www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

triak se skuri
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
trot
Član
Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25
Aktiv.: 5.71
Kraj: glej fogl

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 16, 2008 10:09 am    Naslov sporočila:  triak se skuri Odgovori s citatom

Naredil sem digitalni variak, to je navaden variak, pri katerem sem na posamezne odcepe vgradil triake, ki jih krmilim preko moc3020. Posamezne moc3020 pa preko tranzistorjev krmilim z 74hc154 (4 na 16 dekoder). Zadevo sem priključil in jasno, nekaj je počilo Evil or Very Mad Triak mi je kar odprlo (zgornji del plastike je odfrčal stran), smrdelo pa ni pretirano, in tudi vroč ni bil. Priključil sem samo prvih nekaj odcepov pri nizki napetosti (do 15 V ac). Narejeno imam tako, da je triake preklapljalo ob prehodu čez nulo. Ni mi jasno, zakaj bi mi to naredilo, ker sem na izhod priključil samo 40W žarnico. Edino kar se mi zdi mogoče je to, da je bil preklop med dvema triakoma prepozen (ne točno ob prehodu skozi nulo), in je vključilo drugega pri čemer je bil prvi še vedno vključen. Je možno, da bi mi v tej polovici periode, ko sta bila vključena dva hkrati, skurilo triak? Triak je bt139 (16A/600V), varovalke (8A, počasna) mi pa ni skurilo.
surla
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22
Aktiv.: 3.05
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 16, 2008 10:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj nočeš pokazati vezja , da ti ne ukrademo izuma ali kaj?
Pokaži vezavo!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trot
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 16, 2008 10:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni nobena skrivnost (sej večina je že napisanega), samo nimam ga na tem računalniku...bom zrihtal.
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.55

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 16, 2008 11:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po cem sklepas, da bo dekoder tvoj pritisk uposteval in (preko tranzistorja) odprt triak ravno in izkljucno samo ob prehodu skozi nulo ?

Za preizkus dodaj LP filtre med dekoder in tranzistor, tako da bo preklop zakasnjen vsaj za par period, ce ze nimas povratne vezave za ugotavljanje ali je triak se odprt ali ne.

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.69
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 16, 2008 11:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Trijak in induktivnost (varijak je induktivnost) ne gre najbolj skupaj. Pri preklapljanju nastanejo tranzientni pojavi, ki trajajo dalj časa, kot pa si želiš. Možno je, da ti prehodni pojav na induktivnosti da dovolj velik dU/dt, da se trijak vklopi sam (brez da bi mu dal signal na gate). Ker pa je odprt v napačnem trenutku (ko so odpriti tudi še drugi trijaki), pride do (delnega)kratkega stika preko odcepnega navitja transformatorja. Zato tudi komponenta ni polno uparjena.

Možno je tudi, da dekoder dekodira prehitro oziroma med izklopom enega in vklopom drugega izhoda je premalo časa za tvojo uporabo. Zaradi tranzientnih pojavov sta prižgana hkrati dva trijaka naenkrat. Delen stik preko navitja in puff.

Pred par dnevi sem naredil svoj digitalni varijak. Digitus pomeni prst in z prstom pritisnem tipke (torej je digitalno), ki preko PICa in stepperja vrtijo varijak levo in desno. Nič ne poka, pa še vidiš na oko, kakšna je izhodna napetost.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.61
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 16, 2008 11:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda je možno, da bi bila 2 triaka vključena ... urediti moraš, da preklapljanje ne bo prehitro, ker se lahko zgodi, da bo dekoder v eni polperiodi poslal impulz na dva optokoplerja ... potem pa si lahko misliš, triak pa ostane vklopljen do konca polperiode, oziroma do prehoda skozi 0

MOC3020 nima zero cross enote, je le navaden opto triak, in si že naredil kapitalno napako Exclamation

Vzemi MOC3060, oziroma MOC306x pri čemer je x 1, 2, 3 namesto MOC je lahko TLP

.

trot
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 16, 2008 11:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Detekcijo prehoda imam narejeno na mikrokontrolerju in med interuptom krmilim izhode.

Da bila dva triaka hkrati vključena dalj časa ni možno (možno je za pol periode, toliko da se triak zapre), ker z 74hc154 lahko vključiš samo en izhod. Pol periode pa najbrž ni tako veliko, da bi že skurilo triak, ali pač?

moc3020 je bil mišljen, ker sem želel opcijo nastavljanja dolžine vklopa, kar moc3060 ne omogoča.

Citiram:
Možno je, da ti prehodni pojav na induktivnosti da dovolj velik dU/dt, da se trijak vklopi sam (brez da bi mu dal signal na gate).

Ne vem če je v mojem primeru prevelik du/dt možen, ker je variak vključen ves čas. Nisem ga med tem ugašal, da bi se kaj induciralo.

Nazadnje urejal/a trot Sre Apr 16, 2008 12:00 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.69
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 16, 2008 11:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kratek stik za 20 milisekund je kratek stik.

Jur
Nazaj na vrh
trot
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 16, 2008 12:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok, bom povečal čas med preklopi, pa bom videl kaj bo.
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 16, 2008 5:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prej ni bil omenjen noben mikrokontroler, zato sem domneval, da gre za diskretno izvedbo. Ce ze niams filtrov pred tranzistorji, potem naj bo vsaj vmesno stanje med preklopi z vsemi tranzistorji izkljucenimi, ne neposreden preklop iz enega stanja v drugo. Izgubil bos eno stopnjo regulacije, a manj triakov.
surla
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 16, 2008 5:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ah daj no sokrat to bi pa ja moral vedet , da ima mikrokontroler.Saj se ja tu zbira druščina , ki zna brat misli.
Ne, resno ne vem kako lahko nekdo išče pomoč o zadevi za katero samo on ve kako jo je spacal skupaj.
Trot, si že slišal tisto : Yebe lud zbunjenog"?
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 16, 2008 7:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolikor se na variake zastopim potegnejo lahko ob vklopu precejšne tokove. 16A triak bi bil za moj okus kar malo preslaboten. Meni je v službi metalo ven avtomatsko 16A varovalko B tip. pri 2,5KW variaku. Potem sem v serijo zvezal en NTC in ni bilo več problemov. Samo to pri tebi ne pride v poštev.
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 16, 2008 8:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

surla je napisal/a:
Ah daj no sokrat to bi pa ja moral vedet , da ima mikrokontroler.Saj se ja tu zbira druščina , ki zna brat misli.

Saj sem vedel (kristalno kuglo sem ravno dobil nazaj s servisa), samo preizkusal sem vas ostale, ali ste mi sposobni slediti Laughing

trot
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 16, 2008 8:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se upravičujem za nepopolno razlago (še posebej sokratu, ki je moral prav zaradi tega nesti kroglo na servis), sem mislil da je podatek, da preklapljam ob prehodu skozi nulo zadosten (s čim preklapljam pa da ni tako pomembno).

Zdej sem podaljšal čas med preklopi, in zadeva še vedno poka. Prilagam shemo (moc3020 nima pravega simbola). Kakšna ideja kaj bi lahko bilo narobe?

surla
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 16, 2008 11:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdaj si podaljšal čas med preklopi.Lepo .
Jaz še vedno ne vem kolilšen je ta čas .Če je bil prej 1 ms je zdaj lahko 1,1ms,1,2ms,1,3ms........
Seveda sem samo ugibal , da je bil prej 1ms , lahko je bil 2ms.Takole bo kar trajalo.
Kaj ko bi povedal za koliko si ga podaljšal in kolik je bil prej?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni