www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Antifriz v sistemu sončnih kolektorjev

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.17
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 15, 2008 5:44 am    Naslov sporočila:  Antifriz v sistemu sončnih kolektorjev Odgovori s citatom

Antifriz v sistemu sončnih kolektorjev

Zanima me čisto praktično, kako ste natočili antifriz v sistem sončnih kolektorjev. Predstavljam si dva načina:

1. Čisto na vrhu kolektorja, torej na vrhu strehe torej, se montira na sistem lijak, v katerega potem iz kanistra 20l oziroma po potrebi iz več kanistrov, zlivam počasi vanj antifriz in zraven lovim ravnotežje, da ne padem iz lestve. - Hm , nerodno, in za moža 70-ih let neprimerno.

2. Kupim posebno črpalko, niti ne vem kakšno, a nekakšna črpalka bi morala obstajati, ki iz kanistra pumpa v sistem antifriz in to nekje v kleti, kjer je kurilnica. - Ker se to počne enkrat na nekaj let, je verjetno taka rešitev draga.

Kako ste vi naredili to operacijo?

bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.97

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 15, 2008 6:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ročne črpalke stanejo nekje 50÷70 EUR in spominjajo na "gumb", s katerim sprožiš splakovanje pisoarja ali pa pipo v javnih WCjih, le da je zadeva malce daljša.
Profi zadeve (električne) znajo koštat tudi blizu 1000EUR.

Bi se pa pomoje dalo kaj storiti tudi z malo črpalkico za na vrtalni strojček, le da s tem ne dosežeš končnega tlaka.
Vseeno, s tako črpalko bi lahko napolnil sistem z malce močnejšim antifrizom, zadnjih par litrov pa zatlačiš v sistem v obliki vode iz pipe.

Če pa poznaš kakega resnejšega vodovodarja, pa ti lahko on nafila ali pa posodi črpalko, s katero testira sistem na tesnost.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
smatjaz
Član
Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33
Aktiv.: 3.58

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 15, 2008 7:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem to naredil z uporabo vrtne črpalke. V sistem sem natočil vodo iz pipe. Potem sem v vedro natočil antifriz green ( mora biti zaradi varnosti) in vanj vtaknil sesalno cev, ter drugi konec povezave. Potem sem vključil črpalko in jo pustil delati tako, da je črpalka sesala v iz vedra, iz drugega dela cevi pa je teklo v vedro. To sem pustil cca 5 minut. potem pa sem izhod zaprl. Tlak sem dvignil na cca 3 bare (višje vrelišče), ter zaprl dohodni ventil in izključil črpalko.

Sistem je bil poln tako, da ga ni bilo potrebno več zračiti.

LP M.

vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 15, 2008 7:43 am    Naslov sporočila:  Hvala Odgovori s citatom

Hvala za praktične napotke. Še eno vprašanje:

Ko od spodaj pumpaš antifriz ali vodo, vseeno je, v sistem, je potrebno zgoraj spustiti zrak ven. V ta namen prodajajo neke odzračevalne pipice, ki imajo vgrajen plavač. Ko le ta 'zaplava', zapre, prej pa spušča zrak ven.

Ali je taka naprava uporabna tudi tukaj, narejena je sicer za radiatorje v notranjem, hišnem okolju, tukaj bodo pogoji bolj divji, zunaj, to pomeni temperaturni padci, dež, veter,..

Janez Menart
Nazaj na vrh
spy
Član
Član

Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43
Aktiv.: 1.76
Kraj: Tržič

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 15, 2008 8:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za odzračevalne lončke sta dva načina. Eden, da je lonček zgoraj na najvišji točki, drugi pa, da ga imaš spodaj v kleti poleg obtočne črpalke. Zadnji je v bistvu komora z notranjo cevjo - v to komoro se zrak ujame, ki potuje po ceveh.

Tudi jaz sem naredil tako kot smatjaz. S cirkulacijo vode tako že spraviš ven skoraj ves zrak. Vrtne črpalke so najboljše za to delo (dobiš jih že za 50-60eur), ker imajo dovolj pritiska, da dvignejo začetno vodo do vrha cevi (vodni stolpec). Ko je voda na vrhu, ne rabi več take moči. Če spraviš vodo na vrh s pomočjo pritiska vodovodnega sistema, lahko za samo cirkulacijo uporabiš cenejše pretočne črpalke (recimo za pretakanje vina - 20eur).
Nazaj na vrh
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.19
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 16, 2008 1:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vilko, oglasi se na pivo in lahko pogledaš, kako imam to narejeno!
Vabljen!

vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 16, 2008 3:45 pm    Naslov sporočila:  Prisrčna hvala Odgovori s citatom

Prisrčna hvala za prijazno vabilo. Morda se pa res oglasim, saj prijaznih ljudi, ki poleg tega še kaj znajo, ne velja ignorirati.
Pošlji mi pod zasebno mikrolokacijo in štev. telefona, in kdaj si običajno na razpolago.

Lep pozdrav
vs

Janez Menart
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni