|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.30 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Ned Jun 08, 2008 8:20 pm Naslov sporočila: Nokia N70 težava |
|
|
Pozdravljeni!
Dobil sem Nokio N70, ki ima eno napako:
Če jo hočem normalno prižgat, ni nikakeršnega efekta. Če jo priključim na polnilec in jo potem vžgem, se prižge samo osvetlitev, ekran je pa še vedno bel. Pustil sem čez celo noč, pa isto. Če zdaj vzamem polnilec ven, je to še kar naprej. Pa niti ugasnit zdaj ne gre, jaz to storim tako, da izvzamem baterijo.
Ve kdo rešitev za mojo težavo?
Hvala za rešitve! _________________ Upanje ni del naše projektne strategije.
Member of Trisat - 1. Slovenian satellite running new fault tolerant aerospace processor.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LukaL Član

Pridružen-a: Pet 03 Sep 2004 15:59 Prispevkov: 304 Aktiv.: 1.28 Kraj: okolica Grosupljega
|
Objavljeno: Ned Jun 08, 2008 10:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
To se je zgodilo meni, ko sem enkrat na N70 sam želel "updatati" software...telefon se ni več zbudil. Simptomi so enaki, tako da mislm da je napaka bolj "mehke" narave
Rešitev je bila, da sem aparat nesel na servis, kjer so mi naložili nov software. Je pa res, da je bilzadeva še v garanciji. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
chaos Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12 Prispevkov: 1063 Aktiv.: 4.64 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Pon Jun 09, 2008 2:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Po vsej verjetnosti je baterija fuč.
LP! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
[g0ran24] Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 11:27 Prispevkov: 503 Aktiv.: 2.12 Kraj: Brežice
|
Objavljeno: Pon Jun 09, 2008 5:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Prvo preko servisne opreme naložiti software (jaz uporabljam J.A.F.) In nato se lahko vidi dalje, če je mogoče tudi IMEI poškodovan bo potrebna tudi RPL kalkulacija ter zapis RPL-a v telefon. Če želiš mi lahko telefon pošleš pa ti ga uredim.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matijap Član

Pridružen-a: Sob 05 Jun 2004 23:24 Prispevkov: 230 Aktiv.: 0.97 Kraj: Žirovnica, LJ
|
Objavljeno: Pon Jun 09, 2008 9:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Meni pa se na tem telefonu baterija nenormalno hitro sprazni (prej kot v dveh dneh, prej pa je držala vsaj tri). Baterijo sem zamenjal, pa je isto (nova je originalna - dobljena prek vpoklica starih, ki so bile "nevarne"). Telefon je bil tudi že na servisu, pa niso nič uredili, razen nalaganja novega programja. Kakšen namig? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
[g0ran24] Član

|
Objavljeno: Pon Jun 09, 2008 9:42 am Naslov sporočila: |
|
|
matijap je napisal/a: |
Meni pa se na tem telefonu baterija nenormalno hitro sprazni (prej kot v dveh dneh, prej pa je držala vsaj tri). Baterijo sem zamenjal, pa je isto (nova je originalna - dobljena prek vpoklica starih, ki so bile "nevarne"). Telefon je bil tudi že na servisu, pa niso nič uredili, razen nalaganja novega programja. Kakšen namig? |
Imaš mogoče Bluetooth vedno vključen? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matijap Član

Pridružen-a: Sob 05 Jun 2004 23:24 Prispevkov: 230 Aktiv.: 0.97 Kraj: Žirovnica, LJ
|
Objavljeno: Pon Jun 09, 2008 10:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
[g0ran24] Član

|
Objavljeno: Pon Jun 09, 2008 10:30 am Naslov sporočila: |
|
|
matijap je napisal/a: |
Ne. |
Preveri njegovo delovanje če deluje normalno (prenos datotek in takih stvari). Drugače pa ti lahko telefon pregledam če želiš. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.59 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Pon Jun 09, 2008 10:32 am Naslov sporočila: |
|
|
matijap, izklopi UMTS. Pri meni se pozna za skoraj cel dan več... _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matijap Član

|
Objavljeno: Tor Jun 10, 2008 1:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Zdi se mi, da bluetooth normalno dela. Z izklopljenim UMTS res drži dalj - vendar to še ne spremeni dejstva, da je s telefonom nekaj narobe. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
[g0ran24] Član

|
Objavljeno: Pet Jun 20, 2008 12:08 am Naslov sporočila: |
|
|
No uporabnik program_er mi je poslal svojo Nokijo N70 in bom malo pokomentiral celoten postopek popravila z nekaj slikami in filmom na YOUTUBE.
Prvo sem seveda poskusil naložiti software preko servisne opreme (JAF) vendar se je zataknilo pri APE in zadeva se ni hotla programirati.
No po neuspelem flashanju "telefona" je bil narejen test telefona, stestira vsak del strojne opreme telefona. Seveda so določeni segmenti bili "FAIL"
In ker pač ni preostalo drugega sem odstranil dva BGA čipa (na sliki sta dva čipa in moj prst kazalec - imam male roke in je prst samo za predstavo kako majhno je vse to)
Ter seveda narediti prevezave, ki potem telefonu omogočajo normalno delovanje(vse delo se počenja pod mikroskopom)
Uporabljeno orodje in materjal:
Mikroskop Leica (12x-45x)
Spajkalnik Weller z najtanjšo možno špico
Spajkalnik na vroči zrak PT803
Izolirana bakrena žica debeline 0,25mm
Flux medeni
Ukrivljena pinceta
in predvsem mirna roka
Link do kratkega filmčka: http://www.youtube.com/watch?v=bBP1MU68dQo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06 Prispevkov: 1104 Aktiv.: 5.25 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jun 20, 2008 1:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Zelo lepo opisano .
Imam idejo ki bi rešila mnogo dilem in problemov hkrati pa bi serviserje spravila na kllin. Kdor bo kar koli popravljal naj naredi tako majhno prezentacijo. S tem bomo prihranili veliko časa in denarja .
Drugače me pa samo tako btw zanima če si nadomestil BGA čipa (kakšen je njun namen) z novimi  _________________ Razsvetljujemo od leta 1920! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
[g0ran24] Član

|
Objavljeno: Pet Jun 20, 2008 8:21 am Naslov sporočila: |
|
|
LEDuser je napisal/a: |
...Drugače me pa samo tako btw zanima če si nadomestil BGA čipa (kakšen je njun namen) z novimi  |
Nadomestil jih nisem (so napetostni regulatorji) ker se jih ne da dobiti, oziroma se mogoče dajo dobiti v tujini. Pač napetost se je z drugih točk dobila kot je vidno iz slik, ki so slikane pod mikroskopom in so vidne prevezave z bakreno žičko. Zamenjani čipi imajo oznako N4200 TER N4201
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.59 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Pet Jun 20, 2008 8:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Se ti da napisat, kaj sploh pomeni tale APE, SMPS? Kako si ugotovil, da je to krivo? _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
[g0ran24] Član

|
Objavljeno: Pet Jun 20, 2008 12:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
NeoTO je napisal/a: |
Se ti da napisat, kaj sploh pomeni tale APE, SMPS? Kako si ugotovil, da je to krivo? |
SMPS: http://en.wikipedia.org/wiki/Switched-mode_power_supply (DC/DC konverter)
APE: http://www.national.com/pf/LP/LP3999.html (regulator napetosti)
Ugotovil nisem, ker je to bolezen teh telefonov in je to prvo kar se naredi. Drugače pa so sheme GSM telefonije detaljno označene z napetostimi ter diagrami osciloskopa, tako da preveriš napetosti če štimajo. Saj to je elektronika kot vsaka druga samo da je minimizirano v skrajnost. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni