|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.80 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Jan 30, 2008 5:44 pm Naslov sporočila: Kje dobiti UPS |
|
|
Imam naslednjo nalogo - kolega ima peč na biomaso in ko le-ta gori, pa slučajno zmanjka elektrike, se samodejno začne gasiti - seveda z vodo - in pri tem naredi malo poplave . Zato bi dal gor UPS. Rabim kak naslov kje prodajajo UPS-e ki imajo sinusni izhod (kar po moje mora biti zaradi črpalk in ventilatorja) in pa naj bi imel tudi sponke za priklop zunanjega - dodatnega akumulatorja (in potem seveda tudi zmožnost polnjenja le-tega), ker rabim avtonomijo par ur - 20 minut ali pol ure je premalo, kolikor je največkrat zmogljivost vgrajenega akumulatorja. Zunanji akku bi dal kar kak avto akumulator tam 50-80 Ah. Vem da niso preveč dobri za pregloboko praznjenje itd, ampak taka stvar se zgodi morda enkrat, dvakrat letno in še takrat se itak ne bi do konca izpraznil. je pa vseeno dooosti cenejši od gel tipa take kapacitete.
Kakšne ideje, naslove---- hvala že vnaprej!
EDIT...pozabill sem napisati porabo - izmerjena je okoli 350W - 385 VA. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jan 30, 2008 7:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je UPS lahko rabljen poskusi srečo na bolhi.
Tako na hitro sem videl tole: http://www.bolha.com/oglas2242275
Cenejša varjata so tudi kakšni močnejši Mustek UPS-i.
Lahko povprašaš
Acord-92
Advant
Alterna
E-misija
Enaa
Mides
Lumic
Prinsis
Socomec
Naprave pod 0.7kVA navadno nimajo sinusne izhodne napetosti in možnosti dodajanja baterij.
Če boš menjal baterije UPS-u, ki tovarniško te možnosti nima, vzami 50% močnejšega, kot rabiš. Hladilniki elementov so dimenzionirani (tudi) na vztrajnst.
Bodi pozoren tudi na minimalno zahtevano porabo, pri kateri UPS še deluje in max. avtonomijo.
Nekateri modeli se po hitrem postopku ugasnejo, če je poraba manjša od cca 20% nazivne moči, ali imajo vgrajen timer, ki glede na polnost baterij, po določenem času ugasne UPS.
Pri nekaterih (boljših) modelih, so ti parametri nastavljivi.
P.S.
Odprt (avtomobilski) akumulator v zaprtem prostoru zna biti nevaren zaradi vodika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GJ Član

Pridružen-a: Čet 02 Nov 2006 15:51 Prispevkov: 946 Aktiv.: 4.17 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jan 30, 2008 8:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pojdi v trgovino z revijami in si sposodi zadnjo revijo MNITOR (februar 2008 stran 50.. 53) v kateri je testiranih 25 različnih UPS.
Sinusni izhod ima recimo NETYS PR 1000 glej: www.socomec.si
Cena okoli 250€
LP GJ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Jan 30, 2008 8:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa bencinski agregat? Dobiš talega, ki samodejno stata ob izpadu. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sre Jan 30, 2008 10:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
hvala za vse namige. Monitor kupim koj jutri. Razmišljal sem tudi že o agregatu, a tak s samodejnim startom je sigurno svinjsko drag. Tile iz hoferja ki sicer imajo elektro zagon pa jih je treba ročno zagnat.Bom malce maile razposlal. Vprašal sem pa ker sem malo po netu brskal in v glavnem dobim ven zadetke s poceni PC UPS-i, ki pa nimajo sinus izhoda in tudi ne možnosti dodatnega akku-ja. Na vodik pa res nisem pomislil...tako da morava s kolegom pregledat, drugače res raje plača malo več pa kupi gel ali dva...
Tisti rabljen tudi izgleda mično. Moč je ravno prašnja (z rezervo), pa ker nima garancije ga je mono razdret in menjat akku. Vprašanje je samo če je tak sistem potem zmožen polniti večjo kapaciteto...
Hvala vsem zaenkrat!
EDIT...Silvo>>imaš mogoče kakšen link ali okvirno ceno takih agregatov?TNX! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Jan 30, 2008 10:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislil sem prav tistega s Hoferja. Avto start ne bi bil problem. Za UPS boš rabil kar močne baterije - poleg tega je treba računat tudi na življensko dobo le teh. Na agregat lahko obesiš še kaj drugega. Poleg tega ni strahu, da bi v primeru daljšega izpada ostal brez elektrike - no ja, razen če ti zmanjka bencina.  _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.46 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Čet Jan 31, 2008 8:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Ravno teha Hofer sem zadnjič testiral. Ima 12V izhod za polnjenje akumulatorjev. Vse kar bi rabil je 1 uC, 2 releja, 1 servo in nekaj dobre volje.
Najprej z servo motorjem premakneš "zaug" na pozicijo 1. Klikneš rele na prvo stopnjo. Klikneš rele za drugo stopnjo in čakaš, da napetost na 12V liniji preseže cca 1V. Ko se to zgodi izključiš rele stopnje 2 in premakneš servo v pozicijo 0.
Sam imam namen to narediti za serverje. Če te zanima lahko združiva moči. Za vmesno stopnjo (5 minut da štarta agregat) pa mislim da lahko uporabiš katerikoli UPS. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Čet Jan 31, 2008 9:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Kolega je za zelo podobno situacijo (peč na lesni plin- ne sme ugasniti , ko enkrat prižgeš) nabavil UPS, 1.5 ali 2KW (ne vem točno), ki je imel fuč akumulatorje. Je sinusni, zanj je plačal drobiž (ene 100 euro). Priklopil je na večje zunanje akumulatorje in mu dela b.p.
Npr. hladilnik mu zažene brez vsakih problemov!
lp _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Čet Jan 31, 2008 3:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
ja, kaj takega sem tudi jaz mislil. To s kompliciranjem okoli zauga itd mi ne leži ravno... sem ravnozdaj na vezi s tem na linku, ki ga je poslal int47...mogoče kaj uspe. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s9876 Član

Pridružen-a: Pon 13 Nov 2006 16:07 Prispevkov: 23 Aktiv.: 0.10
|
Objavljeno: Pet Maj 16, 2008 2:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ampak na agregat se racunalniki verjetno ne priklapljajo kar neposredno ?
Oz za agregatom je potrebno imeti se kaksen ups ?
( Jaz sem si mislil takole: ceneni ups1 -> agregat -> online ups2 -> racunalniki.
ceneni ups1: da bi se agregat na priklapljal za vsako potencialno malenkost,
line interactive ups2: zato, ker verjetno traja nekaj casa, da se agregat zazene, na zacetku vecja odstopanja ) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pet Maj 16, 2008 2:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
po moje je prvi UPS odveč. Če bi že kompliciral z samodejnim agregatom, potem bi itak moral narediti elektroniko, in v tem primeru bi z lahkoto nastavil tako da ob izpadu elektrike ta elektronika ne zažene takoj agregata, ampak počaka par minut. Ta čas pa teče UPS2. Jaz sem zdaj to rešil z line-interactive UPS-om in tremi 40 Ah gel akumulatorji. Stvar je že delovala ob izpadu elektrike dobri dve uri brez problema (poraba peči cca 350 W). Če bi že bi naredil takole: UPS z večjimi akkuji (recimo od 20-30 Ah) in če vidiš da štrom ne misli priti nazaj vstaneš in zaženeš agregat.
No, ampak PC itak lahko priklopiš na navadni UPS brez škode. Je dosti cenejši od sinusnega. Itak je UPS namenjen zato da ti varno shraniš tekoče delo in ustaviš PC... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni