www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Študensko delo - izkoriščanje?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
matej
Član
Član

Pridružen-a: Pet 17 Okt 2003 14:00
Aktiv.: 1.14
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 29, 2008 10:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moram priznat, da sem se ob branju tega posta res nasmehnil. Zanimivo je videti na kako različnih nivojih razmišljate.

Krajnc morem ti nekaj povedat. Ko sem hodil v stednjo šolo in hkrati sprejel še študensko delo sem se tudi imel za hudo brihtnega. Ko sem prvič v službi napredoval se mi je ego dvignil do nezavesti.Nekje ob koncu 4. letnika elektrotehnike so me v službi postavili med tehnične operatere in moram priznat da sem bil zelo zelo samozavesten a ko sem prišel med njih in ugotovil da vsi vedo hudo več o tej stroki kot jaz sem kar obmolknil. Še huje je blo da sem porem ugotovil da so po izobrazbi lesarski tehnik, ekonomski tehnik, račun. tehnik,študent ekonomije...

In pred ca. 14 dnevi smo sprejeli novega študenta, ki je tudi blestel od samozavesti (absulvent elektrotehnike) in sem se prav nasmejal ko sem ga dobil jaz na uvajanje.

Največja ironija pa je to da smo potrebovali 2 študenta in ker je ena punca bila zelo zelo zagreda za to službo smo rekli da ji damo možnost in izkazala se je zelo dobro. Torej sprejeli smo eno 19 let staro dijakinjo ki se trenutno živcira zaradi mature in enega 27let starega absulventa in roko na srce oba delata isto.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Glitch
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40
Aktiv.: 6.30

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 29, 2008 10:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Matej... absolvent in ne absulvent.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
matej
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 29, 2008 10:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se vidi da že 2 leti nimam slo v šoli Laughing
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.93
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 29, 2008 11:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čez dva dni bo 30 let, ko sem po 5. dnevnih letnih počitnicah (zaključen zadnji razred OŠ) dobil telegram iz elektromehanične delavnice, da se TAKOJ javim na obvezni praksi. Drugi so uživali 2 meseca počitnic, jaz pa sem jih prešvical v zatohli delavnici do 1. septembra, ko se je začel pouk ... po ukazu majstra nisem mogel niti na morje s starši ... Rolling Eyes ... takrat sem bil star 14 let in sem se šel učit za elektromehanika.
Tega, da sem večinoma čistil delavnico, med smetmi vsak dan pol ure zbiral drobne koščke bakra in celo čistil zamašen "štrbunk" WC z golimi rokami ne bom niti omenjal. V teh dveh mesecih in še nekaj mesecev potem je bilo edino "strokovno" delo čistilke in štemanje s kladivom, dletom in plinskim brenerjem, ko sem zbijal tuljave iz motorjev ... vsak dan tudi po 14 elektromotorjev ... elektrike pa v tem obdobju nisem niti povohal ... Confused

Tega seveda ne želim nikomur. Želim le povedat, da smo nekateri začeli precej nizko in nam to ni škodovalo. Cool

Pa še to ker je ravno govora o izkoriščanju študentov ... za navedena dela sem dobival preračunano v današnjo valuto po cca. pol € na uro, kar seveda ni zadostovalo niti za malico ob težkem fizičnem delu, kaj šele za prevoz ... Evil or Very Mad
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilibalt
Član
Član

Pridružen-a: Pet 01 Feb 2008 10:59
Aktiv.: 1.19
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 30, 2008 8:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No za takšno delo bi se pa dalo reči, da je izkoriščanje. Ne pa trenutno dijaško/študentsko delo, katerega se ne poprimejo za manj kot 5€. Cool
Kako se že računa inflacija Iztok? Cena v 30 letih poraste za najmanj 10X. Upam da ne obžaluješ tiste čase kaj preveč. Si se morda naučil stvari, ki se jih današnji dijaki in študentje nikoli ne bodo. In to zna biti veliko več kot 5€ na uro. Razz

lp

Glitch
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40
Aktiv.: 6.30

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 30, 2008 8:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj bi pa pogrešal? Delo čistilke?

Škodovalo mogoče ni, koristilo pa tudi ne.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.88
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 30, 2008 10:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glitch je napisal/a:
Škodovalo mogoče ni, koristilo pa tudi ne.

Sreča je stanje duha, povzročeno z razliko med pričakovanim in dejanskim.

Korist takega dela je bila vsekakor sreča pri vsakem boljšem in bolje plačanem delu. Za to srečo so brezpogojno opeharjeni vsi, ki menijo, da lahko začnejo enormno visoko, saj dejansko stanje še zdaleč ni tako, da bi to preneslo in/ali dopuščalo.

Za dosego lastnega zadovoljstva in s tem tudi uspešnosti je torej potrebna realna ocena zmožnosti tako svojih, kot tudi zmožnosti okolja.

Ne le kranjc, tudi ostali bi se morali vsaj malo ravnati po zgornjih principih.

Djurodrljaca
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 16:31
Aktiv.: 1.65
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 30, 2008 10:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi meni se ne zdi ravno napačno, če inženir dela kakšen dan v proizvodnji, ampak v tem obsegu, da spozna kako se stvari dejansko proizvaja, saj brez poznavanja proizvodnega procesa zelo težko razviješ nekaj, kar bo kvalitetno in poceni izvedeno...

Se zavedam koliko se študentje na elektro faksu naučijo (končujem 4. letnik FE) in študente, ki so znanje pridobili samo iz študija ne bi pustil delati niti v proizvodnji, ker te na faksu skoraj nič pametnega ne naučijo. Če se študent ne ukvarja z elektrotehniko v prostem času, potem bo imel znanja o elektrotehniki približno toliko kot kakšen strojnik, ekonomist, itd.
Zaradi tega tudi razumem zakaj ponavadi potrebuješ par let delovnih izkušen, da dobiš kakšno dobro službo - delodajalci se zavedajo kakšno je stanje na naših fakultetah in predvidevajo, da bo potrebno nekoga, ki je še svež iz fakultete kakšnih pol leta izobraževati, da bojo postali profitabilni...

Zato se mi zdi, da je študentsko delo zelo primerno, da potencialnemu delodajalcu dokažeš, da si sposoben zahtevnejšega dela oz da se začneš praktično izobraževati že med študijem.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.39
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 30, 2008 11:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšen nivo znanja najdeš pri tistih, ki končajo faks sem imel parkat priložnost spoznati, ko smo iskali sodelavca v našem laboratoriju... d'oh! Že najbolj osnovne reči jim včini delajo take težave, da popolnoma odpovejo. Naš šolski sistem je gotovo eden izmed slabših!
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matjazkariz
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09
Aktiv.: 4.32

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 30, 2008 11:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uh, komaj zdaj sem zasledil ta odcepek od oglasa, ki sem ga oddal in na katerega je glitch postavil vprašanje, ki je postalo osnova tega threada.

OK. Prvo bi rad povedal, da mi študenta, ki dobi plačilo v znesku (neto) 396euro plačamo 465 euro (bruto), kar je več kot omenjenih 10 procentov ampak vseeno manj kot pri rednem zaposlovanju. Razlogi zakaj se nekdo odloči za študenta pa so lahko:
Nižji davki.
Sezonsko delo (se delavca ne splača zaposlovat, ker potem nimaš kam z njim)
Preizkus za morebitno kasnejšo redno zaposlitev.
Regijsko pomanjkanje kadra te stroke.

Pri nas gre predvsem za slednja dva razloga. Pa da ne bo kdo mislil, da se študente izkorišča. V zakup je potrebno vzeti, da je vsakega na novo prispelega potrebno vložiti poleg časa za uvajanje tudi ogromno svojega časa in energije, ki se praviloma obrestuje mnogo kasneje, v primeru, če se študent kasneje zaposli na podjetju. Drugače si pa bolj stran vrgel, kot pa profitiral. V vsakem primeru pa lahko ogromno profitira študent. Z praktičnim znanem bo sigurno konkurenčnejši pri opravlajnju dela od svojih neizkušenih sovrstnikov.

Pa še za kontrast naj povem našo nedavno izkušnjo. Preko oglasa smo iskali nekoga za redno zaposlitev. Prišla je prošnja z obetavnim CVjem. Povabimo fanta na razgovor. No, na razgovoru pa se izkaže, da gre za 27 let starega novopečenega diplomanta, ki smatra, da je njegovo diplomsko delo zelo pomembno in vse njegove "delovne" izkušnje temeljijo na diplomski. No, po vseh ugotovitvah, da je pri svojih letih še precej zelen in da se bo moral od začetka vsaj kakšnih 6 mesecev uvajati, si drzne vprašati višjo plačo, kot jo pa ima kdorkoli od nas. In zdaj se jaz sprašujem. Pa kaj jim tam na faksu v glavo samozavest ubijajo tiste 4 leta al kolko že? Pa kaj si pol ti ljudje dejansko mislijo, da so vsemogočni, da vedo vse, kar je za delo potrebno? Naj se raje vprašajo prvo, če znajo spajkalnik v rokah držat!

LEDuser
Član
Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06
Aktiv.: 5.25
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 30, 2008 12:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz se sprašujem ali je vredno zaposliti diplomiranega človeka ki je ravnokar zaključil študij. Jaz mislim da se na faksu študent nauči tako malo stvari še posebej na univerzitetnem študiju kjer praktičnega dela ni. Najbolj pomembna je delovna sila z izkušnjami pa naj bo to nek "vegovec" ali pa ekonomist. Pomembno je da se v svojem prostem času ukvarja s strokovnim delom ki mu bo ob opravljanju službenih obveznosti zelo koristil. Zelo pomembna je tudi delovna doba ob pogoju da se tega človeka pravilno usposobi. Vse to pa je zelo odvisno tudi od človeka. Zelo težko in skoraj nemogoče je dobiti nekoga ki je marljiv, priročen, deloven in zna svoje delo opravljati več kot dobro. Nekateri študentje so v tem zelo dobri.
Jaz nimam nič proti študentskemu delu za delodajalca je pridobitev študenta velik plus vendar le ob pogoju da je ta zanesljiv, za študenta ki je lahko zanesljiv ali nezanesljiv pa je v vsakem primeru dobro da opravlja takšno delo saj se mu obeta zaslužek in izkušnje. Lahko pa se še vprašamo kaj naredi študent ki se je prostovoljno odločil za delo in mu delovni pogoji ne odgovarjajo.? Zaradi tega jaz ne vrjamem v izkoriščanje študentov vsaj ne iz študentovega stališča.

vilibalt
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 30, 2008 1:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

matjazkariz je napisal/a:
Naj se raje vprašajo prvo, če znajo spajkalnik v rokah držat!

Pri večini se zgodi, da ga res ne znajo in bi se jim splačalo delati malo preko študenta. Tako vsaj ne morejo narediti velike škode, finančno gledano. Pa tudi dobili bi realnejši občutek o plačah v naši stroki. Te pa niso ravno tam kjer bi si marsikdo želel. Jaz med njimi.

Sicer pa ima študentsko delo dobro in slobo stran.
Torej ena plat medalje:
- Delovne iskušnje
- Prizemljitev maladih visokoletalcev
- Praktično znanje
- Delovne navade
- Realna ocena svojih sposobnosti
- Večji oz. boljši CV
- Demonstracija sposobnosti za delodajalce
- Skrajšanje ali ukinitev uvajalne/preizkusne dobe
- €€€
- ...
Druga plat:
- Nezaposlovanje za redne
- Polenitev pri študiju
- Ne plačevanje davkov
- Težje dobljena prva redna zaposlitev (misem pozabil prve alineje, samo je to res velik problem)
- ...

Moj sklep:
Študenjtsko delo ni iskoriščanje in je koristno za obe strani. Vendar pri pogoju, da se to ne vleče v neskončnost in se ob prvi realni priliki zaključi. Cool

Če se kdo spomni še katere dobre ali slabe strani naj napiše. Vseh se res ne morem sam spomnit.

lp

MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.33
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 30, 2008 2:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Spet se debata nagiba k temu, da je faks izguba časa...
Zaprimo univerze, saj jih ne potrebujemo!
Nazaj na vrh
vilibalt
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 30, 2008 2:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MarkoM je napisal/a:

To ne. Vendar je potrebno prepričati te frišne, da še ne držijo boga za j***a, če imajo diplomo. Ali pa, da je potrebno uvesti malo več prektičnega dela v šole. A za drugo je bolj malo verjetno, da bi se zgodila. Naši "vrli" politiki že tako teško balansirajo proračun. Twisted Evil

lp

matej
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 30, 2008 2:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MarkoM je napisal/a:

Ni izguba časa. Je pa res, da ti faks brez nekega svojega znanja zelo malo pomeni.

Jaz že preko študenta delam zelo dolgo in imam nad tem delom samo eno pripombo in to je delovna doba. Sicer je že prišlo tako daleč da novega delodajalca zanima tudi kje si delal preko študenta a vseeno bi blo po moje bolje da bi se to štelo v delovno dobo oz. da bi se ti vsaj uradno priznale delovne izkušnje.
Mislim, da bi v primeru plačevanja nekih minimalnih prispevkov bilo štud. delo še vedno zelo zanimivo.

l.p.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 3 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni