www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Preprost NiMH polnilec
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Joli777
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 07 Apr 2008 15:34
Aktiv.: 0.02
Kraj: Okolica Sevnice

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2008 4:44 pm    Naslov sporočila:  Preprost NiMH polnilec Odgovori s citatom

Najprej lep pozdrav vsem,

Vzel sem si kakšno urico in malo pregledal forum in upam da nisem spregledal odgovora ne moje vprašanje.

Za modelarske potrebe bi izdelal en polnilec ki bi mi 8 celične NiMH baterije 1300 mAh napolnil v pol ure ali uri. Se pravi to bi rabil cca 2A izhodnega toka. Nekaj let nazaj sem že imel nekaj čisto preprostega narejeno z LM317. Ker je tam MAX tok 1,5 A bi uporabil LM338 in čisto običajno vezje za tokovni generator. Ne rabim nobenega Zaslončka in ne funkcije za praznjenje želel pa bi imeti vsaj eno LED-ico ki bi signalizirala kdaj je baterija polna.

TAKO DA MOJE VPRAŠANJE JE: Kako zaznaš da so baterije polne? (Pride napetost do določene vrednosti, začne še bolj naraščati...???), kako je to najlažje izvesti, in če slučajno kdo ima shemo za tak preprost polnilec.

Jaz bi najraje uporabil LM388 z enim uporom med OUT in ADJ, za napajanje pomožnosti uporabil malo močnejši adapter, nato pa mi manjka samo še signalizacija kdaj je baterija polna. Kako je to najlažje izvesti??

Lp Andrej
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.13
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2008 5:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko doseze napetost polne baterije (priblizno 1.4) se krigulja cas/napetost zravna.
Jaz bi za taksne namene raje meril tempetaturo. Ko je baterija polna (ali ce je kaj narobe) se zacne temperatura zelo hitro dvigati

andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.95
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2008 5:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če to bi šlo,če bi vgradil senzor za temperaturu?Tako da temperatura naraste,prekine napajenje.Bi bil v redu?
Nazaj na vrh
Joli777
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2008 8:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je najlažja stvar. En termistor pa je zadeva narjena. Samo pri velikih tokovih se slabše baterije grejejo tudi že med ponljenjem tako da bi malo [cenzurirano] z nastavitvijo. Sigurno pa je to najenostavnejša rešitev Smile

Ko je batarija polna se verjetno zagreje kar konkretno. Koliko pa si zadevo zakopliciram če hočem narediti bolj točno meritev polne baterije?
Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.13
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2008 8:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz ti predlagam, da si vzames namenski cip za polnjenje baterij. Zelo verjetno ga bos dobil tudi kot sample. (nas silica je zelo prijazen na tem podrocju!)
S tem si bos lahko izdelal zelo dober polnilec. Pa tudi elementov ponavadi ne rabis dosti.
Lahko se bo kdo javil za tocno oznako cipa. Jaz se nisem ukvarjal z tem...

ule
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Aktiv.: 6.68
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2008 8:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabiš nameski čip MAX712 ali MAX713. Dobiš ga kot vzorec, dela pa tudi zelo lepo. Debata na forumu je pa bila tukaj
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.94
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2008 8:26 pm    Naslov sporočila:  Re: Preprost NiMH polnilec Odgovori s citatom

Joli777 je napisal/a:
Najprej lep pozdrav vsem,

Vzel sem si kakšno urico in malo pregledal forum in upam da nisem spregledal odgovora ne moje vprašanje....

Lp Andrej

Eden iz med simpatčnih čipov je dalasov MAX713 (uporabi iskanje - na forumu je bilo kar dosti govora o njem) Gre za namensko vezje, ki je namenjeno prav polnjenju NiMh akumulatorjev. Če se prav spomnim, se da celo dobiti kot "free sample".

Tudi Philips ima eno namensko vezeje TDA1??? (v tem trenutku mi je oznaka "padla z glave" - mogoče se kdo spomni oznake Confused ) Namreč, tudi s tem sem tudi naredil polnilec, ki je solidno deloval.

Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2008 9:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

TEA 1102
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70821.19

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2008 10:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Joli777
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2008 10:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Temo sem prebral in je kar zanimivo. In kje se da dobit ta "Free" vzorec ker nevem al sem mal čudn ali sem pa spregledal.

Pa mal me grize ker nobenih priponk ne morem odpirat ker sem na novo gor. Vse lepo in prav samo kdo se je to spomnu Confused Confused Confused

In zdaj bom očitno 3 dni gledal v luft da bom lahko sploh [slovenščina je zame španska vas] zakaj se gre Rolling Eyes Rolling Eyes

Lp Andrej
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2008 11:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Joli777 je napisal/a:
In zdaj bom očitno 3 dni gledal v luft da bom lahko sploh [slovenščina je zame španska vas] zakaj se gre Rolling Eyes Rolling Eyes

Dobro jih izkoristi - zacni kar pri pravilih foruma (rdeca povezava zgoraj).

M.Pecar
Član
Član

Pridružen-a: Tor 30 Jan 2007 18:56
Aktiv.: 0.63
Kraj: Lj.Crnuce

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 08, 2008 11:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Ko doseze napetost polne baterije (priblizno 1.4) se krigulja cas/napetost zravna.

Ni res! S polnjenjem akumulatorju NiMH napetost raste, ko je poln, zacne napetost rahlo padati, ta tocka se imenuje Delta peak. Modelarski polnilci uporabljajo vezje, ki zazna padanje napetosti in takrat izklopijo polnjenje (pribl. 10 mV). Nekateri polnilci imajo dodano se merjenje temperature, ki pa je samo za varnost. Ce se akumulator prevec segreje (recimo prevelik tok polnjenja), polnilec izklopi polnjenje in zasciti akumulatorje pred unicenjem. Namrec v modelarstvu se NiMH akumulatorji polnijo s 5A in vec (sub C velikost).

Vec o tem glej www.modelarji.com, kje bi dobil nacrt za vezje pa ne vem.
Nazaj na vrh
cimer
Član
Član

Pridružen-a: Sob 07 Okt 2006 0:07
Aktiv.: 0.54

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 08, 2008 12:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!

Sam sem pred leti izdelal polnilnik po načrtu iz revije SE. Avtor je bil gospod Bonač, osnova je bil ICS1702. Mislim, da je s strani SE možno prenesti tudi načrt tega polnilnika.
S polnilnikom sem bil zelo zadovoljen, še sedaj ga kdaj pa kdaj uporabim.
Od projekta mi je ostal še kakšen ICS1702, če ga potrebuješ.

Marko S.
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.23

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 08, 2008 3:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer zelo vredu polnilec, le ICS1702 bo malo težje dobiti.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M.Pecar
Član
Član

Pridružen-a: Tor 30 Jan 2007 18:56
Aktiv.: 0.63
Kraj: Lj.Crnuce

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 08, 2008 5:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nasel sem nacrt z ICS1702.

Na Johnovi strani (Janez Bonac) ga nisem nasel, objavljen pa je bil v reviji SE 84 februar 2002.

Je pa verjetno enak nacrt Petra Ponikvarja iz revije Elektronika 1/2003:

NiMh-polnilec.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  NiMh-polnilec.pdf
 Velikost datoteke:  279.63 KB
 Downloadano:  134 krat

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni