|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
moubyus Član

Pridružen-a: Sre 21 Mar 2007 10:32 Prispevkov: 13 Aktiv.: 0.06 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Sre Maj 07, 2008 7:26 am Naslov sporočila: Ostranjevanje SMD elementov pri mobitelu |
|
|
V mobitelu mi je odpovedal napajalni del vezja. Mobitela ni več mogoče polniti z polnilcem. Na internetu sem našel veliko informacij o možnih rešitvah. Ker bi želel mobitel popravit, me zanima kako bi lahko na spodnji sliki odstranil SMD element, ki je prilepljen na vezje z nekim lepilom, zraven tega pa ima priključne nogice na spodnji strani. Vem da za odspajkanje moram segret celotni element, vendar ne vem ali to naredim z spajkalnikom ali z vročim zrakom in koliko temperature zdržijo tile elementi(datasheetov nisem nikjer nasel).
Za morebitne odgovore se lepo zahvaljujem!
lep pozdrav
Opis: |
Na GSM-FORUM sem izvedel da gre za "N2600 power ic" |
|
Velikost datoteke: |
83.02 KB |
Pogledana: |
35 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
[g0ran24] Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 11:27 Prispevkov: 503 Aktiv.: 2.12 Kraj: Brežice
|
Objavljeno: Sre Maj 07, 2008 7:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Če je čip zalit z smolo bo odstranitev čipa zelo težavna. Drugače pa se zadeva dela z vročim zrakom, vendar če nisi nikoli tega počel bolje da tudi pustiš pri miru.
A imaš novi čip?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70632.52
|
Objavljeno: Sre Maj 07, 2008 8:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
[g0ran24] Član

|
Objavljeno: Sre Maj 07, 2008 9:03 am Naslov sporočila: |
|
|
borisz je napisal/a: |
Če ne veš kako in bi še rad uporabljal mobitel, prepusti delo kakšnemu, ki takšne stvari počne vsak dan
lp
Boris |
Se strinjam z napisanim. Jaz sem kar nekaj časa potreboval da sem se streniral v popravilu mobilnih telefonov (hardware) in ti povem da če nimaš ustreznega orodja lahko hitro uničiš tiskanino in potem seveda je telefon samo za smeti.
Daj povej kateri je to telefon ter po kakšnem sistemu si ugotovil da je tisti čip crknil.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.60 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Maj 07, 2008 9:10 am Naslov sporočila: |
|
|
BGA čipov ne moreš lotat v domači delavnici. Ni prilepljen, ampak prispajkan - spodaj pod čipom je polno manjhnih kontaktov:
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
[g0ran24] Član

|
Objavljeno: Sre Maj 07, 2008 9:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Seveda so pa še manjše dimenzije BGA čipov
Recimo EMI filtri v NOKIA telefonih so velikosti tam približno 3x3mm (25 pinski)pa še to sem mogoče preveč napisal. Vsa popravila se pa seveda delajo pod mikroskopom ter izredno mirno roko ker tukaj se napake ne odpuščajo. Če čipa ne segreješ dovolj lahko hitro še poleg čipa potegneš kakšno vez. Če predolgo greješ lahko skuriš čip in še kakšne elemente okoli samega čipa in po možnosti še na drugi strani osnovne plošče in tudi bakrene vezi odstopijo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
moubyus Član

Pridružen-a: Sre 21 Mar 2007 10:32 Prispevkov: 13 Aktiv.: 0.06 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Sre Maj 07, 2008 10:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovore!
Ve mogoče kdo kakšno temperaturo približno zdržijo ti elementi?Zanima me tudi s kakšnimi kemikalijami se da odpraviti lepilo z katerim je zalit element?
Lep pozdrav!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
[g0ran24] Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni