www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

desulfator za pb akumulatorje
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Speed King
Član
Član

Pridružen-a: Tor 19 Okt 2004 0:49
Aktiv.: 0.49
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 03, 2008 9:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Eko Iztok sem našel na neki drugi temi, sem pisal, in še čakam odgovor

http://www.elv.de/output/controller.aspx?cid=74&detail=10&detail2=11358

Poglej, pa povej, koliko je poštnina in ostale zadeve, ker Nemščina mi nekak še ne gre.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.93
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 03, 2008 11:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kitkomplet 25€,
sestavljeno 30€,
poštnina pa bo prav tako v tem rangu, ker ne pošiljajo nezavarovano.
Delovanje: nikjer ne piše, da je to tudi polnilec. Ker najbrž ni.
Nazaj na vrh
napetost
Član
Član

Pridružen-a: Pet 29 Dec 2006 19:52
Aktiv.: 4.01
Kraj: koroška

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 04, 2008 9:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam vprašanje glede teh desulfatizatorjev. Imam traktor tomo vinkovič ki res ni veliko v uporabi, pa mi akumolator vseeno c***e po dveh treh letih. Se pravi ne vžiga več samostojno. Če pa nanj priklopim polnilec, ki polni z max tokom 4 ampere pa vžge takoj oziroma kot bi bil akumolator nov. Torej če bi imel to napravo bi mi teoretično morala življensko dobo akumolatorja podaljšati.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ferdo
Član
Član

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:10
Aktiv.: 1.49
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 04, 2008 10:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam sestavljen desulfatizator po Elektorjevem načrtu. Zadeva se obnese pri akumulatorjih, ki dolgo mirujejo. Pri meni je konkretno priklopljen na starem Zetorju (traktor), ki čez zimo pač ni v uporabi. Na akumulatorju je avtomatski polnilec, za katerega sem našel načrt v SE in desulfatizator. Traktor že par let spomladi brez problema vžge, čeprav je vso zimo praktično na odprtem, neogrevan....
Nazaj na vrh
Speed King
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 04, 2008 6:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Eko sem dobil odgovor, kateri kar drži z enim od prejšnjih postov.
Copy...............................

Thank you for your interest in our products.

Sorry, but we have no direct distributors in your country. You can order direct via internet or mail. The transport-costs are valid of the weight of the delivery. For example, only the transport for 1 piece PB500 will cost 17,89 € and the complete delivery of 1 piece Power-Brick PB 500 (article-no. 68-627-91) will cost 51,68 €.

Mogoče če se najde še kakšen interesent. Je kje kakšen?

Ferdo, lahko pripneš načrt?
Nazaj na vrh
zaska
Član
Član

Pridružen-a: Sob 23 Feb 2008 19:34
Aktiv.: 0.11
Kraj: bled

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 04, 2008 6:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!

Iztok bi mi poslal naslov kje se dobi ta sulfatizator 12v za 18€ v kit kompletu bom probal to varianto bo najhitrejša Very Happy

pozdrav

igor07
Član
Član

Pridružen-a: Sob 05 Jan 2008 17:53
Aktiv.: 0.44
Kraj: slovenija

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 04, 2008 7:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni

A mogoče lahko kateri pojasni delovanje desuflatorja? Je to mogoče praznilni impulz kakor pravi Psevdonim? Ali kombinacija napetostne špice in nato praznilnega impulza? Ferdo si kdaj preštudiral kako dela tvoja naprava?
Če je samo to, napravo niti ni težko izdelati. Seveda odvisno od kapacitete aku.

LP

Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 04, 2008 11:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Igor, kolikor vem pri sulfatizatorjih niso pomembne nikakršne napetostne špice. Bistvo so veliki tokovi (čeprav v času ms), ki preprečujejo nabiranje sulfata na elektrodah s čimer se zmanjšuje-izolira njihova površina in s tem izgublja na kapaciteti akuja.

zaska je napisal/a:
Iztok bi mi poslal naslov kje se dobi ta sulfatizator 12v za 18€ ...
tukaj
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Speed King
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 05, 2008 6:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadnja informacija iz ELV.

The transport-costs for 5 pcs are the same as for 1 pcs. because we have to calculate 1 kg minimum and 5 pcs are not more than 1 kg. So you have to pay for 5 pcs also 17,89 € transport.

Če je še kakšen interesent, se zadeva splača, tako da bi šli lahko skupaj v nakup.

Iztok, lahko na kratko opišeš uporabnost te zadeve? Je vredna svojega denarja?
Nazaj na vrh
BrezC
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 9:06
Aktiv.: 0.39

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 18, 2008 3:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem napravil dve verziji desulfatizatorja, ena kot v prvem postu, druga iz elektorja. Moje izkušnje: zadeva deluje z par pogoji, prvi pogoj je da najprej aku napolnimo kolikor gre in preverimo da kaka celica ni v stiku. Nato poizkusimo z kratkim ciklom cca 1h na 16V, tako se večji del sulfata odstrani z plošč. Nato s higrometrom preverimo spec. gostoto elektrolita, če je v vseh celicah približno enaka se še splača zezat z desulfatorjem, če ni potem skoraj nima smisla, ker je aku bil predolgo izpraznjen.

Druga zadeva je priklop desulfatizatorja. Napravica mora biti priklopljena paralelno polnilcu, drugače le prazni aku. Polnilec mora biti nastavljen na stalno dopolnjevanje (13.8V) IN zavarovan pred napetostnimi špicami desulfatorja. Obvezno mora imeti izhodno diodo in feritno dušilko na izhodu, drugače se špice desulfatorja praznijo v polnilec, namesto v aku. To mora biti pripeto na aku vsaj en teden, da se vidi razlika. Razliko odčitaš s higrometrom, vse drugo je le ugibanje. Če se gostota elektrolita s časom povečuje potem nadaljujemo dokler se ne ustali, če po enem tednu gostota ostane ista je sulfat pretrdno vezan na plošče in nima smisla nadaljevati..
Nazaj na vrh
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.46
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 18, 2008 3:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kje pa lahko kupiš ta "higrometer" ?
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 18, 2008 3:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Areometer ? Higrometer meri vlaznost (v zraku recimo), areometer meri gostoto. Prodajajo jih v trgovinah s kemijskimi pripomocki, take za specificne namene (kuhanje zganih pijac npr.) pa v trgovinah za tisto podrocje (v kmetijskih trgovinah).
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.79
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 18, 2008 4:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A to mislite elektorjev s tremi LEDicami? Jaz ga imam priključenega že par mesecev na 7 let starem akkuju od megana (originalni, zamenjan lani, star 7 let, še dober, samo pozimi je ppočasneje "verglal" in sem zamenjal preventivno) in mi še vedno svetita samo rdeča in rumena LEDica, zelena se noče prižgati, kar naj bi pomenilo da (še) ni restavriran...
Drugače je pa v elektorju to razloženo tako da 20-30 V špice pošlješ v akku, s tem povzročiš da zelo kratko steče v akku polnilni tok veliiiiko amperov in s tem "kao" razbija sulfat (ki se gotovo nabira na dnu in potem povzroči kratek stik med celicami? ) tako da jaz ne vidim praktične uporabnosti.
Glede tistega zetorja bi pa jaz rekel da bi se traktor obnašal popolnoma enako če bi gor imel samo navadni vzdrževalni polnilec, ki bi držal akku poln. Uporabnost tega vezja se gleda pri akkujih, ki so stari, recimo odsluženi, a še dobri, z manjšo kapaciteto. Ampak kot rečeno je vprašanje nabiranja sulfata. Pa tudi v avtu to uporabljat ni variante ker bi skuril celotno elektroniko in bi prišlo najmanj tri evre Laughing dražje kot če kupiš nov akku vsake toliko časa...
Najbolje in najceneje je še vedno nakup dobrega akumulatorja, veliko pa tukaj prispeva tudi sreča. Moji kolegi recimo nikoli niso imeli dobrih izkušenj s toplo - noben ni zdržal več kot 2 leti in 1-2 meseca (ravno izven garancije). Bosch je menda tudi postal slab, tako da....hm Sad
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
clownfish
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Avg 2005 13:05
Aktiv.: 3.23
Kraj: Povir / Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 17, 2008 11:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo sem že iz vaje in tudi spomin ni tako več svež na šolska leta..

Svinčev akumulator če stoji recimo dve leti brez polnjenja ni več uporaben?

Imam namreč dva UPS-a, ki imata take akumulatorje... se ne polnijo več..
Predvidevam, da je nakup novih akumulatorjev najboljša in naracionalnejša rešitev?
Nazaj na vrh
tiger
Član
Član

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22
Aktiv.: 4.90

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 18, 2008 3:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, bo najbrž treba nove akumulatorje nabavit.

LP
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni