|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
prvee Član

Pridružen-a: Ned 05 Avg 2007 13:50 Prispevkov: 15 Aktiv.: 0.07
|
Objavljeno: Čet Jun 05, 2008 9:43 pm Naslov sporočila: LED indikator smeri vrtenja DC motorja |
|
|
Torej, kako bi realiziral vezje, ki bi mi z dvema LED diodama prikazovala smer vrtenja DC motorčka. Se pravi pri vrtenju v desno mi sveti LED-1, pri preklopu polaritete se vrti v nasprotno smer, pa mi zasveti LED-2? Napetost je cca 14V DC.
Hvala!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22 Prispevkov: 811 Aktiv.: 3.72 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Čet Jun 05, 2008 9:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
LED dioda sveti samo, če je na priključena na pravilno polariteto. Torej vežeš eno diodo tako da bo svetila, ko se bo motor vrtel naprej in eno ravno obratno. Seveda vsaki diodi dodaš še preduporček. Ti lahko kasneje narišem shemo, če me ne bo kdo prehitel.
_________________ Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GregorN Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 7:48 Prispevkov: 1162 Aktiv.: 5.43 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Čet Jun 05, 2008 9:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tako naj bi tole izgledalo, RB - predstavlja tvoj motorček.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
22.08 KB |
Pogledana: |
4 krat |

|
_________________ LP! Gregor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
prvee Član

|
Objavljeno: Čet Jun 05, 2008 10:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja sej to vse zastopim, ampak motorček ima nazivno napetost obratovanja 14V, torej v tem primeru omejen tok skozi LED na cca 10mA "smd-LED" ne bo potegnil motorčka pri tej napetosti. Drugo pa pri vzorednih vejah LED-upor in končno motor, bo pa motorček proizvajal za drugo LED ki naj ne bi svetila, dovolj nap. da bo tudi ona svetila, oz. v praksi na hitro utripa.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.21 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jun 05, 2008 10:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj sedaj modruješ? Gkrusi in Gigi sta se res potrudila in odgovorila na tvoje vprašanje. Zveži, in ne gnjavi!
prvee je napisal/a: |
Ja sej to vse zastopim |
Po tem kar si napisal v nadaljevanju, močno dvomim!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
prvee Član

|
Objavljeno: Čet Jun 05, 2008 10:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Slowfly, če imaš kake težave, jih rešuj na za to primernih mestih, kar pa tale forum zagotovo ni, pa tudi o bontonu se boš moral še marsikaj naučiti. Če bi vse vedel, najbrž tule ne bi spraševal, a ne ?
Če še ima kdo kak predlog, na dan z njimi.
Če forum tako funkcionira, poleg prvega hvala, še 2X hvala obema ki sta dejansko pomagala, da ne bo kake užaljenosti.
lp,
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.88 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Jun 05, 2008 10:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
....
Če še ima kdo kak predlog, na dan z njimi.
...
lp,
 |
Resnici na ljubo, ne vem kaj bi še rad. Dobil si točen odgovor na svoje vprašanje.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
prvee Član

|
Objavljeno: Čet Jun 05, 2008 10:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je točen odgovor na moje vprašanje slika katero mi je prilepil GiGi, sem zapisal da pri tej varianti, LED-2 ki ne bi smela svetiti, sveti, oz. urtipa, v obratnem vrstnem redu, ko preklopiš polariteto baterije, izvora, pa je zadeva identična, le da sveti LED-2 in LED-1 utripa.
Sem pa malo presenečen nad tonom komuniciranja... pa vseeno, hvala.
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.61 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Čet Jun 05, 2008 11:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
ja, zadnje čase jih nekaj daje...
Glede tvojega problema: S čim krmiliš motor? Imaš regulator, ki uporablja PWM krmiljenje (hitro vklapljanje in izklapljanje in s tem regulacija moči na motorju)?
_________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.00
|
Objavljeno: Čet Jun 05, 2008 11:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da nimaš ti kak motorček od kasetofona, ali kaj podobnega, s centrifugalnim regulatorjem na rotorju?
Če ti neprava LED zraven utripa, se ti očitno v motorčku inducira še nekaj smeti.
Probaj vzporedno motorčku vezat še kak kondenzator, recimo 2 enaka elektrolita 10 F zaporedno s plusi skupaj, da dobiš majhnega 4.7 bipolarca.
Lahko pa tudi zaporedno LEDicam vežeš še zenerce npr. 5.6V in ustrezno zmanjšaš upore.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
prvee Član

|
Objavljeno: Čet Jun 05, 2008 11:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bravo fantje, kapo dol! Sem že skoraj obupal nad... V glavnem, nazaj na temo, gre se za lokomotivo v modelarskem H0 merilu, prej so bile namesto LED-ic žarnice, ki so svetile oz. je svetila prednja žarnica pri premikanju lok. naprej, ter zadnja pri premikanju nazaj. Sedaj pa, moja teorija je, da prej žarnica pri vezavi kot jo je narisal GiGi, če je bila12V, pri verjetnem toku ki ga je oddajal-prepuščal DC motorček, ni zasvetila zaradi prenizke napetosti, pri LED-ici je pa napetost še dovolj visoka, da le ta zasveti. Zadeva se pa vozi z doma narejenim usmernikom, za točen načrt pa bi moral pogledati kje imam shranjenega in ga po potrebi tudi prilepim.
Hvala še enkrat, take debate imam rad.
lp,
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Čet Jun 05, 2008 11:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda ti potem vse utripa, če je govora o modelu lokomotive na tračnicah, ki med premikanjem stalno (res da le za trenutke) izgublja kontakt ... na žarnicah je to precej manj opazno kot pri "hitrih" LEDicah.
Če bi pred vsako LEDico dodal še eno diodo in elektrolit pa tudi tega ne bi bilo več.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.00
|
Objavljeno: Čet Jun 05, 2008 11:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
No vidiš, če bi se že v startu potrudil in opisal kje/zakaj to rabiš, bi prej prišel do pravega odgovora, poleg tega pa nam ne bi dvigoval tlaka s pričakovanji naj ti beremo misli ker se ti ne da par stavkov natipkat...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.88 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Jun 06, 2008 12:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Če je točen odgovor na moje vprašanje slika katero mi je prilepil GiGi, sem zapisal da pri tej varianti, LED-2 ki ne bi smela svetiti, sveti, oz. urtipa, v obratnem vrstnem redu, ko preklopiš polariteto baterije, izvora, pa je zadeva identična, le da sveti LED-2 in LED-1 utripa.
Sem pa malo presenečen nad tonom komuniciranja... pa vseeno, hvala.
lp |
Tole je bilo tvoje prvotno vprašanje:
Citiram: |
Torej, kako bi realiziral vezje, ki bi mi z dvema LED diodama prikazovala smer vrtenja DC motorčka. Se pravi pri vrtenju v desno mi sveti LED-1, pri preklopu polaritete se vrti v nasprotno smer, pa mi zasveti LED-2? Napetost je cca 14V DC. |
Glede na napisano, se da sklepati, da v tvojem primeru ne gre za DC motorček oz le ta ni napajan s čisto enosmerno napetostjo. Tega v sporočilu ni bilo nikjer omenjeno.
Sledil je nejasen odgovor:
Citiram: |
Ja sej to vse zastopim, ampak motorček ima nazivno napetost obratovanja 14V, torej v tem primeru omejen tok skozi LED na cca 10mA "smd-LED" ne bo potegnil motorčka pri tej napetosti. Drugo pa pri vzorednih vejah LED-upor in končno motor, bo pa motorček proizvajal za drugo LED ki naj ne bi svetila, dovolj nap. da bo tudi ona svetila, oz. v praksi na hitro utripa. |
Iz česar se da sklepapati, kot je že ugotovil SlowFlay, da vezja sploh nisi poskusil.
Iz napisanega je razvidno, da so led diode vezane paralelno z napajanjem motorja. Torej napajanje motorja ostane enako, le potrošnja vezja bo za par mA večja.
NeoTO je napisal/a: |
ja, zadnje čase jih nekaj daje...
|
99% mojih sporočil je napisanih z namenom pomoči. Sam pomoč bolj redko iščem. Še najmanj pa jo potrebujem od takih uporabnikov. Zato obstaja na forumu en zanimiv gumb. katerega se zelo redko poslužim. V tem primeru sem se ga.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
prvee Član

|
Objavljeno: Pet Jun 06, 2008 12:20 am Naslov sporočila: |
|
|
MadMax, gre se za to da sem pričakoval ideje, da vidim kako to rešujejo posamezniki in se potem odločim za meni ustrezno varianto. Če komu s tem ker sem neposrečeno opisal težavo dvignem pritisk, mi je žal da je sploh odgovoril, ker običajno take replike ne pristanejo na plodnih tleh. Od prvega (neregistriranega) obiska, pa do danes sem pričakoval ob razvoju foruma bolj sproščeno debato.
Iztok, hvala za odgovor, vendar prednja LED-ica pri vožnji naravnost sveti normalno in tista LED-ica ki sveti pri vzvratni vožnji ravno tako sveti z motnjami kot je utripanje. Kadar pelje vzvratno, sveti LED-ica za vzvratno vožnjo normalno in prednja LED-ica sveti oz. sveti z motnjami kot je utripanje.
lp,
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni