|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
befi Član

Pridružen-a: Tor 15 Apr 2008 17:21 Prispevkov: 47 Aktiv.: 0.23 Kraj: Poljanska dolina
|
Objavljeno: Tor Apr 15, 2008 5:36 pm Naslov sporočila: popravilo mikrovalovke |
|
|
Ker mikrovalovi niso nedolžna stvar,me zanima,če ima kdo kakšen manual za pravilen pristop k popravilu mikrovalovk ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.72 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Apr 16, 2008 11:41 am Naslov sporočila: |
|
|
User manual: "No user serviceable parts inside".
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.10 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Sre Apr 16, 2008 12:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Popravljaj izklopljeno mikrovalovko. Pri izklopljeni ni nobenih mikrovalov.
LP _________________ Wasting time online since 1999 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.23 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Sre Apr 16, 2008 12:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
ko sem izdeloval teslin transformator, sem pobral ven trafote iz mikrovalovk...
PAZI!!!
Mikrovalovka ni nedolžna stvar, mikroval ti skuha roko še preden boš kar koli vedel, tudi če jo izklopiš, bodi zelo, zelo previden! Na trafo je vezan preprost množilnik napetosti z kondenzatorjem in VN diodama... ta kondenzator te lahko še po parih minutah, urah ubriše tako, da te bo minilo igrati se z mikrovalovkami....
BTW: kaj pa je s tvojo narobe, da bi jo popravljal? _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1669 Aktiv.: 7.88 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Sre Apr 16, 2008 8:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa še dva močna magneta iz magnetrona se da koristno uporabiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
befi Član

Pridružen-a: Tor 15 Apr 2008 17:21 Prispevkov: 47 Aktiv.: 0.23 Kraj: Poljanska dolina
|
Objavljeno: Sre Apr 16, 2008 8:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Drugače povedano:imam rtv servis od katerega tudi živim,v glavnem popravljam zabavno elektroniko,včasih pa stanka prinese tudi kako mikrovalovko popravit.Osnovne stvari vem,popravljam izklopljene,spraznim kondenzatorje,preden zalaufam pokrijem,ipd.Zanimajo pa me uradni varnostni postopki,kaj se sme in kaj ne.Ali obstaja kakšen "soft" način preizkusa magnetrona?Kakšen "dummy load"?Večino low cost mikrovalovk z defektnim magnetronom se ponavadi sploh ne splača popravljat.Kakšne instrumente za detekcijo mikrovalov uporabljate ali priporočate? _________________ Lep dan! Jože |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.23 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Čet Apr 17, 2008 1:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da vidiš, če magnetron dela, preprosto daj v mikrovalovko navaden CD in vklopi.... če se po CD-ju zaiskri, Magnetron deluje...  _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.83 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Čet Apr 17, 2008 2:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
aljoš-->pozabil si omeniti da ta CD ne sme biti edina kopija načrtov RTV aparatov , ker v primeru delujočega magnetrona bo befi ostal brez njih  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.72 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Apr 17, 2008 2:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Delovanje magnetrona se preizkusi z kozarcem vode v pečici. Če se voda segreje, potem magnetron deluje. Za delovanje pa potrebuje magnetron visoko napetost in gretje (kurjavo). Skupaj 4 žice proti transformstorju. Če priključiš trafo na napetost (bypass enega releja), magnetron deluje. Vsa elektronika in ostalo v pečici služi samo temu, da je magnetron prižgan ravno prav časa (toliko kot uporabnik nastavi). Pa še nekaj logike je, ki preprečuje, da bi kdo prižgal pečico in imel istočasno še glavo v njej. Pa še pritem lahko narediš bypass.
Sevanje magnetrona je nevarno. Če ti taka energija pride v oko, ti lahko zakrkne, tako da zgleda belo kot trdo kuhano jajce.
CDje in podobne stvari dajati v pečico je neumno, ker to škoduje tudi pečici. Še posebej, če ti pečico nekdo prinese na servis.
Praznjenje kondenzatorjev: Upam, da jih ne prazniš z izvijačem preko kontaktov. Kratek stik lahko poškoduje ali uniči kondenzator. Kondenzatorje je potrebno prazniti preko upora. Če je kondenzator visokonapetostni je potrebno dati več uporov v serijo, da ne prebije po zraku čez upor.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.97 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Čet Apr 17, 2008 3:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz razumem ta naslov.To je za popravljanje mikrovalovne pečice.Ne vem pa,če bi to v redu.Ker je piše v angleščini na tej strani. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
befi Član

|
Objavljeno: Čet Apr 17, 2008 4:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
andrejj !!! to mi deli!!! Tole sem jaz iskal.Pa zgleda ne na pravem mestu in premalo vztrajno.Biblija popravila mikrovalovk.
HVALA!! _________________ Lep dan! Jože |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sonyx Član

Pridružen-a: Sob 06 Okt 2007 10:27 Prispevkov: 453 Aktiv.: 2.10 Kraj: Sevnica
|
Objavljeno: Čet Apr 17, 2008 9:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko pa tudi magnetron izmeriš tam kjer gredo konektroji v njega in ponavadi sta samo dve žici jih odklopiš in naj bi bilo približno 0,2 do 0,5 . Ker ni vedno kriv magnetron lahko je tudi rele kot pri eni, ki sem jo popravlajl jaz in je crknil rele ki preklop na magnetron in je potem po zamenjavi uspešno žačela delovati.   |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 487 dni