|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
manijak Član

Pridružen-a: Pon 22 Avg 2005 20:19 Prispevkov: 73 Aktiv.: 0.31 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Tor Mar 04, 2008 6:03 pm Naslov sporočila: Kako nakupovati na ebay-u? |
|
|
Zanima me kako kupovat stvari prek ebaya in če je dobro uporabit paypal
LP, Jan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.29 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Tor Mar 04, 2008 7:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za Paypal ti bo povedal kdo drug.
Glede kupovanja pa je tako. Predvsem ne smeš imeti nakupovalne ihte, treba si je vzeti čas.
Najbolje je pogledati, če se željeno prodaja večkrat in si zadeve shraniti da potem pogledaš, kakšno ceno je doseglo. Tako si lažje oblikuješ ceno, ki si jo ti pripravljen plačati.
Preveri tudi, koliko je stala rabljena svar, ko je bila še nova, da nebi slučajno prekoračil te cene. Hotel sem ti dati en primer, pa sem že zbrisal. V glavnem šlo je za neko rabljeno stiskalnico, ki je dosegla ceno nekaj čez 400€, drug tip pa enake, nove, prodaja že dolgo po ceni 240€. Prvi je svojo rabljeno hvalil in zelo lepo pripravil stran, napisal da je za njo plačal preko 600€, drugi pa ima to bolj tako, samo slika in cena.
Obvezno si k ceni prištej še stroške pošiljanja, ki dostikrat niso ravno nizki.
Najraje imam tiste, ki pri rabljeni zadevi napišejo, da je do zadnjega delovalo, nima pa možnosti testiranja in zato prodaja kot pokvarjeno, ali pa tega zadnjega sploh ne doda več. Takih se izogibaj, če nočeš imeti delavnice tako polne kot jo imam jaz.
Drug problem pa so goljufi.
Delno se temu da izogniti. Obvezno moraš gledati ocene, ki jih je prodajalec dobil pri prejšnjih kupčijah. Slabe ocene niso nujno slabe, zato jih je dobro pregledati. Cvetka je bila recimo, ko je nekdo kupil rabljeni del od avtomobila, pa mu je kupec dal slabo oceno, ker je del bil masten. Ja kakšen pa bo, če je bil že ne vem koliko kilometrov v obratovanju.
Obstajajo tudi takšni, ki napravijo nekaj kupčij v malih vrednostih, dobijo dobre ocene, potem pa naenkrat prodaja nekaj velike vrednosti. Ali pa naenkrat več stvari velike vrednosti. To je tudi lahko sumljivo.
Fajn je, če lahko pred denarnimi transakcijami vspostaviš kontakt z prodajalcem. Tu ne mislim le na bančne podatke in končno ceno. Jaz sem pri mojem prvem nakupu, ki je bil vreden celih 700€ dobil vse podatke od prodajalca, naslov in telefonsko. Tako sva se po telefonu lepo vse dogovorila in šele nato sem mu znesek nakazal. Na srečo se je vredu izteklo. Poznam pa nekaj primerov, ko se ni. Upati, da ti bo Ebay pomagal, ali povrnil stroške je zaman. Po več goljufijah ga blokirajo, kaj več pa v večini primerov ne. Lahko ga iščeš in tožiš le civilno in seveda na lastne stroške.
Jaz imam na srečo le dobre izkušnje in preko 80 nakupov, lahko pa se hitro obrne. _________________ 73 de S55WT, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.54
|
Objavljeno: Tor Mar 04, 2008 7:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
japek je napisal/a: |
Najbolje je pogledati, če se željeno prodaja večkrat in si zadeve shraniti da potem pogledaš, kakšno ceno je doseglo. Tako si lažje oblikuješ ceno, ki si jo ti pripravljen plačati. |
Za to pride prav opcija "Completed auctions" (oz. ustrezno poimenovana na drugih straneh) med dodatnimi kriteriji iskanja. Tako ni trea cakati da vidis koncno ceno dolocenega produkta, kolikor se zdi ljudem priblizno vreden. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.80 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Tor Mar 04, 2008 7:51 pm Naslov sporočila: re |
|
|
Imam same dobre izkušnje , celo zelo pozitivne ( prodajalec ni hotel vzeti že nakazanega denarja , ker sem naročeval iz dveh različnih naslovov). Predvsem so važni prodajalčevi podatki:
- naslov
- IBAN (mednarodni prodajalčev račun)
- SWIFT(mednarodna oznaka banke)
- Naslov in ime banke
No sedaj prvič tudi prodajam na ebayu , bomo videli
naredil sem že eno napako in sicer : zaželjeno je da se začne z 1,00€ in ne kar fiksno vrednostjo ( velikokrat , te enostavno ignorirjo in avkcija recimo temu propade in jo je potrebno ponoviti. Npr .Enega avstrijca ignorirajo že cca 3 leta , čeprav je njegova ponudba relativno dobra zabil si je začetno ceno 199€ in se ne premakne nikamor )
Pay pal ima obilo dobrih lastnosti : varna transakcija , varovana pošta do 1000€,manjše provizije kot naše banke , za prodajalca pa se mi zdi da največ pomeni ''verodostojnost'' ker pač Pay pal jamči zate in si tudi preverjen.
Preko ebaya lahko prodajaš s Pay Palom.
Pay pal account narediš tako :
-Podaš vse osebne podatke , podaš bančni račun ( Visa, master )
-Podaš tudi v bistvu IBIC ( to je IBAN+izvršilna koda (koda za preverjanje , 3 mestna koda na strani s podpisom )
- S računa ti trgajo 1,5€ ,ki ga vidiš pri mesečnem izpisku PP + (koda) (1mesec)
- To kodo vpišeš nazaj v okno in takrat si registriran
- 1,5€ dobiš nazaj ob prvi transakciji preko njih _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dejko1 Član

Pridružen-a: Ned 16 Mar 2008 0:21 Prispevkov: 271 Aktiv.: 1.29 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Mar 24, 2008 8:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Paypal ima tudi eno zelo lepo lastnost, da omogoča zaščito kupca. Pri kupovanju s kitajske v primeru da ne dobite točno stvari kot piše v specifikaciji pošlješ maksimalno en email prodajalcu in če glumi ne-znanje angleščine ali mu "ni jasno" zakaj se razburjaš preprosto na paypalu javiš da izdelek ni po specifikacijah in nazaj dobiš ves denar... Jaz sem se enkrat nategnil in sem poskušal na "lep način" urediti stvari, vse kar sem dobil je bilo pa negativna ocena prodajalca in denar je ostal pri kitajcu  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70717.87
|
Objavljeno: Pon Mar 24, 2008 10:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

|
Objavljeno: Pon Mar 24, 2008 10:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pay-pal ima še eno dosti veliko napako (sem jih opozoril):
če prejemate denar :
recimo od prodaje na eBayu lahko denar sprejmete samo imetniki VISA kartice ,
ostalim imetnikom kartice (npr.master- čeprav imajo na svoji strani oznako da lahko operiraš s to kartico- napaka vsaj za nas ) pa ostane denar na Pay-palovem kontu od koder ga lahko uporablja za naslednji nakup. _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70717.87
|
Objavljeno: Pon Mar 24, 2008 10:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.78 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Pon Mar 24, 2008 10:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
kako pa je s poštninami? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dejko1 Član

Pridružen-a: Ned 16 Mar 2008 0:21 Prispevkov: 271 Aktiv.: 1.29 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Mar 24, 2008 10:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poštnine niso pretirane, razen tam, kjer prodajalec dejansko ceno skriva z zelo visokimi poštninami... Pa pazite, ker pošta zna zaračunat carino tudi za poštnino, tako da se trenutno res najbolj splača kupovati iz EU. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.20 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Tor Mar 25, 2008 12:52 am Naslov sporočila: |
|
|
jaz sem zadnjič iz hong konga plačal za vrednost stvari 200USD okoli 32 € carine, bastards! _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sulc Član

Pridružen-a: Pet 28 Jan 2005 20:34 Prispevkov: 473 Aktiv.: 1.99
|
Objavljeno: Tor Mar 25, 2008 1:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Praviloma je poštnina iz HK cenejša kot iz DE. Zakaj - nimam pojma. _________________ LP Aljaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

|
Objavljeno: Tor Mar 25, 2008 11:51 am Naslov sporočila: |
|
|
@aljoš
si nabavil več stvari pod enim nakupom ; kupuj po kosih _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 503 dni