www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Začetnik ki bi rad nekaj izdelal
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
kavelj22
Član
Član

Pridružen-a: Tor 23 Jan 2007 23:56
Aktiv.: 2.07
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 09, 2008 4:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

OK, sedaj vem da ni bilo normalno Laughing Whistle

lp

kavelj22
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 10, 2008 9:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo, po enem letu in se malo od kar sem zacel teziti na tem forumu vam lahko pokazem svoj prvi izdlek. Seveda ga brez vase velike pomoci skoraj sigurno nebi bilo. Hvala se enkrat vsem!

Stvar celo deluje Very Happy Trenutno ni prikljucenih tlacnih stikal zato je pac izpisana napaka!
Na protoboard-u ki se ga ne vidi so se tipke za nastavitve parametrov itd. Drugace pa enostavna zadeva z dvema relejema za vklop crpalke in enable signala.
Pic je 16f877a.

http://www.elektronik.si/phpBB2/album_page.php?pic_id=1228

Lp!!!

Domenius
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15
Aktiv.: 5.00
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 10, 2008 9:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lepo ti je ratalo. En nasvet za priključitev LCDja: namesto letvice uporabi konektor za ploščati kabel. Tako boš imel manj dela s spajkanjem pa še lepše bo videti.

EDIT: Pa še eno vprašanje: s katerim programom rišeš vezja in sheme?

kavelj22
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 10, 2008 10:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

P-Cad 2006!

Lp!

kavelj22
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 27, 2008 7:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri mojem projektu se je pojavila ena težava.

http://www.elektronik.si/phpBB2/album_page.php?pic_id=1258

http://www.elektronik.si/phpBB2/album_page.php?pic_id=1259

Hm, bom probal cim bolj razumljivo ker je vse skup cudno!

Pri nastavitvah parametrov se mi pojavlja da mi za vrednost "IZKLOP" povozi vrednost v epromu. Postavlja mi jo na nulo. Tista ki je na sliki na nuli.
Ce pritisnem katerokoli tipko za nastavitev vrednosti se mi zraven vrednosti prikaze kurzor da vemo kje se nahajamo. Ko pritisnemo tipko drugic kurzor izgine in vrednost se shrani v eprom. Ce vrednost dejansko spremenim je vse vredu, ce pa samo grem na vrednost je "ne" spremenim in grem nazaj ven pa mi po resetu pica postavi to vrednost kjer je na sliki nula na nulo!

Lahko prilepim program ce bi kdo mogoce vedel kaj bi bilo narobe ali pa vsaj kaksen namig.

Hvala,lp!

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.79

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 27, 2008 8:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za analizo programa sicer nimam časa, lahko pa napišem par možnih vzrokov.

Če so v rabi prekinitve:
-Preveri, če shranjuješ status ter W register
-Preden vpisuješ v eeprom jih izključi

-Preveri, če se vse rutine klicane s CALL končujejo z return. Posebej tista, ki je pisana pred rutino za vpis v eeprom.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.96

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 27, 2008 8:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kavelj22 je napisal/a:
Ko pritisnemo tipko drugic kurzor izgine in vrednost se shrani v eprom. Ce vrednost dejansko spremenim je vse vredu, ce pa samo grem na vrednost je "ne" spremenim in grem nazaj ven pa mi po resetu pica postavi to vrednost kjer je na sliki nula na nulo!

Lahko prilepim program ce bi kdo mogoce vedel kaj bi bilo narobe ali pa vsaj kaksen namig.
Takole na slepo ...

Pritipkaš se na mesto, kjer spreminjaš vrednost.
Če si jo spremenil, si naprimer povečal vrednost neke Spremeljivke z incf Spremenljivka,w in zadevo shranil v W. Nato si ob izhodu klical program za vpisovanje W-ja v EEprom.
Če pa vrednosti nisi spremenil, je od nekje od prej v W-ju vrednost 0 , ki jo potem vpišeš v EEprom.

Vsekakor EEproma ne brišeš, ampak vanj vpisuješ 0 . Poišči, od kod se 0 znajde na mestu (npr. v W-ju ali v neki Spremenljivki), ki ga potem vpišeš v EEprom.

Po potrebi nekje v podprogramu za nastavljanje vrednosti Spremenljivke dodaj en movf Spremenljivka,w . Tam bo ostala, četudi ne boš spremenil njene vrednosti.

Drugače pa jaz znotraj Cblock-a uporabljam zaporedno Spremenljivke, ki so namenjene izmenjavi RAM2EE <--> EE2RAM . Potem z indeksnim registrom prepisujem bodisi celo polje naenkrat, bodisi posamezno vrednost. Zato ob ključnih spremembah shranjujem Spremenljivke v F , da so vedno na voljo za izmenjavo (npr. RAM2EE ob izpadu napajanja).
LP,
Igor

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
kavelj22
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 28, 2008 7:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Igo, Silvo hvala za namige. Stvar je resena, se je celo malo poenostavila pa se en lepotni popravek se je "by the way" pokazal.
Vsak dan nekaj novega Very Happy

Hvala,lp!

kavelj22
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 08, 2008 11:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gumby je napisal/a:
Vrednost tega upora ni kritična, saj lahko tranzistor mirno spraviš v nasičenje.
Načeloma pa gre takole:
Rb=(Vcc-Vbe)/(Ic/hfe)

hfe se spreminja, Ic je odvisen od releja... ponavadi je par mA v bazo dovolj.

Enačba je verjetno Rb=U/Ib, kjer je Ib=Ic*hfe. Neznam pa si razloziti od kod pride tale napetost: (Vcc-Vbe) in ali ta napetost predtavlja Ub oz katera napetost je to???

Hvala,lp

DrRogla
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2005 18:00
Aktiv.: 1.41
Kraj: Hrastnik, Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 09, 2008 9:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vcc-Vbe je najbrž padec na baznem uporu Rb
kavelj22
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 09, 2008 12:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

DrRogla je napisal/a:
Vcc-Vbe je najbrž padec na baznem uporu Rb

Sem malo gledal po netu in knjigah pa nisem prisel do zakljucka. Sem malo premetaval enačbe pa po nobeni izpeljavi ne pridem do tega izraza.

Sem pa videl da ce imamo skupno napajanje za IC (baza) in Vc potem vzamemo kar napetost IC-ja kar je tudi logično.

A je potem ta izraz za varianto kjer imamo razlicna napajanja. Npr: IC= 5V in
Vc =12V??? In potem tako dobimo padec napetosti na Rb???

Hvala,lp

igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.96

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 10, 2008 7:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Vcc-Vbe
Joj, no,...
Ali ste že kdaj videli tranzistor, ki ima iz Vcc na Bazo povezan en upor Rb Question
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/electronic/transwitch.html#c3
Padec napetosti na tem uporu je nadvse očitno Vcc-Vbe .
Brez kakršnih koli formul. Sploh.

Tok skozi ta upor je hkrati kar enak Baznemu Irb=Ib=(Vcc-Vbe)/Rb , zato moramo za želen Ib vzeti Rb=(Vcc-Vbe)/Ib
Ker pa je Ic=Ib*hfe , moramo za želen Ic vzeti upor Rb=(Vcc-Vbe)/(Ib/hfe) .

Kakšno je že bilo vprašanje?

Ah, ja ...
Vcc je napetost med + in GND
Vbe je napetost med Bazo in Emiterjem .

LP,
Igor

unistar
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 22 Maj 2008 23:00
Aktiv.: 0.01
Kraj: Štajerska

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 22, 2008 11:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mene pa zanima če ma gdo kako dobro idejo za kak izdelek z led diodami Lep pozdrav mi Question
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 23, 2008 1:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

unistar je napisal/a:
Mene pa zanima če ma gdo kako dobro idejo za kak izdelek z led diodami Lep pozdrav mi Question

Seveda.

unistar
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 22 Maj 2008 23:00
Aktiv.: 0.01
Kraj: Štajerska

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 23, 2008 5:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

daš prosim shemo gor Lep pozdrav hvala
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja
Stran 7 od 9

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni