|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
klemen88 Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37 Prispevkov: 747 Aktiv.: 3.51 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Sob Mar 22, 2008 3:40 pm Naslov sporočila: IF stavek [ Bascom-AVR ] |
|
|
Lp.
Rabil bi pomoč.
Delam alarmno napravo z tipkovnico ter senzorji na vratih, oknih itd.
Vse sem realiziral z števcem in if stavki.
Zataknalo se mi je pri tem.
Ko je alarm aktiviran imaš npr. 30 s časa, da ga z pravilno kodo izklopiš. Če prideš skozi vrata se aktivira stikalo na vratih in začne šteti 30s. Če ne vpišeš kodo pravilno se števec ne poveča za 1 in alarm se aktivira. Vendar meni deluje tako, da ko prekinem stikalo mi odšteva 30s potem se vklopi alarm (wait 30) . Problem je v tem da ta čas teče in ne najdem rešitve da bi lahko pogledal na začetek programa, če je števec=2 ( alarm deativiran ). Rabil bi nek ukaz, ki bi poleg tega da odšteva tiste [s] ( wait 30) vmes pogledal, če se je slučajno spremenilo stanje števca. Upam da razumete kaj sem hotel vprašati.
Hvala za odgovore.
P.S. Program pišem z Bascom-AVR, mikroprocesor je pa ATmega8.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vlado Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35 Prispevkov: 563 Aktiv.: 2.38 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Mar 22, 2008 4:13 pm Naslov sporočila: IF stavek Bascom AVR |
|
|
Zakaj pa ne uporabiš Timer in prekinitev?
Lahko pa narediš na ta način, namesto da čakaš 30 sekund, naredi zanko:
For x= 1 to 30
wait 1
if stevec . . .
'tukaj preveri stanje vklopa/izklopa
' ce je alarm izklopljen nehaj steti cas naprej in istopi iz zanke
'Exit for
end if
next
Vsakič boš počakal 1 sec. vmes pa preveril spremenljivko stevec, po ptrebi lahko izstopiš iz For Next zanke, če je izpolnjen pogoj (Exit for).
Vlado |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
klemen88 Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37 Prispevkov: 747 Aktiv.: 3.51 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Ned Mar 23, 2008 3:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Porihtano
Hvala za odgovore.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni