www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Požar

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.83
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 10, 2008 1:53 pm    Naslov sporočila:  Požar Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Sinoči ob 23:30 9.5.2008 se je pojavil požar zaradi slabo vzdrževane inštalacije na domačiji mojih staršev.
Požar je povzročil prosto položen gumi kabel 2.5mm*2, ki napaja elektromotor preko podaljška iz 5-polne vtičnice. Kabel je bil prosto položen na vrečo starega razpadlega umetnega gnojila, ki je (domnevam) kabel sčasoma razkrojilo in posledično povzročilo medfazni stik (iskrenje in gretje kabla). Čez kabel in vrečo je bil naložen še karton kar je dodatno pospešilo požar. Kljub varovni inštalaciji s 16A taljivimi varovalkami ni izklopilo inštalacije pravočasno. Pregorela je le ena varovalka, za popolni izklop pa je poskrbelo FID stikalo, ampak takrat je že gorelo. Če ne bi bil požar prekinjen s strani mojega očeta, bi se požar razširil na celoten objekt in morebiti še na druge objekte, ki so v posredni okolici.

Ta primer navajam zgolj za informacije kako lahko pride do požara in da je treba poskrbeti še za tako nezasrbljajoče položene kable, ki so ves čas pod napetostjo.
Komentarji dobrodošli.

Še slike:

up1.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  31.96 KB
 Pogledana:  19 krat

up1.JPG

up2.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  49.6 KB
 Pogledana:  11 krat

up2.JPG

Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.94
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 10, 2008 2:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Neprijetna ampak dobra izkušnja za v bodoče ... na srečo z minimalnimi posledicami.

Tako iz izkušenj bi za krivca prej obdolžil kakšnega glodalca (miši, polhi, kune, ipd.) ker so mi takšni "lakotniki" kable že grizli na podstrešju vikenda ob gozdu, kjer je ponavadi mir. Na srečo so se v mojem primeru lotili alarmnih koaxialnih kablov ... 220v instalacije pa so bile že od začetka v ceveh pod ometom. Od takrat naprej tudi alarmne kable dajem v cevi ali pa jih vsaj malo pogipsam ... Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
promehanik
Član
Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41
Aktiv.: 2.57

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 10, 2008 4:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanima me ali je po kablu tekel električni tok (ali je bil EM v delovanju), takrat ko se je začel požar?

lp, prom
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.83
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 10, 2008 5:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

promehanik je napisal/a:
Zanima me ali je po kablu tekel električni tok (ali je bil EM v delovanju), takrat ko se je začel požar?

lp, prom

Ne, sredi noči mislim, da nihče ne bi mlel koruze Smile Elektro motor je bil izklopljen.

Na kakšne glodalce niti nisem pomislil, niti ni bilo nobenega zgoretega zraven, prepričan sem, da je krivo tisto umetno gnojilo, saj je kabel kjer je zgoret bil na tistem gnojilu tudi položen, na sliki je zraven vreče.

Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.98
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 10, 2008 5:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na to, da umetno gnojilo uporabljajo tudi za izdelavo bomb, je zgoreno gnojilo verjetno posledica, ne pa vzrok požara. Gumijasti kabli pač preperijo.
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.50

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 10, 2008 9:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Highlag je napisal/a:
Glede na to, da umetno gnojilo uporabljajo tudi za izdelavo bomb, je zgoreno gnojilo verjetno posledica, ne pa vzrok požara. Gumijasti kabli pač preperijo.

KNO3 ali NH4NO3 je sicer res oksidant, ampak se je potrebno pri slednjem kar potruditi, da se vzge. Z nekaj malega vode si pa lahko predstavljam, da bi pocasi unicil gumo, ki ze tako ali tako sama razpada, ko se stara ... to bi ji samo se dodatno pomagalo.

program_er
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Aktiv.: 10.30
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 10, 2008 10:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V umetnem gnojilu (KAN in drugi) je amonijev nitrat. Na veliko se ga je uporabljalo v rudnikih, zaradi velike explozivne moči. 1 kg exploziva zdrobi v prah cca. 18 kubičnih metrov skal! Samo za vžig je potrebno 1000 stopinj celzija! Je pa čisto možno, da je v kombinaciji z vodo najedal kable in potem še baker.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.86
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 10, 2008 10:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Problematična zna biti tudi nadometna inštalacija v raznih hlevih in farmah. Amoniak in vsi plini razjedajo kable in železo da je neverjetno. Mislim da sem tu pripel nekje slike avtotransformatorja za ventilator, ki mu je napihnilo železno jedro.

Tudi ko sem za silo popravljal dve luči, mi je izolacija razpadla v roki že, ko sem jo prijel. Na srečo bo celotno poslopje demolirano upamo da že naslednje leto, in potem jovo na novo.

Umetni gnoj je precej agresiven na kovine. Imamo trosilec zanj in že prvo sezono je postal rjav kot lisica. Rotor in diski ki odpirajo luknje (ki spuščajo gnoj na disk za razmetavanje) so zarostali do te mere, da je pomagal le še gorilnik. Sedaj pa ga po vsaki sezoni namažemo z nafto in nasprejamo z wd40.

saj takrat ko bi se pa moralo vžgat, se pa ne bo!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni