|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3365 Aktiv.: 14.17 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Čet Maj 15, 2008 5:44 am Naslov sporočila: Antifriz v sistemu sončnih kolektorjev |
|
|
Antifriz v sistemu sončnih kolektorjev
Zanima me čisto praktično, kako ste natočili antifriz v sistem sončnih kolektorjev. Predstavljam si dva načina:
1. Čisto na vrhu kolektorja, torej na vrhu strehe torej, se montira na sistem lijak, v katerega potem iz kanistra 20l oziroma po potrebi iz več kanistrov, zlivam počasi vanj antifriz in zraven lovim ravnotežje, da ne padem iz lestve. - Hm , nerodno, in za moža 70-ih let neprimerno.
2. Kupim posebno črpalko, niti ne vem kakšno, a nekakšna črpalka bi morala obstajati, ki iz kanistra pumpa v sistem antifriz in to nekje v kleti, kjer je kurilnica. - Ker se to počne enkrat na nekaj let, je verjetno taka rešitev draga.
Kako ste vi naredili to operacijo? _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
vsi so za bratstvo, nihče za prepir.
Od same ljubezni vsak čas na granatah
bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.97
|
Objavljeno: Čet Maj 15, 2008 6:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Ročne črpalke stanejo nekje 50÷70 EUR in spominjajo na "gumb", s katerim sprožiš splakovanje pisoarja ali pa pipo v javnih WCjih, le da je zadeva malce daljša.
Profi zadeve (električne) znajo koštat tudi blizu 1000EUR.
Bi se pa pomoje dalo kaj storiti tudi z malo črpalkico za na vrtalni strojček, le da s tem ne dosežeš končnega tlaka.
Vseeno, s tako črpalko bi lahko napolnil sistem z malce močnejšim antifrizom, zadnjih par litrov pa zatlačiš v sistem v obliki vode iz pipe.
Če pa poznaš kakega resnejšega vodovodarja, pa ti lahko on nafila ali pa posodi črpalko, s katero testira sistem na tesnost. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33 Prispevkov: 850 Aktiv.: 3.58
|
Objavljeno: Čet Maj 15, 2008 7:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem to naredil z uporabo vrtne črpalke. V sistem sem natočil vodo iz pipe. Potem sem v vedro natočil antifriz green ( mora biti zaradi varnosti) in vanj vtaknil sesalno cev, ter drugi konec povezave. Potem sem vključil črpalko in jo pustil delati tako, da je črpalka sesala v iz vedra, iz drugega dela cevi pa je teklo v vedro. To sem pustil cca 5 minut. potem pa sem izhod zaprl. Tlak sem dvignil na cca 3 bare (višje vrelišče), ter zaprl dohodni ventil in izključil črpalko.
Sistem je bil poln tako, da ga ni bilo potrebno več zračiti.
LP M. _________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3365 Aktiv.: 14.17 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Čet Maj 15, 2008 7:43 am Naslov sporočila: Hvala |
|
|
Hvala za praktične napotke. Še eno vprašanje:
Ko od spodaj pumpaš antifriz ali vodo, vseeno je, v sistem, je potrebno zgoraj spustiti zrak ven. V ta namen prodajajo neke odzračevalne pipice, ki imajo vgrajen plavač. Ko le ta 'zaplava', zapre, prej pa spušča zrak ven.
Ali je taka naprava uporabna tudi tukaj, narejena je sicer za radiatorje v notranjem, hišnem okolju, tukaj bodo pogoji bolj divji, zunaj, to pomeni temperaturni padci, dež, veter,.. _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
spy Član

Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43 Prispevkov: 403 Aktiv.: 1.76 Kraj: Tržič
|
Objavljeno: Čet Maj 15, 2008 8:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Za odzračevalne lončke sta dva načina. Eden, da je lonček zgoraj na najvišji točki, drugi pa, da ga imaš spodaj v kleti poleg obtočne črpalke. Zadnji je v bistvu komora z notranjo cevjo - v to komoro se zrak ujame, ki potuje po ceveh.
Tudi jaz sem naredil tako kot smatjaz. S cirkulacijo vode tako že spraviš ven skoraj ves zrak. Vrtne črpalke so najboljše za to delo (dobiš jih že za 50-60eur), ker imajo dovolj pritiska, da dvignejo začetno vodo do vrha cevi (vodni stolpec). Ko je voda na vrhu, ne rabi več take moči. Če spraviš vodo na vrh s pomočjo pritiska vodovodnega sistema, lahko za samo cirkulacijo uporabiš cenejše pretočne črpalke (recimo za pretakanje vina - 20eur). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.19 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Pet Maj 16, 2008 1:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vilko, oglasi se na pivo in lahko pogledaš, kako imam to narejeno!
Vabljen! _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Pet Maj 16, 2008 3:45 pm Naslov sporočila: Prisrčna hvala |
|
|
Prisrčna hvala za prijazno vabilo. Morda se pa res oglasim, saj prijaznih ljudi, ki poleg tega še kaj znajo, ne velja ignorirati.
Pošlji mi pod zasebno mikrolokacijo in štev. telefona, in kdaj si običajno na razpolago.
Lep pozdrav
vs _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni