|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3365 Aktiv.: 14.17 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Ned Apr 06, 2008 1:30 pm Naslov sporočila: Sklopi na tiskanem vezju |
|
|
Pri projektiranju tiskanih vezij se večkrat zgodi, da je treba isti sklop elementov postaviti večkrat na tiskano vezje. Recimo: Vezje predvideva 8 relejev, vsak od njih je enako krmiljen preko dveh tranzistorjev, ima še led diodo za indikacijo, in vsak id njih ima diodo paralelno navitju releja in še kaj bi se našlo, kar je enako 8 krat v tem primeru.
Projektant tiskanega vezja bi normalno projektiral sklop enkrat, in potem vse skupaj 8 krat kopiral. Toda,
če delam v z nekim programom, ki preverja tudi seznam zvez (net listo) potem s takim kopiranjem ne gre. Če je v shematicu narisanih 8 relejev 16 tranzistorjev itd, potem je tudi na seznamu vez in elementov (net lista) vse 8krat. In projektant mora 8 krat štrikati isti vzorec bakra (razpored elementov in povezav) pri projektiranju vezja. Vsaj tak projektant, kot sem jaz, kajti prepričan sem, da orodja za projektiranje vezij poznajo ta problem in imajo tudi rešitve zanj.
Ali mi kdo razloži, kako gre to pri pcadu? _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
vsi so za bratstvo, nihče za prepir.
Od same ljubezni vsak čas na granatah
bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PPG78 Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09 Prispevkov: 2343 Aktiv.: 9.86 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: Ned Apr 06, 2008 4:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz v P-CADu to izvajam tako da elemente postavim ročno na vezje, če je več enakih skupin gledam da so skupine med seboj enako postavljene. Nato eno skupino povežem z bakrom, jo selektiram (pod opcijo Selection Mask izberem le line + bottom) in skopiram na ostale skupine ki so enako povezane. Nato ponovno naložim net listo in je vse OK.
LP, Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3365 Aktiv.: 14.17 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Ned Apr 06, 2008 5:29 pm Naslov sporočila: Goood! |
|
|
Good!
Hvala, sem sprobal, dela.
Kaj pa, če imam tak sklop že narejen na nekem drugem PCB-u, ali se da tudi od tam kopirati?
Bom kar probal. Verjetno bo kaj nagajalo z netlisto _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Tor Apr 08, 2008 9:12 am Naslov sporočila: Sem probal tudi tako |
|
|
Sem probal tudi tako, da sem najprej kopiral vezje in potem na baker polagal elemente! Hvala. dela tudi, če baker kopiram iz nekega drugega projekta, ki ima enako vezje... _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni