Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
LEDuser Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06 Prispevkov: 1104 Aktiv.: 5.27 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Maj 24, 2008 6:43 pm Naslov sporočila: Zamik svetlobnega stikala |
|
|
Pozdrav!
Imam en majčken problemček. Hočem izdelati stikalo, ki se bo sklenilo (oz. razklenilo) glede na jakost svetlobe. Imam pa problem, ker hočem da bi to stikalo delovalo z zamikom; npr: Ko se stemni je stikalo odprto še 10 sekund potem se sklene, ko je svetlo je stikalo odprto.
S tem zamikom bi rad odpravil nepotrebno prižiganje stikala ob morebitnih "hitrih sencah".
Če ima kdo kakršnokoli zamisel kako to rešiti brez mikrokontrolerja, bi ga lepo prosil če mi lahko pove kako.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22 Prispevkov: 811 Aktiv.: 3.72 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Sob Maj 24, 2008 7:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi to rešil na takšen način. Ko na vhod pride "1" se kondenzator prične polnit. S potenciometrom nastavljaš kako hitro naj se polni. Ko napetost na kondenzatorju doseže nivo logične ena, se izhod logičnih vrat postavi na "1". V primeru da kadarkoli logično stanje vhoda pade na "0", se bo kondenzator preko diode takoj izpraznil.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.29 KB |
Pogledana: |
7011 krat |

|
_________________ Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06 Prispevkov: 1104 Aktiv.: 5.27 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Maj 24, 2008 7:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Naj še povem da bi vse skupaj rad priklopil na 12V in bi moral izdelovati nepotrebne stabilizatorje napetosti in potem spet vse skupaj peljati na tranzistorje in naprej na relaye. Iščem enostavno rešitev (tudi jaz sem se trudil s polnenjem in praznenjem kondenzatorja vendar se mi je čudno polnil ko sem imel priklopljenega na tranzistor.
Drugače pa ni tako slaba ideja z logično 1ko.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sob Maj 24, 2008 7:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
10 sekund je premalo. Celo 10 minut je bil malce prekratek čas za tak namen ... potem sem podaljšal na 20 minut. Jaz imam takšen senzor za krmiljenje rolet in luči preko Simatic krmilnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

|
Objavljeno: Sob Maj 24, 2008 7:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Naj še povem da bi vse skupaj rad priklopil na 12V in bi moral izdelovati nepotrebne stabilizatorje napetosti in potem spet vse skupaj peljati na tranzistorje in naprej na relaye. Iščem enostavno rešitev (tudi jaz sem se trudil s polnenjem in praznenjem kondenzatorja vendar se mi je čudno polnil ko sem imel priklopljenega na tranzistor.
Drugače pa ni tako slaba ideja z logično 1ko.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22 Prispevkov: 811 Aktiv.: 3.72 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Sob Maj 24, 2008 7:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
LEDuser je napisal/a: |
Drugače pa ni tako slaba ideja z logično 1ko. |
Logični nivoji ni nujno, da so 0V in 5V. Lahko so tudi 0 V in 12 V. Potrebuješ le drugačna logična vrata za višje napetosti. Lahko uporabiš tudi operacijski ojačevalnik...
_________________ Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

|
Objavljeno: Sob Maj 24, 2008 8:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Katera logična vrata pa imajo nivo 12V? A to naj uporabim AND vrata in jih vežem tako da sta oba vhoda kratko vezana? Jaz sem si zamislil zadevo tako da sem odprl prvi tranzistor s fototranzistorjem ta pa mi je polnil kondenzator preko velikega upora. Vsi nadaljni poskusi pa so se mi sfižili . Poskušal sem z LM339 vendar pa mi ni dalo zadostnih rezultatov. Problem je v tem da se mi napetost na kondenzatorju sesede ko priklopim nanj kakršnokoli vezje ki bi mi primerjalo napetost. No vse bi mi lepo delovalo če bi vezje povečal in kompliciral vendar pa jaz hočem majhno in preprosto vezje. Na trgu obstaja (prodajalec je nekdo iz Sežane) tak podoben regulator svetlobe uporablja pa se ga za povečanje osvetlitve armature (števcov) pri avtomobilih.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.40
|
Objavljeno: Sob Maj 24, 2008 9:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
CMOS logiko serije 4000 lahko komot napajaš z 12V (ponavadi je max napetost 18V, pri nekaterih celo 20V).
_________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sob Maj 24, 2008 9:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
LEDuser je napisal/a: |
... Problem je v tem da se mi napetost na kondenzatorju sesede ko priklopim nanj kakršnokoli vezje ... |
Pa priklopi na tisti kondenzator samo bazo kakšnega darlington tranzistorja ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

|
Objavljeno: Ned Maj 25, 2008 12:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Poizkusil bom vse načine da izdelam to vezje. Saj ni tako težko, težko je ohraniti majhnost in preprostost vezja. Bi pa bil hvaležen če bi se našel nekdo ki bi mi ponudil kakšno drugo idejo še preprostejšo .
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Ned Maj 25, 2008 12:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Rabiš navaden svetlobni rele s histerezo. Nekdaj sem izdelal takšnega. S potenciometrom nastaviš pri katerem svetlobnem toku ti naj vklopi oz. izklopi, dodaš lahko še trimer za nastavljanje histereze (za sence).
Če te zanima mi pošlji mail.
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GoGo17 Neznanec

Pridružen-a: Pet 16 Jan 2009 2:48 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.02
|
Objavljeno: Pet Jan 16, 2009 3:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Mene pa zanima kako naj povežem to zakasnitev v to sredinsko žarnico?
Hvala v naprej in LP!
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
159.99 KB |
Pogledana: |
22 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.79 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Pet Jan 16, 2009 5:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Velleman ima točno tak kit kot ga potrebuješ LEDuser. Čas zamika štelaš z kondenzatorjem. Vklaplja rele.
_________________ lp Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GoGo17 Neznanec

Pridružen-a: Pet 16 Jan 2009 2:48 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.02
|
Objavljeno: Pet Jan 16, 2009 9:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
A po tem takem rabim tukaj spremenljivi kondenzator in časovni rele? Ali se motim?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

|
Objavljeno: Sob Jan 17, 2009 1:40 am Naslov sporočila: |
|
|
no med tem casom mi je ze ratalo sestaviti to vezje. moram reci da je delovalo zelo dobro ampak sedaj ko imam programator in malo znanja sem to vezje poenostavil z atmelom.
_________________ Razsvetljujemo od leta 1920! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|