www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Program za simuliranje el. vezij

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Programska oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
markc
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 18:02
Aktiv.: 0.36
Kraj: Dobropolje

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 29, 2008 11:29 pm    Naslov sporočila: icon_important Program za simuliranje el. vezij Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Zanima me če kdo pozna kakšen program; ki je na podobno vižo kot EWB ali pa Multisim.

Ta dva programa se mi ne dopadeta ker EWB pride prav bolj za simuliranje digitalnih vezij, jaz pa bi rad simuliral analogne zadevce. Potreboval bi program z zelo realno simulacijo. Pač kot da bi bilo vezje pred tabo, kot v realnem času,vsi šumi, popačenja itd.

Multisim mi je nekako pa preveč "smotana" zadevca, ker rabiš bit že pravi znanstvenik da ga poženeš. Popravici mi tudi eno "konkretno" stvar ni uspelo simulirati razen napetostnega delilnika:D

Poznate kakšna orodja, v katerih zložiš električno shemo in zelo realno simuliraš?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NUFAN
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 21:39
Aktiv.: 3.99
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 29, 2008 11:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Simulacijski programi so zelo zahtevni programi. Noben od njih ni lahek za uporabo, še posebej, če hočeš čim bolj realnega.
Vse jim moraš v naprej "povedat", kar je lahko včasih zelo komplicirano. Seveda pa moraš vezje, ki ga simuliraš, zelo dobro poznat (njegovo delovanje, pričakovane rezultate,...). Najbolj pomembno pa je, da veš katero analizo je potrebno pognati.
Z Multisimom še nisem delal tako, da ti o njem ne morem podati mnenja niti pomoči. Delal pa sem s Spice-om. Sicer je že zelo star program, ampak za domačo uporabo je kar v redu.

tejko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Feb 2005 12:57
Aktiv.: 0.45
Kraj: Pragersko

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 29, 2008 11:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri večini programov, ki omogočajo simuliranje je od zadaj SPICE. Po pravici povedano, je Multisim eden izmed lažjih programov. Pri vseh ostalih, ki so kolko tolko resni je pa treba vedet precej več o samih simulacijah itd...

LPM

borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.10
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 01, 2008 6:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko poizkusiš Microcap 9, ki je na www.spectrum-soft.com . Demo verzija ti bo mogoče zadostovala.
Ta program temelji na PSpice. Knjižnice polprevodnikov pa dobiš zastonj pri proizvajalcih. Išči, recimo, pod spice models ali libraries.
Realnost simulacije je odvistna od tega koliko si realno upošteval izgube pri kondenzatorjih in dušilkah ali pa induktivnosti vezi in stresane kapacitivnosti pri VF simulacijah itd.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 01, 2008 8:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem zadnjic za simulacijo vezja poizkusil LTSpice. Ce odmislim malo lesen uporabniski vmesnik, je zadeva prima, cena pa zastonj, in to brez omejitev, katere imajo druge demo verzije (npr. Topspice).
Glitch
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40
Aktiv.: 6.30

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 01, 2008 11:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LTSpice je super zadeva.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
markc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 01, 2008 6:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja naložil sem si LTSpace. Samo,začetna knižnica je bolj neuporabna:D

Kakšen link do kakšne že zelo obsežne knižnice? In pravzaprav..ne zastopim ravno najbolje kako dodajaš elemente v knižnico..
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 01, 2008 6:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Linki za spice knjižnice-modele:
http://www.spectrum-soft.com/links.shtm

LTSpice je orientiran na Linear Tecnology komponente.
Nazaj na vrh
Glitch
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 01, 2008 7:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
LTSpice je orientiran na Linear Tecnology komponente.

Orientiran je na vse komponente za katere se da napisati model v SPICEe. Modeli pasivnih in aktivnih komponent so narejeni za razlicne proizvajalce. Ostali aktivni elementi (cipi) so pa ob instalaciji izkljucno produkti Linear Technology, vendar ni ovir za vkljucitev ostalih modelov ostalih proizvajalcev.

Sicer je pa na tej strani cel kup stvari za LTSpice

http://tech.groups.yahoo.com/group/LTspice/
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 01, 2008 7:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda, mislil sem na osnovne knjižnice vključene v instalacijo. Te so Linear-jeve.
Nazaj na vrh
markc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 02, 2008 2:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Oprostite ker sem "lesen" ...samo ko pritisnem na model da dobim pač neko datoteko da jo pekopiram u knižnico...se mi izpiše text?
Nazaj na vrh
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.36

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 02, 2008 9:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SPICE je tekst zadeva. Sega še v dobo, ko so bile grafične kartice znanstvena fantastika Smile
markc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 02, 2008 11:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja in kako ta text......spremenim v knjižnico?..ozeroma kako to shranit??
Nazaj na vrh
Glitch
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 03, 2008 1:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je pa tako vprasanje, ki zahteva odgovor, ki je ze napisan in sicer v navodilih za uporabo.
Nazaj na vrh
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.36

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 03, 2008 7:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koda:
*DATABOOK PHILIPS
.MODEL BC547B  NPN (BF=530 NE=1.3 ISE=9.72F IKF=80M IS=20F VAF=50V
+      BR=10 NC=2 ISC=47P IKR=12M VAR=10
+      RB=280 RE=1 RC=40 TR=.3U
+      CJE=12P VJE=.48 MJE=0.5 CJC=6P VJC=.7 MJC=.33 TF=.5N)

Tole je primer modela tranzistorja. V knjižnici imaš pač več modelov, ampak še vedno je to navadna tekst datoteka.
Ponavadi je dovolj, da to datoteko shraniš v ustrezen imenik in jo bo SPICE našel. Sicer pa poglej v navodila, kot pravi Glitch...

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Programska oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni