|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
kavelj22 Član

Pridružen-a: Tor 23 Jan 2007 23:56 Prispevkov: 465 Aktiv.: 2.07 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Apr 09, 2008 4:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
OK, sedaj vem da ni bilo normalno
lp _________________ Živleje ni potica, življeje je črn kruh. Bul ga šparaš bul je suh. Zato pa kr na mizo žjim. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kavelj22 Član

|
Objavljeno: Čet Apr 10, 2008 9:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo, po enem letu in se malo od kar sem zacel teziti na tem forumu vam lahko pokazem svoj prvi izdlek. Seveda ga brez vase velike pomoci skoraj sigurno nebi bilo. Hvala se enkrat vsem!
Stvar celo deluje Trenutno ni prikljucenih tlacnih stikal zato je pac izpisana napaka!
Na protoboard-u ki se ga ne vidi so se tipke za nastavitve parametrov itd. Drugace pa enostavna zadeva z dvema relejema za vklop crpalke in enable signala.
Pic je 16f877a.
http://www.elektronik.si/phpBB2/album_page.php?pic_id=1228
Lp!!! _________________ Živleje ni potica, življeje je črn kruh. Bul ga šparaš bul je suh. Zato pa kr na mizo žjim. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Domenius Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15 Prispevkov: 1188 Aktiv.: 5.00 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Čet Apr 10, 2008 9:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lepo ti je ratalo. En nasvet za priključitev LCDja: namesto letvice uporabi konektor za ploščati kabel. Tako boš imel manj dela s spajkanjem pa še lepše bo videti.
EDIT: Pa še eno vprašanje: s katerim programom rišeš vezja in sheme? _________________ It's electric! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kavelj22 Član

|
Objavljeno: Čet Apr 10, 2008 10:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
P-Cad 2006!
Lp! _________________ Živleje ni potica, življeje je črn kruh. Bul ga šparaš bul je suh. Zato pa kr na mizo žjim. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kavelj22 Član

|
Objavljeno: Ned Apr 27, 2008 7:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri mojem projektu se je pojavila ena težava.
http://www.elektronik.si/phpBB2/album_page.php?pic_id=1258
http://www.elektronik.si/phpBB2/album_page.php?pic_id=1259
Hm, bom probal cim bolj razumljivo ker je vse skup cudno!
Pri nastavitvah parametrov se mi pojavlja da mi za vrednost "IZKLOP" povozi vrednost v epromu. Postavlja mi jo na nulo. Tista ki je na sliki na nuli.
Ce pritisnem katerokoli tipko za nastavitev vrednosti se mi zraven vrednosti prikaze kurzor da vemo kje se nahajamo. Ko pritisnemo tipko drugic kurzor izgine in vrednost se shrani v eprom. Ce vrednost dejansko spremenim je vse vredu, ce pa samo grem na vrednost je "ne" spremenim in grem nazaj ven pa mi po resetu pica postavi to vrednost kjer je na sliki nula na nulo!
Lahko prilepim program ce bi kdo mogoce vedel kaj bi bilo narobe ali pa vsaj kaksen namig.
Hvala,lp! _________________ Živleje ni potica, življeje je črn kruh. Bul ga šparaš bul je suh. Zato pa kr na mizo žjim. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14679 Aktiv.: 61.79
|
Objavljeno: Ned Apr 27, 2008 8:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za analizo programa sicer nimam časa, lahko pa napišem par možnih vzrokov.
Če so v rabi prekinitve:
-Preveri, če shranjuješ status ter W register
-Preden vpisuješ v eeprom jih izključi
-Preveri, če se vse rutine klicane s CALL končujejo z return. Posebej tista, ki je pisana pred rutino za vpis v eeprom. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.96
|
Objavljeno: Ned Apr 27, 2008 8:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
kavelj22 je napisal/a: |
Ko pritisnemo tipko drugic kurzor izgine in vrednost se shrani v eprom. Ce vrednost dejansko spremenim je vse vredu, ce pa samo grem na vrednost je "ne" spremenim in grem nazaj ven pa mi po resetu pica postavi to vrednost kjer je na sliki nula na nulo!
Lahko prilepim program ce bi kdo mogoce vedel kaj bi bilo narobe ali pa vsaj kaksen namig. |
Takole na slepo ...
Pritipkaš se na mesto, kjer spreminjaš vrednost.
Če si jo spremenil, si naprimer povečal vrednost neke Spremeljivke z incf Spremenljivka,w in zadevo shranil v W. Nato si ob izhodu klical program za vpisovanje W-ja v EEprom.
Če pa vrednosti nisi spremenil, je od nekje od prej v W-ju vrednost 0 , ki jo potem vpišeš v EEprom.
Vsekakor EEproma ne brišeš, ampak vanj vpisuješ 0 . Poišči, od kod se 0 znajde na mestu (npr. v W-ju ali v neki Spremenljivki), ki ga potem vpišeš v EEprom.
Po potrebi nekje v podprogramu za nastavljanje vrednosti Spremenljivke dodaj en movf Spremenljivka,w . Tam bo ostala, četudi ne boš spremenil njene vrednosti.
Drugače pa jaz znotraj Cblock-a uporabljam zaporedno Spremenljivke, ki so namenjene izmenjavi RAM2EE <--> EE2RAM . Potem z indeksnim registrom prepisujem bodisi celo polje naenkrat, bodisi posamezno vrednost. Zato ob ključnih spremembah shranjujem Spremenljivke v F , da so vedno na voljo za izmenjavo (npr. RAM2EE ob izpadu napajanja).
LP,
Igor _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kavelj22 Član

|
Objavljeno: Pon Apr 28, 2008 7:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Igo, Silvo hvala za namige. Stvar je resena, se je celo malo poenostavila pa se en lepotni popravek se je "by the way" pokazal.
Vsak dan nekaj novega
Hvala,lp! _________________ Živleje ni potica, življeje je črn kruh. Bul ga šparaš bul je suh. Zato pa kr na mizo žjim. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kavelj22 Član

|
Objavljeno: Čet Maj 08, 2008 11:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
gumby je napisal/a: |
Vrednost tega upora ni kritična, saj lahko tranzistor mirno spraviš v nasičenje.
Načeloma pa gre takole:
Rb=(Vcc-Vbe)/(Ic/hfe)
hfe se spreminja, Ic je odvisen od releja... ponavadi je par mA v bazo dovolj. |
Enačba je verjetno Rb=U/Ib, kjer je Ib=Ic*hfe. Neznam pa si razloziti od kod pride tale napetost: (Vcc-Vbe) in ali ta napetost predtavlja Ub oz katera napetost je to???
Hvala,lp _________________ Živleje ni potica, življeje je črn kruh. Bul ga šparaš bul je suh. Zato pa kr na mizo žjim. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DrRogla Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2005 18:00 Prispevkov: 336 Aktiv.: 1.41 Kraj: Hrastnik, Maribor
|
Objavljeno: Pet Maj 09, 2008 9:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Vcc-Vbe je najbrž padec na baznem uporu Rb _________________ LP, Božo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kavelj22 Član

|
Objavljeno: Pet Maj 09, 2008 12:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
DrRogla je napisal/a: |
Vcc-Vbe je najbrž padec na baznem uporu Rb |
Sem malo gledal po netu in knjigah pa nisem prisel do zakljucka. Sem malo premetaval enačbe pa po nobeni izpeljavi ne pridem do tega izraza.
Sem pa videl da ce imamo skupno napajanje za IC (baza) in Vc potem vzamemo kar napetost IC-ja kar je tudi logično.
A je potem ta izraz za varianto kjer imamo razlicna napajanja. Npr: IC= 5V in
Vc =12V??? In potem tako dobimo padec napetosti na Rb???
Hvala,lp _________________ Živleje ni potica, življeje je črn kruh. Bul ga šparaš bul je suh. Zato pa kr na mizo žjim. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.96
|
Objavljeno: Sob Maj 10, 2008 7:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Joj, no,...
Ali ste že kdaj videli tranzistor, ki ima iz Vcc na Bazo povezan en upor Rb
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/electronic/transwitch.html#c3
Padec napetosti na tem uporu je nadvse očitno Vcc-Vbe .
Brez kakršnih koli formul. Sploh.
Tok skozi ta upor je hkrati kar enak Baznemu Irb=Ib=(Vcc-Vbe)/Rb , zato moramo za želen Ib vzeti Rb=(Vcc-Vbe)/Ib
Ker pa je Ic=Ib*hfe , moramo za želen Ic vzeti upor Rb=(Vcc-Vbe)/(Ib/hfe) .
Kakšno je že bilo vprašanje?
Ah, ja ...
Vcc je napetost med + in GND
Vbe je napetost med Bazo in Emiterjem .
LP,
Igor _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
unistar Neznanec

Pridružen-a: Čet 22 Maj 2008 23:00 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.01 Kraj: Štajerska
|
Objavljeno: Čet Maj 22, 2008 11:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mene pa zanima če ma gdo kako dobro idejo za kak izdelek z led diodami Lep pozdrav  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.51
|
Objavljeno: Pet Maj 23, 2008 1:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
unistar je napisal/a: |
Mene pa zanima če ma gdo kako dobro idejo za kak izdelek z led diodami Lep pozdrav  |
Seveda. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
unistar Neznanec

Pridružen-a: Čet 22 Maj 2008 23:00 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.01 Kraj: Štajerska
|
Objavljeno: Pet Maj 23, 2008 5:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
daš prosim shemo gor Lep pozdrav hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni