www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

s.p. in enostavno knjigovodstvo
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.89
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 21, 2008 1:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je nekomu do tega, da ti bo nekaj našel narobe, ti to tudi bo našel. Ne glede na to kje vodiš računovodstvo. No danes inšpektorji niso več to kar so bili recimo leta 1985.
V tistih časih ni bilo s.p.-jev, temveč smo bili vsi obrtniki. In obrtnike se je smatralo za nebodigatreba ali po defoltu za lopove, ki jih je treba zatret. Vsak račun, ki sem ga napisal sem moral najprej nest na davčno, da je nanj udarila štampilj in ga evidentirala. Ko je tak račun prispel v firmo sem pa čakal po par mesecev, da so ga plačali. Največkrat so plačali šele ko so me spet kaj rabili.
Tudi poslovanje je dandanes mnogo enostavnejše kot takrat. V osmih dneh po izdaji računa si moral plačati davek. To da račun še ni plačan jih ni prav nič brigalo. Mnogokrat si nisem upal izdati računa, ker nisem imel denarja za plačilo davka. Denarja nisem imel, ker so firme zavlačevale.

Danes se vstopni davek poračuna z izstopnim in če imaš v danem obdobju kako investicijo ti država davek za to obdobje celo vrne.
Je pa res, da moraš vse te stvari naštudirat. Res je pa tudi, da moraš to naštudirat ne glede na to kdo ti vodi računovodsto, ker greš v nasprotnem "cugrunt". Celotno finančno konstrukcijo vsakega posla moraš vedeti. V nasprotnem se lahko kaj hitro zakalkulitaš in obarvaš v rdeče.

Rezime: Še enkrat bom povedal. Če imaš v glavi pošlihtano to kar kot s.p. moraš imeti, ker drugače ne boš uspešen, je vprašanje voditi računovodstvo sam ali ne popolnoma enostavno.
Če misliš, da ti po aktivnem delu vsak dan ostane še toliko časa, da stvari poknjižiš vsakodnevno in sprotno potem si razen tega, da si prihranil strošek računovodskega servisa, na boljšem še v toliko, da v vsakem trenutku veš kaj si lahko privoščiš (mislim na izdatke) in kaj ne. Mnogo lažje si lahko planiraš porabo sredstev, ki ne prihajajo redno v enakomernih zneskih kot če bi imel plačo, temveč sporadično. In denar, ki stoji ne prinese nič. Še huje pa je če se lotiš posla, ki ga ne moreš izpeljati, ker trenutno denarja ni.
Če tega časa ni, moraš vedeti, da boš nekaj časa potreboval za konsulting pri servisu vedno, ko bo potrebno tako ali drugače reagirati.

BluPhenix
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54
Aktiv.: 4.29
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 21, 2008 1:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Tudi poslovanje je dandanes mnogo enostavnejše kot takrat. V osmih dneh po izdaji računa si moral plačati davek. To da račun še ni plačan jih ni prav nič brigalo.

Kolikor je meni znano je trenutno tudi tako, sicer ne vem za s.p., je pa po mojih info tako za d.o.o.. No zdi se mi, da moraš plačati davek za pretekli mesec.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 21, 2008 10:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

BluPhenix je napisal/a:
Kolikor je meni znano je trenutno tudi tako, sicer ne vem za s.p., je pa po mojih info tako za d.o.o.. No zdi se mi, da moraš plačati davek za pretekli mesec.

Ne, je še bolje. Plačati moraš samo razliko vstopno izstopnega davka za preteklo obdobje. Obdobje pa je odvisno od lastne odločitve, oziroma odločitve davčnega urada, glede na višino prometa, lahko tudi več kot en mesec.

Glitch
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40
Aktiv.: 6.30

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 21, 2008 12:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mar ni odbijanje vstopnih DDV samo za zavezance DDV, kar pa ni nujno da je?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 21, 2008 12:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glitch je napisal/a:
Mar ni odbijanje vstopnih DDV samo za zavezance DDV, kar pa ni nujno da je?

Res je. To velja samo za davčne zavezance. Davčni nezavezanci pa tako in tako preko leta plačujejo le akontacijo, ki je preko leta praviloma nespremenljiv znesek, o letnem obračunu pa plačajo le poračun davka na dobiček.

kopron
Član
Član

Pridružen-a: Ned 17 Dec 2006 11:29
Aktiv.: 0.76
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 22, 2008 9:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi davčni zavezanci poleg davka na dodano vrednost plačujemo akontacije davka na dobiček, ki se ob zaključku poslovnega leta potem obračuna, in če so bile akontacije premajhne se potem doplača. Država stane in se ne moreš nikjer izmuzniti, da ne bi oni pristavili svoj lonček.
pero
Član
Član

Pridružen-a: Sob 02 Avg 2003 10:03
Aktiv.: 0.61
Kraj: Sevnica

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 23, 2008 8:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot je že omenil VolkD, četudi ti knjiži računovodski servis je treba met stvari naštudirane. Drugače denar stran( beri državi ) mečeš.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni