|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
tech Član

Pridružen-a: Pon 25 Dec 2006 11:31 Prispevkov: 45 Aktiv.: 0.20 Kraj: Ok LJ
|
Objavljeno: Pon Apr 14, 2008 6:54 pm Naslov sporočila: Ojačevalnik s tda7294 |
|
|
Živjo imam vprašanje glede ojačevalnika s tda7294 čipom in sicer me zanima ali je potrebno čip izolirati od hladilnega rebra, saj ima le ta na ohišju potencial -Vss. Vezje bo v lesenem ohišju tako da sedaj nevem ali je še treba izolirati. Bo pa na enem hladilnem rebru štirje tda čipi. Zato me zanima ali jih moram izolirati od rebra? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BostjanVidmar Član

Pridružen-a: Sre 30 Jan 2008 13:46 Prispevkov: 299 Aktiv.: 1.41 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pon Apr 14, 2008 7:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ti se ravnej po tem, da škodvat ne more, po tem se jaz ravnam. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2116 Aktiv.: 9.50 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Pon Apr 14, 2008 7:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda moraš,sploh pa če boš na enem hladilniku uporabil več čipov. Za izolacijo uporabi sljudo. _________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Apr 14, 2008 8:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Izolirati ni potrebno, če so izpolnjeni vsi pogoji:
- vsi čipi bodo napajani iz istega napajalnika
- hladilnik bo izoliran od ohišja
- ne bo možnosti dotika hladilnika s prsti ali kakšnim kovinskim predmetom (stik na ohišje)
- varovalka na -Vss (če jo imaš) bo takoj za napajalnikom, preden se linija razdeli na več čipov
Če kateri od teh pogojev ni izpolnjen, potem nujno rabiš sljudo in distančnike za izolacijo. Pa na pasto ne pozabi v obeh primerih.
Leseno ohišje? Da ne bo požara
Vzemi kovinsko, ga priključi na ozemljitev in boš imel bolje izolirano proti motnjam kot na primer GSM telefoni in podobno. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Pon Apr 14, 2008 10:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj je to -Vss ? Ima to kaj skupnega z Vss ? _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tech Član

|
Objavljeno: Pon Apr 14, 2008 11:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
-Vs (signal)
Aja, hvala za odgovore. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sniper007 Član

Pridružen-a: Pon 07 Apr 2008 17:00 Prispevkov: 93 Aktiv.: 0.44 Kraj: w8, what?
|
Objavljeno: Pon Apr 14, 2008 11:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ta ojačevalnik imam narejenega in ti svetujem, da toploto dobro odvajaš z čipa ker se fino greje.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Apr 15, 2008 9:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Eh, Sokrat no, picajzelj
Saj vsi vemo da gre za negativno napajalno linijo.......
Da se ti da tipkat za tako malenkost  _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Tor Apr 15, 2008 10:57 am Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
Eh, Sokrat no, picajzelj
Saj vsi vemo da gre za negativno napajalno linijo.......
Da se ti da tipkat za tako malenkost  |
Za vsako stvarjo stoji dober razlog: enkrat sem narisal eno vezje in zaradi pretiranega hitenja pomesal priklopa Vss in Vdd MCUja. Rezultat je seveda bil nedelovanje in precej izgubljenih zivcev). Malo za tem sem slucajno naletel na razpravo o uporabi kratic za razlicne potenciale na enem angleskemu forumu (Vcc/Vee vs. Vdd/Vss oz. BJ vs. CMOS) in so fantje naredili iz tega super zbrko. Ob tem sem imel dovolj casa za razmislek o teh oznakah, da ne naredim vec iste traparije.
Prvi oznaki sta na pozitivni veji napajanja, drugi na negativni (kar je pogosto kar masa). "Minus negativna" (-Vss) je spet pozitivna. "Minus masa" (-Vss) je kar masa. -Vdd bi bilo razumljivo, -Vss ne prav zelo. Iz zgoraj omenjene razprave sem opazil, da si vsak te oznake predstavlja malo po svoje, kar lahko hitro vodi v probleme. Ce se bo zaradi tega samo en clovek izognil isti neumnosti, ki sem jo naredil sam, se splaca  _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

|
Objavljeno: Tor Apr 15, 2008 11:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Če smo že pri izrazih, jaz uporabljam te:
Za pozitivno napajalno vejo: Vdd, Vcc, +V
Za maso: GND
Za negativno vejo: Vss, Vee, -V
V vezjih, kjer ni negativnega napajanja, so ponekod Vss in Gnd izrazi pomešani.
V tem primeru ojačevalnika je zadnji del čipa (hladilnik) priključen na negativno napajalno linijo, ki je označena z -Vs (= negative voltage supply). _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Apr 15, 2008 11:39 am Naslov sporočila: |
|
|
ss v Vss pomeni second source. Izraz izhaja še iz časov, ko so običajni pomnilniki (4 kbitni chip je bil ogromna kapaciteta) imeli po tri (3) napajalne napetosti. Ja, pa še te napetosti je bilo potrebno priključiti v pravem zaporedju.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

|
Objavljeno: Sre Apr 16, 2008 11:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Sedaj pa je tako:
Pri CMOS vezjih:
Vdd = Drain (ponor elektronov = + napajanje)
Vss = Source (izvor elektronov = - napajanje)
Pri TTL vezjih (ki so večinoma narejena v NPN tehnologiji):
Vcc = Collector ("zbiralnik, sprejemnik elektronov" = + napajanje)
Vee = Emitter ("oddajnik elektronov" = - napajanje) _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tech Član

|
Objavljeno: Pon Maj 19, 2008 10:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Evo sedaj sem naredi dva ojačevalnika s tda7294. Problem ki pa se je pojavil je naslednji: En ojačevalnik dela brezhibno drugi ki je identičen pa dela mnogo tišje, prepotiho.... Kaj bi to lahko bilo? Elemente sem že xx krat preveril prav tako vezje itd.. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tech Član

|
Objavljeno: Pon Maj 19, 2008 11:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Ok, sem rešil zadevo sam. En upor je imel hladni lot . Sedaj deluje bp.
imel bi pa še eno vprašanje in sicer zaradi hitenja in vsega pričakovanja, sem na bridge verziji narobe obrnil kondija 2200uF na napajalni veji. Skurilo mi je eno povezavo na tiv in iz kondijev se je pokadilo osatlo izgleda OK. Zanima pa me če sta mi slučajno odletela tdaja?  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

|
Objavljeno: Tor Maj 20, 2008 1:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
V principu bi moralo delovati ok. Če pa si zamenjal tudi + in - napajanja, potem pa ni preživel. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni