|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
pato90 Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 20:16 Prispevkov: 39 Aktiv.: 0.18 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Sob Maj 31, 2008 12:23 am Naslov sporočila: ADC natančnost |
|
|
Zanima me kako bi lahko izboljšal natančnost merjenja napetosti, sedaj merim na 10mV natančno in me moti to ker prikazana napetost skače za tudi do +-100mV kar je zelo moteče. Ima kdo rešitev kako bi se tega znebil?
L.P.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22 Prispevkov: 811 Aktiv.: 3.72 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Sob Maj 31, 2008 1:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Misliš; meriš 5 V z resolucijo 10 mV? Če imaš takšna nihanja bo verjetno kakšna hardverska napaka ali pa slab AD pretvornik. Poskusi z dodajanjem kondenzatorjev na mikrokrmilnik. Po mojih izkušnjah je nihanje za PIC mikrokontrolerje pri 10 bitni resoluciji (1024 točk) 1 do največ 2 točki. Za tvoj primer bi bilo to 5-10 mV nihanja.
Sicer pa nihanja lahko zmanjšaš tudi softwersko z računanjem povprečja (z majhno zakasnitvijo zajameš na primer 10 meritev, jih sešteješ in deliš z 10).
Povej še kaj več o pretvorniku oziroma mikrokontrolerju, ki ga uporabljaš. Zaželena je tudi kakšna shema.
_________________ Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pato90 Član

|
Objavljeno: Sob Maj 31, 2008 12:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uporabljam ATmego8 merim pa na tretjem kanalu vbistvu merim od 0-30V.Spodaj je pa še shema.
Opis: |
Za napetostni delilnik pa nevem točno vrednosti uporov ampak mislim da zaradi tega nebi smelo tako skakati. |
|
 Download |
Ime datoteke: |
adc.pdf |
Velikost datoteke: |
76.05 KB |
Downloadano: |
29 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

|
Objavljeno: Sob Maj 31, 2008 1:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tukaj nekaj ne bo prav. Nima ATmega8 tudi 10 bitnega AD pretvornika? Kako laho potem meriš na 10 mV natačno? Če 30 V deliš z 1024, dobiš resolucijo 29,3 mV. Nihanje za eno "točko" je torej +/-30 mV, kar je 90 mV. Se vse kar lepo ujema.
To lahko zgladiš kvečemu z računanjem povprečja, kot sem prej omenil.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pato90 Član

|
Objavljeno: Sob Maj 31, 2008 2:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nihanje sem že rešil z računanjem povprečja. Sedaj niha približno za +-3mV. S tem da mi na lcd_ju kaže za 40mV večjo napetost kot na multimetru. Kar mi je zadovoljiv rezultat. Bom pa še danes poskusil meriti tako da uporabim dva ADC-ja in potem računam povprečje med njima, me zanima če bo kaj bolje.
L.P.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

|
Objavljeno: Sob Maj 31, 2008 2:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je napetost konstantno 40 mV večja, pač odštej 40 mV od meritve. Sicer pa ni nujno, da ima multimeter prav.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tomaz lusin Član

Pridružen-a: Tor 20 Maj 2008 14:52 Prispevkov: 36 Aktiv.: 0.17 Kraj: Male Lašče (1315)
|
Objavljeno: Sob Maj 31, 2008 9:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo,
kolega pred menoj ti je ze predlagal uporabo eno od statisticnih metod, ki je sila preprosta. V primeru merjenja AC signalov (napetosti) lahko dodaten bit pridobis tako, da uporabis se en A/D vhod mikrokrmilnika, na katerega pripeljes signal s 180 stopinjako fazo. Z odstevanjem signalov iz obeh A/D vhodov bos tako pridobil dodaten bit na locljivosti (torej 11-bitna pretvorba). Seveda ni odvec povdariti, da mora biti signal (izmenicen) peak-to-peak na vhodu A/D pretvornika v dolocenem rangu (tipicno med 0 V in 3 V oz. 5 V). V kolikor pa so tezave na hardware-u, pa je potrebno preveriti, kje in zakaj ti uleti v doloceno tocko merilne poti (postopek je tak, da se od /D pretvornika pomikas proti vhodni merilni stopnji - v vsake koraku neko referencno napetost - lahko je tudi masa - pripeljes na vhod opazovanega podsistema in opazujes, ali ti pretvorba deluje oz. je rezultat A/D pretvrobe skladen s pricakovanji). Rezultat se da izboljsati tudi z vecanjem vzorcne frekvence (vec tock) in interpolacijo.
_________________ Dela še ne, kadi se pa že! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tomaz lusin Član

Pridružen-a: Tor 20 Maj 2008 14:52 Prispevkov: 36 Aktiv.: 0.17 Kraj: Male Lašče (1315)
|
Objavljeno: Sob Maj 31, 2008 9:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo,
predlagal bi, naj bo vhod VREF (mislim, da ti sluzi kot max nivo pri A/D pretvrobi) na referencni napetosti - lahko uporabis kaksen TL7705, skupaj s preposto ojacevalno stopnjo, da dobis npr. 3 V. Ustrezno nacrtovana naj bo tudi celotna merilna stopnja - lahko z ojacevalno stopnjo, ki ji je moc nastavljati dano ojacenje (lahko vec ojacenj) izdelas vezje tako, da bos imel tako na spodnjem delu (recimo preprosto do 15 V) in zgornjem delu (nad 15 V) vhod A/D-ja cimbolje izkrmiljen (to pomeni cim vecji signal, ki ne preseze obmocja A/D pretvornika). Seveda sem podal preprost primer, sam imam najveckrat vec ojacenj, dimenzionirano tudi glede na zahtevano tocnost meritve oz. tudi glede na prikaz rezultata (vec digitov v rezultatu merilnika pomeni boljsi in ustrezno dimenzioniran hardware merilni podskop).
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tomaz lusin Član

|
Objavljeno: Sob Maj 31, 2008 10:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
gkrusi je napisal/a: |
Če je napetost konstantno 40 mV večja, pač odštej 40 mV od meritve. Sicer pa ni nujno, da ima multimeter prav. |
Zdravo,
ce ne ves, zakaj je tistih 40 mV prevec, je bolje, da jih pustis pri miru, kot da nekaj odstevas, kar sploh ne ves, kaj je. Sicer bi morebiti preprosta kalibracija sistema odpravila tistih 40 mV. Zelim povedati le to, da ne mores vsepovprek odstvati kar ti hodi narobe, dokler nisi preprican, kaj to je.
Sicer pa mislim, da bi bilo v danem problemu oz. glede na opis povsem v redu predlagana resitev gkrusi-ja.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni