|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Sime Član

Pridružen-a: Tor 04 Mar 2008 16:33 Prispevkov: 55 Aktiv.: 0.26 Kraj: Žužemberk
|
Objavljeno: Pet Apr 11, 2008 6:18 pm Naslov sporočila: Vzdržljivost kontaktov stikala. |
|
|
Zanima me približno kolikšno moč, oz. tok zdržijo kontakti hišnih stikal za vklop luči. V mislih imam nekoliko starejša stikala.
Namen imam zvezati 2 reflektorja vzporedno, ki bi jih vklapljal z že obstoječim stikalom. Skupna moč reflektorjev bo bila 1,5kW, sepravi 6A toka skozi stikalo.
Drugače v mislih nimam veliko preklopov... kakšen na dan, dva...
http://hopsasa/?1y/10l/45gmSaKE/dsc08837.jpg
Ali tista oznaka 10/250~ pomeni 10A?? _________________ Kaj se zgodi ko Chuck Norris prdne v vtičnico? Turbine v elektrarni se zavrtijo v nasprotno smer! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.43
|
Objavljeno: Pet Apr 11, 2008 8:50 pm Naslov sporočila: Re: Vzdržljivost kontaktov stikala. |
|
|
Sime je napisal/a: |
Ali tista oznaka 10/250~ pomeni 10A?? |
Ja, vendar ohmske obremenitve, torej cos(fi)=1. Pri induktivnih bremenih je dovoljen tok precej manjši.
Z navadnimi halogenskimi reflektorji ne bi smelo bit problemov... _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.29 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Apr 11, 2008 9:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
A ni tako da mrzle nitke halogenskih reflektorjev ob zagonu potegnejo tudi 10x večji tok? Se mi zdi, da bo to stikalo le za enkratno uporabo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.90 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pet Apr 11, 2008 10:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kontakti tega stikala prenesejo kratkostični tok določen čas (ms).
Nisi napisal kakšne reflektorje imaš, jaz sem uporabljal 10A nadometno stikalo za vklop 3×400W reflektorjev z dušilkami. Vklopi so bili dvakrat dnevno za cca. 30min. Stikalo je odpovedalo v 1 letu, kontakti so se sčasoma tako ožgali, da niso več prevajali, posledično bi se lahko začel greti kabel in tudi samo stikalo.
Sedaj imam 25A grebensko stikalo (le tega sem imel pri roki in vem, da ne bo pregorelo).
Edit: 400W reflektor z dušilko ob zagonu (0~10s) porabi od 3.5-4.5A el. toka, odvisno od vrste uporabljene žarnice. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sime Član

Pridružen-a: Tor 04 Mar 2008 16:33 Prispevkov: 55 Aktiv.: 0.26 Kraj: Žužemberk
|
Objavljeno: Pet Apr 11, 2008 11:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
tale je 500W
http://hopsasa/?3U/jD/D3Luiex/reflektor.jpg (v žarnici je navita žička)
1kW je pa isti, samo da je večji. Reflektorji nimajo dušilk.
Kabel je pa "1,5 kvadrat",.... da bi se grel? saj je npr. tudi kotna brusilka moči 1800W povezana na kabel iste površine, pa kar zdrži. res je da ni vključena dolgo...
Se pa že pri 500W reflektorju lepo zabliska v stikalu ko ga izključim.
Poten bi lako imel to stikalo kot začasno rešitev?
A mi mogoče kdo lahko na kratko razloži vlogo dušilke? _________________ Kaj se zgodi ko Chuck Norris prdne v vtičnico? Turbine v elektrarni se zavrtijo v nasprotno smer! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.90 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Sob Apr 12, 2008 12:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Te navadne reflektorje bi stikalo moralo vzdržati, bo pa sigurno prej odpovedalo kot, če bi imel vezano preko njega 100W žarnico. Življenjska doba bo odvisna od stikalnih manipulacij, več kot jih bo krajša bo.
Če bo stikalo odpovedalo v kratkem roku (2-3 leta), lahko nadomstiš to stikalo s serijskim, le da kupiš tako, da lahko namontiraš gumb od navadnega menjalnega stikala ali pa zlepiš oba gumba pri serijskem.
Uporaba serijskega ti bo omogočala razdelitev faze na dva kontakta in s tem bo obremenjenost kontaktov manjša.
Edit: vloga dušilke pride v upoštev pri sijalkah/reflektorjih kjer je uporabljena vžigna naprava (starter/elektronsko) in poskrbi, da vžigni tok ne naraste sunkovito ob vžigu plina v žarnici, saj kot vemo je pri vžigu potrebna velika napetost, skupaj z napetostjo pa naraste tudi el. tok. El. tok pa takoj po vžigu pade na neko nazivno vrednost.
Če experimentiraš brez dušilke, bo ob vžigu pregorela varovalka s katero boš imel varovano instalacijo ali pa bo pregorela žarnica ali pa oboje naenkrat. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.29 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Apr 12, 2008 1:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Morda ni tako zgrešena ideja dat serijsko en NTC upor iz računalniškega switcherja, če bo zdržal tok pri vklopu.
Imam že dolgo plan, da ga montiram serijsko k lustru v dnevni sobi, kjer crkne ena žarnica na mesec.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1669 Aktiv.: 7.88 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Sob Apr 12, 2008 3:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iz izkušenj ti priporočam, da ne uporabiš ravno teh stikal na sliki. Takšna "na dva vijaka ob straneh" imamo zmontirana na hiši in sedaj po 30 letih grejo proti koncu. Tudi tista, ki so se zelo malo ali praktično nič uporabljala.
Prvi in glavni problem je že gumb za vklop. Če ga stisneš kjerkoli po zgornji ali spodnji polovici, se mora preklopiti. Če že malo pleše sem in tja, in ga moraš pritisniti v kotu, da se preklopi - potem ne bo več za dolgo.
Prvo stikalo smo menjali za kopalnico. Gumb je bil že sumljivo globoko v stikalu in se je celo grel. Drugega sem menjal spodnji kopalnici - kontakt je izpadel iz spodnje strani. Pri tretjem sem skoraj diplomiral - prej sem menjal 5 žarnic vsake 10 dni, po 300 in 500 W za zunanji reflektor na balkonu. Nato grem gledat stikalo in spet - ohlapni gumb in izpadel je vijak, ki drži privito žico. Zaradi iskrenja in slabega stika so šle žarnice; sedaj pa je mir. Zadnjega, četrtega pa sem menjal na hodniku. Gumb je še bil nekak, stikalo je bilo križno (uporabljen pa le kot menjalni) ampak dva nasprotna kontakta nista imela stika - neuporabno za funkcijo menjalnega stikala, kaj šele križnega.
Vsa ta stikala sem zamenjal s takšnimi, ki so sicer zelo podobne oblike, tudi imajo dva vijaka na strani, ampak so novejši in robustnejši. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.09 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Apr 12, 2008 3:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se ti ne zdi da so dolgo vdržala? Če bodo ta nova stikala tako dolgo vdržala, si na konju.
 _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marjanp Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2007 22:28 Prispevkov: 250 Aktiv.: 1.16 Kraj: Dragomer/Brezovica/Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Apr 14, 2008 6:20 pm Naslov sporočila: Uporabi 16A stikalo |
|
|
Jaz bi v tvojem primeru uporabil pod-ometno klecno stikalo 16A.
Ta stikala se uporabljajo za vklop bojlerja, infra peči, pralnega stroja.
Resnično so starejšega izgleda toda delujejo zelo dobro.
V trgovini z elektro-instalacijskim materjalom reci da potrebuješ klecno pod-ometno stikalo 16 A. Vstaviš ga lahko v dozo premera 60 mm.
Malo nabave pa tudi ne škoduje
LP
Marjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 486 dni