www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

mikrokontrolerji!
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
trot
Član
Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25
Aktiv.: 5.70
Kraj: glej fogl

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 18, 2008 9:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Definitivno AVR!

Prilepi na forumu kaj je te matra, pa bomo skupaj rešili Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trobida
Član
Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13
Aktiv.: 5.41
Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 18, 2008 9:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na kratko; verzija 8051 je po svoje "zastarela". AVR-ji imajo kar nekaj bonbončkov več, katerih verzija 8051 nima. Iz tiste knjige se da kar marsikaj naučiti. Čeprav je namenjena za verzijo 8051, je potem prehod na AVR-je dokaj enostaven. Pri tem pa nastanejo tiste malenkostne razlike, kot so naprimer drugačno definiranje vhodov ter izhodov, ter še dodatnih nekaj funkcij, katerih 8051 verzija ne pozna.

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 18, 2008 9:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V Google vtipkaj

89c2051 programmer

in pritisni I'm Feeling Lucky !

program_er
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Aktiv.: 10.30
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 18, 2008 11:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Od AVR-jev imam ATmega16, ki sem ga do zdaj programiral. Malo sem prebral vaše odgovore in se odločil, da bom ostal pri AVR-jih. Muči pa me ravno pravilno definiranje vhodov, izhodi mi še nekak grejo. Enkrat sem priklučo tipko pa napisal neki program, pa mi je ni zaznalo. Pri 8051 moreš dat tisti izhod, na katerem je tipka na logično 1, kaj pa pri AVR?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.86
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 19, 2008 12:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

1) Definiraš smer v DDRx registru.
2a) Če te zanima stanje vhoda bereš PINx register.
2b Če želiš spremeniti stanje izhoda pišeš v PORTx register.

Če je I/O definiran kot vhod, '1' v PORTx register nadzira pullup upor.
Nazaj na vrh
program_er
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 19, 2008 4:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mel sem tak program v BASCOM-AVR:

Koda:

$regfile = "m16def.dat"
$crystal = 1000000

Config Porta.0 = Input                                      'Tu mam priklučeno tipko

'MOJA TIPKA (shema):
'
' PORTA, pin 0------tipka-----minus
'

Config Portc = Output                                       'Tu mam priklučene raznobarvne ledice
 Bela Alias Portc.0                                         'Bela
 Rumena Alias Portc.1                                       'Rumena
 Rdeca Alias Portc.2                                        'Rdeča
 Modra Alias Portc.3                                        'Modra
 Zelena Alias Portc.4                                       'Zelena

Porta.0 = 1

If Pina.0 = 1 Then                                          'Če je tipka spuščena
 Bela = 0
End If

If Pina.0 = 0 Then                                          'Če je tipka pritisnjena
 Bela = 1
End If

End                                                         'end program

Pa mi nekaj ne gre. Mam kaj narobe al je vse prav napisano?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.22
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 19, 2008 5:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kaj pa bi želel početi s port/pina.0? Kot kaj si ga deklariral? Kot jogurt iz hladilnika? Če pišeš porta.0 = 0 pomeni da bi rad port a.0 dal na nizek nivo kot IZHOD, če pa napišeš pina.0 ga pa uporabljaš kot VHOD in preverjaš na njem stanje ali 1 ali 0.

Lahko to počneš, vendar moraš narediti tole:

config port a.0 je output
Port a.0 = 1

če pa potem želiš preverjati stanje na njem

config pina.0 = input
if pina.0 = x then....

Ampak tole ti pride v poštev zgolj pri 1wire komunikaciji, ko poteka komunikacija zgolj po eni žici...

LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
program_er
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 19, 2008 6:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če sem prav razumel, vedno, ko je nek port izhod napišem PORTX.x, ko pa je vhod pa napišem PINX.x.

Nimam jaz 1w, jaz bi samo hotel čip tak sprogramirat (za začetek), da ko bi pritisno neko tipko, bi mi ledica svetla. Tak dolgo, kak dolgo bi jo držal pritisnjeno, tak dolgo bi ledica gorela. Tipko pa mam priklučeno na PORTA.0
Nazaj na vrh
program_er
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 19, 2008 6:35 pm    Naslov sporočila:  Stikalo na plosk z mikrokontrolerjem Odgovori s citatom

Zanima me še to, kako bi definiral mikrofon. Kot upor ali kot kondenzator ali kaj tretjega. Kaj bi mogo tok pretvorit v AD pretvorniku? Kakšen izsek programske kode bi bil koristen. npr.: ko bi mikrofon zaznal neko določeno glasnost/hrup, bi se vklučla ledica za 1 sekundo.

Nazadnje urejal/a program_er Sob Jul 04, 2009 5:06 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.86
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 19, 2008 6:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je to cel program, potem ti manjka glavna zanka.
To ni sistem z OS, ki bi prevzel kontrolo, ko se tvoj program neha izvajati.
Nazaj na vrh
program_er
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 19, 2008 6:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj je tako zdaj prav?

Koda:

$regfile = "m16def.dat"
$crystal = 1000000

Config Portc = Output                                       'Tu mam priklučene raznobarvne ledice

Config Pina.0 = Input                                       'Tu mam priklučeno tipko

'MOJA TIPKA (shema):
'
' PORTA, pin 0------tipka-----minus
'

Porta.0 = 1

Do

If Pina.0 = 1 Then                                          'Če je tipka spuščena
Gosub Ne_gori
Else                                                        'Če je tipka pritisnjena
Gosub Gori
End If

Loop

Ne_gori:                                                    'Primer podprograma 1
Portc.0 = 0
Return

Gori:                                                       'Primer podprograma 2
Portc.0 = 1
Return

End                                                         'end program

Če ni sem vesel kritik. Pa prosim povejte kak je prav, ne samo kaj je narobe.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni