www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

skeniranje-->printanje

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Programska oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
egomez
Član
Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49
Aktiv.: 2.18
Kraj: Ljubljana/Sežana

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 29, 2004 12:36 am    Naslov sporočila:  skeniranje-->printanje Odgovori s citatom

Kupil sem en starejši scanner Colorado d600, pa mi za enkrat še ni ratalo skenirati in potem sprintati tako, da se bi ohranila enaka velikost.

Pri skeniranju imam za nastavljat število dpi, tako da bi mi z eksperimentiranjem uspelo. Sam rad bi skeniral npr. pri 300dpi, nato pa sprintal v prvotni velikosti. Za kaj takega pa bi spet mogel eksperimentirati z "resize picture".

Kako to vi naredite. Na primer, kako skeniraste načrt za tiskano vezje in ga sprintate na tiskalniku tako, da je dobre kvalitete in ohrani iste mere?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
egomez
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 29, 2004 2:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem si naložil Corel Photo Paint in je veliko boljše. Lahko skeniram pri 600dpi in naredi na tiskalniku precej podobno. Samo vseno je še odstopanje 1mm večja slika na 10cm. (torej večja za 1%).
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.98
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 29, 2004 8:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem sicer kako velike objekte skeniraš samo:

Če poskeniraš A4 list in potem sliko skušaš natisniti ne bo šlo, ker ima tiskalnik rob do katerega lahko tiskaš in je slika večja od območja do katerega lahko tiskaš. Gonilnik ali program lahko sliko ustrezno zmanjšata. Odvisno od nastavitev.

So tudi izjeme, ki tiskao do roba samo so to le kakšne profesionalne izvedbe laserskih tisklnikov.

Poizkusi pri skeniranju izbrati res samo del, na katerem je grafika, ki te zanima. Bel rob obreži. S tem bo slika manjša in tiskanje točnejše.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
egomez
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 30, 2004 3:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kar se tiče tiskanja do robov, poznam problem. Samo tudi manjše slikce mi skozi postopek skeniranja->printanja malenkostno spremenijo velikost. Pa tudi če izklopim pri printanju funkcije kot so "best fit" in podobne, ki se same odločajo o velikosti, glede na razpložljiv prostor.

S katerimi programi pa vi skenirate?
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.98
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 30, 2004 5:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V službi imamo precej drag Epsonov skener. Žal modela ne vem. Skener daje odlične rezultate pri tiskanju na laserski tiskalnik. Če uporabim za tiskanje ink-jet tiskalnik so odstopki hitro do .5mm pri širini slike 10cm. Delno zaradi natančnosti samega tiskalnika deloma zato, ker tinta "razmoči" papir, ki se zato rahlo raztegne.

Glede samega programa.
Skener ni dostopen direktno iz nobenega programa. Za samo komunikacijo z tiskalnikom skrbi ene vrste gonilnik - Twain vmesnik. S tem vmesnikom tudi izbereš parametre skeniranja - resolucijo, barve, velikost ....
Preko tega vmesnika se poskenirana vsebina pretoči v poljuben program, ki podbira ta vmesnik. Sam uporabljam Photoshop. Ne morem reči, da so drugi programi slabši, ker nimam iskušenj z drugimi programi. Se pa v Photosopu izbrana velikost pojavi na papirju do desetinke natančno. Seveda pri tisku na laserski tiskalnik.

Edino kar ti lahko še pomagam je če prilepiš tule eno slikico, ki jo tiskaš in poveš kakšne odstopke imaš. Jaz pa pogledam kakšna bi morala biti po podatkih zapisanih v sami sliki. Cool
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Umnik
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52
Aktiv.: 4.03
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 30, 2004 8:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Heh, zanimivo, jaz pa problemov z natančnostjo nikoli nisem imel. Skeniram lahko pri katerikoli ločljivosti, samo da je scale 100% (moj vmesnik za skeniranje to tolmači kot sliko v naravni velikosti -vsaj jaz si jaz to razlagam Smile) Ta slikca seveda takoj roma v Photoshop. Tam jo ponavadi še malo rotiram, izrezujem (crop), delam vse mogoče stvari le dimenzij ji ne spreminjam (logično). Na tiskalniku (Cannon 200x) se slikca stiska res zelo natančno, ker Photoshop pošilja podatke v tisk v naravni velikosti. Seveda prej na tiskalniku prestavim nastavitve za tiskanje v visoki kvaliteti.
Je pa za moje pojme, tak postopek precej zamuden, če imaš manj kvalitetno sliko, saj jo je potrebno "prebarvati", pa tudi če se zelo potrudiš slika ni taka kot bi morala biti. Zato take slike shranim v eps format, ter nato sliko uvozim v program za risanje vezij (Eagle) ter stiskam od tam.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PrevodnikT
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 05 Jun 2008 17:32
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 23, 2008 4:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm...naredil sem svoj prvi plakat, ki ga bom moral predstaviti javnosti. Izdelal sem ga kar v Power Pointu (to tudi njabolj znam). Plakat vsebuje nekaj enačb, napisanih z Rapid-Pi editorjem. Poleg tega je na plakatu tudi nekaj prosojnih barv. Pa sem odnesel k mojstrom, da bi mi izdelali plakat. Potem pa:

1) prosojnih barv ni mogoče tiskati...u redu...popravil, pač ni tako lepo
2) enačbe popolnoma zmaličene, pojaljajo se kar neke @, pa # itd. Pa mi rečejo poskusi različne kombinacije formatov enačb (metadata, advanced metadata, in celo če ne gre drugače kot sliko PNG)...prav, pa še vedno ni v redu.

Torej, kaj naj naredim

Poskusil z TexnicCenter...ne morem naložit, ker miktex strajka
Ali lahko z Power Pointa naredim pdf?

Ali mi lahko kdo od vas pove, kako naj napisem formule, da bodo spodobno natisnjene? In kateri program je sploh kakovosten za kaj takega...plakate, ki pustijo vtis.

LP
Nazaj na vrh
airwolf
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17
Aktiv.: 10.66
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 23, 2008 5:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj si pa šel plakat delat v Power Pointu? V pdf ga lahko pretvoriš z Open Officom.
Nazaj na vrh
PrevodnikT
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 05 Jun 2008 17:32
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 23, 2008 5:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala, ...ker sem bolj zacetnik v teh stvareh, pa nisem nikorag prej vprasal. Se mi pa vseeno zdi cudno, da ne morejo tiskat iz najbolj uporabljanih programov. Ze downloadam OpenOffice. Upam, da lahko kar iz Power Pointa uvozis v Open Office in v pdf.
Hvala se enkrat.
Nazaj na vrh
airwolf
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17
Aktiv.: 10.66
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 23, 2008 5:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, lahko. Odpreš Impress, izbereš Odpri obstoječo predstavitev klikneš Odpri in poiščeš tvoj plakat. Za pretvorbo v PDF imaš v zgornji vrstici gumb s simbolom PDFja. Lahko pa si ogledaš kako pdf izgleda.

test.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  test.pdf
 Velikost datoteke:  10.58 KB
 Downloadano:  7 krat

Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.54
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 23, 2008 5:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Program, ki pretvarja v pdf format iz vseh vrst datotek. klik
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.48
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 23, 2008 5:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ena možnost za direktno pretvarjanje v PDF je PDFcreator,ki se ti nastavi kot dodatni tiskalnik,ga izbereš in tako navideno natisneš v pdf,ki ga potem shraniš v željeno mapo. Tako jaz naprimer iz EAGL datoteke natisnem v PDF brez problema,tako tudi delam pri drugih programih.
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.48
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 23, 2008 5:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC;prehitel,ko sem pisal to sporočilo. Cool
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Programska oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni