkalnikom tako, da se grejejo vse nogice na enkrat ter ga je možno z tankim izvijačem dviginiti na eni strani.
Večjega - če ni prilepljen gre lepo odspajkat z plinskim gorilnikom (sam v ta namen uporabljam gorilnik podoben vžigalniku - seveda na plin za vžigalnike, ki sem ga nekoč kupil v conradu) Lepo gre tudi s takim plinskim spajkalnikom, ki deluje tudi brez konjice. Z plamenom se lepo na hitro pogrejejo vsi pini v vrsti - istočasno pa z tankim izvijačem poskusimo dvigniti IC.

SMD ki je prilepljen ali v kvadratnem ohišju (TQFP)
Potrebujemo spajkalnik z dobro tanko konjico. Za nogice potisnemo tanko jekleno žičko ki jo fiksiramo nekje na tiskanini.. Začnemo greti prvo nogico ter žico vlečemo naprej tako da pride pod nogico, ki jo grejemo. Na tak način dvignemo vse nogice. Če je čip prilepljen, ga lahko potem, ko so vse nogice v zraku na silo odtrgamo.

Metoda s pletenico(klasično DIL čipovje)
To medodo sem videl pri serviserjih s tujine. Imajo posebno ploščato pletenico, ki jo položijo na mesto pina ter jo segrejejo. Le ta "posesa" cin. Kje se da dobit pa ne vem.

Nazadnje urejal/a Silvo Pon Mar 28, 2005 6:04 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.08
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 04, 2004 1:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam podobne metode.
Edino SMD cipe se ponavadi lotim drugace. Jaz cez celo stran polozim koscek zice (upora) ter na debelo precinim. Ta sluzi za prenos toplote. Tako naredim na obeh (vseh stirih) straneh ter izmenicno grejem strani.
Pletenico imam, ampaj jo ne uporabljam. Kupil sem jo nekoc na enem sejmu. Sicer pa si lahko pletenico naredis zelo enostavno. Vzames ovoj boljsega koksjalnega kabla (RG 214U) in mu dodas malo sterina (ali kakor se ze imenuje stvar, ki je podobna cin pasti le brez kisline)

kemik
Član
Član

Pridružen-a: Pet 01 Avg 2003 1:35
Aktiv.: 0.54
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 04, 2004 2:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še najlažje je z profi opremo za razpajkanje, samo ko je tako draga. Sam sem prišel na idejo, da bi odspajkovalno postajo naredil doma (na vsem znanem forumu se je kar obširno pisalo o tem).

Zadeva je dokaj preprosta in relativno poceni. Kupiš Wellerjevo odspajkalno ročko (okoli 50k), sestaviš elektroniko (2-3k), no, še trafo in akvarijska črpalka za zrak. Zadeva sicer ni poceni, ampak v primerjavi z kupljeno zadevo z lastno turbino (okoli 300k) je napol zastonj. Moj kolega je to že sestavil (jaz še ne), ko sem delal z njo moram reči da res lepo deluje.

Za večje stvari pa uporabim fen za vroč zrak.

Lp
Boštjan
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.98
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 04, 2004 2:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pletenico za sesanje cina uporabljam tudi jaz. Predvsem pri dvo plastnih vezjih, kjer so luknjice zelo tesne. Če je žica kvalitetna (ne prestara) deluje bistveno bolje kot sesalka. Z SMD-ji se še nisem igral. Ponavadi kupujem v trgovini IC, ki mi je na poti domov. Mislim, da bi žico morali prodajati povsod, kjer prodajajo tudi sesalke za cin.

Silvo. Praviš, da uporabljaš veliko sesalko. Se ti kaj maši?
V službi imam za čiščenje luknje pripravljen kar en sveder primerne velikosti, ki je vpet v en ročaj. Če se mi zamaši cev sesalke ga samo porinem skozi in delam naprej. Sveder ne pomaga vedno, ker se včasih kepica cina prime sesalne igle. Potem pomaga samo zoprno razdiranje. Opazil sem tudi, da mazanje sesalke z WD40 pomaga k izvlečni sili, ker se bat zaradi manjšega trenja hitreje premakne.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.79

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 04, 2004 3:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res, sam uporabljam v večini klasično "cinpumpico". Za samo mazanje se mi zdi najprimernejši WD-40. Bat pa se lahko namaže tudi z vazelinom ali kakim mazivnim sredstvom za mazanje pnevmatskih ventilov. Zamašitev pa je odvisna od samega teflona. Doma imam dve lowcost woltcraftovi pumpici. Moram reči, da delata izredno lepo. Praktično ne trzata. Tudi teflon se ne maši. Bolj mi je zoprno izpadanje drobcev posesanega cina. V nasprotju z tisto ki jo imam v službi (rdeča ne vem proizvajalca kupljena je bila v HTE) Teflon sicer lepo drži ter se ne maši. Moteče pa je močno trzajoče proženje. Torej nasvet tistim, ki si kupujete omenjeno orodje. Bolje, da je cin pumica debelejša (večji bat) proženje je mehkejše, količina posesanega zraka je večja. Poskusite tudi kako proži ter kako se "polni". Če gre pretrdo, vas bo pri odlotanju dveh 40-pinskih čipov pošteno bolela roka Confused Shocked
robertos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31
Aktiv.: 3.33
Kraj: Vuhred JN76OO

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 04, 2004 9:25 pm    Naslov sporočila:  Re: Tehnike odspajkanja v domači delavnici Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
)

Metoda s pletenico(klasično DIL čipovje)
To medodo sem videl pri serviserjih s tujine. Imajo posebno ploščato pletenico, ki jo položijo na mesto pina ter jo segrejejo. Le ta "posesa" cin. Kje se da dobit pa ne vem.

Sam večinoma uporabljam pletenico, pa tudi pumpico. Pletenico za odspajkovanje imajo v HTE, celo različnih debelin. Nazadnje sem jo kupil 7.10.2004, fi 1,5mm 3m dolžine
pod nazivom odstranjevalec cina šifra 6480 cena pa kar velika 449,00 SIT. Sam jo pred uporabo namočim (pošpricam z) v mešanico acetona in kolofonije.

smatjaz
Član
Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33
Aktiv.: 3.58

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 04, 2004 10:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz to naredim z dodatkom pumpice, ki se montira na spajkalnik Weller. Zadeva je kar v redu, le problem je, ker rabiš dva spajkalnika. Težko je namreč privijati in odvijati konico spajkalnika in pumpico. V kakšnih večjih primerih pa uporabim fen za vroči zrak (industrijski).

LP Matjaž
Nazaj na vrh
stoki
Član
Član

Pridružen-a: Sre 17 Nov 2004 0:22

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 12, 2004 4:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zdravo

Tole bo zvenelo malo cudno in sam nisem preiskusil te metode ampak baje da je najnovejsi trik da cvres vezje. V olju namrec. Nevem pa kaj prezivi potem. Pomoje bi moralo vse zdrzati. Vsaj plosca. Seveda je potrebno razmascevanje (alkohol).

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Umnik
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52
Aktiv.: 4.03
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 12, 2004 9:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se pravi: v ponev naliješ olje vržeš notri tiskano vezje potem pa vse skupaj na štedilnik? Hmm... Kaj pa plastični deli najrazličnejših komponent?
Baker ima tališče 1080 stopinj, torej mu to nikakor ne sme škodit, samo iz kakšnih materialov so pa narejena npr. podnožja da se ne bi stopila?
To bi šel še probat, ker mala vezja tudi sicer jedkam v ponvi (kuhar v malem).
Nazaj na vrh
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.90
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 12, 2004 10:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravlj
Jaz sem napravil banjico iz pločevine,skozi pa sem dal kovinsko cev in vse zavaril.Od starega štedilnika sem grelec in to ven vzel cekas žico in perle.Že preizkušene sem dal v cev in priključil na trafo.V banjo dam cink čez nekaj časa je stopil.vsaj do vrha in če ne zdi škoda plošče.To dam na banjico in lepo gre ven s pinceto.Te banjice je bil opisan v reviji Svet elektronike,samo jaz drugače napravil.
Lp
Nazaj na vrh
stoki
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 13, 2004 11:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ugibam Umnik da plasticni deli komponent ne prezivijo. Vredno je poskusiti. Kot sem rekel sam se nisem preiskusil. Slisal sem od prijatelja.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
glavič
Član
Član

Pridružen-a: Pon 17 Maj 2004 23:12
Aktiv.: 1.35
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 14, 2004 11:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ste si mogoče prebrali članek v SE ?

Naslov: Spajkalna kopel
Številka: 108
Stran: 46
Leto: 2004
Avtor: Boris Jaković

Izgleda zelo zanimivo, vendar nimam vse robe da bi to naredil in sprobal...
Nazaj na vrh
egomez
Član
Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49
Aktiv.: 2.18
Kraj: Ljubljana/Sežana

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 14, 2004 2:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

glavič je napisal/a:
Ste si mogoče prebrali članek v SE ?

Naslov: Spajkalna kopel
Številka: 108
Stran: 46
Leto: 2004
Avtor: Boris Jaković

Izgleda zelo zanimivo, vendar nimam vse robe da bi to naredil in sprobal...

Se bi mogoče komu dalo ta članek poskenirati.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Umnik
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52
Aktiv.: 4.03
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 14, 2004 3:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz bi prosil za scan, če je mogoče?
Nazaj na vrh
stoki
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 14, 2004 9:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem tudi hotel poleti narest tisto banjico ampak nisem dobil nobenega grelca Evil or Very Mad . Ocitno imam premalo domisljije. Nekdo mi je potem svetoval naj poskusim fen na vroč zrak. Meni se zdi to boljsa resitev?

LP
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni