|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3358 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Sre Feb 09, 2005 8:04 am Naslov sporočila: Požarna varnost v kuhinji |
|
|
Požari se često začno v kuhinji. Človek je pri štedilniku raztresen, nekaj ga zmoti in gre in pozabi, da se na štedilniku peče meso, ki čez čas začne smrdeti, če ne kaj več kot to. Sam imam posredno (ne osebno, ampak blizu) tri take izkušnje iz preteklosti, tako, da vem, da verjetnost, da se kaj narobe zgodi v kuhinji ni tako majhna, fiasko pa je lahko ogromen, lahko celo fatalen. No, če je več ljudi v stanovanju, je verjetnost manjša, ker če eden pozabi, zavoha drugi, da je nekaj narobe v kuhinji.
Verjetno nisem prvi, ki o tem razmišlja in verjetno kdo od vas ve, kako se najlepše zaščititi proti taki pozabljivosti. Morda se dobi že kaj za kupiti v ta namen ali poceni narediti. Ali imajo kakšne kuhinjske nape kakšne senzorje, da je nekaj pod njimi narobe? Prostor neposredno nad štedilnikom je najprimernejši, da bi tam nek senzor zaznal, da je nekaj narobe.
Imel sem tudi v mislih senzor prisotnosti, kajti če je nekdo v kuhinji prisoten, potem je vse v redu, in lahko kuhalnik kuha naprej, sicer se čez pol ure izklopi! Vendar verjetno pasivni infrardeči senzor prisotnosti ni primeren, saj bi ta tudi dim iz lonca zaznal kot prisotnost, kaj ne?
Kaj veste o tem? Imate dobre ideje? Potem pomagajte!
Hvala!
Vilko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.03 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sre Feb 09, 2005 10:05 am Naslov sporočila: |
|
|
V prilogi Moj dom sem že večkrat videl reklamo za nekakšne ampule, ki se jo namesti nad štedilnik. Če pride do požara povišana temperatura povzroči razbitje ampule v kateri je gasilna snov. Zadeva ima dolgo življensko dobo in ne potrbuje vzdrževanja.
Izgled kot kakšna lučka z neon žarnico rdeče barve dolžine cca 30cm.
Če te zanima lahko poiščem kakšno informacijo več. Tole pišem na pamet. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3358 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Sre Feb 09, 2005 11:11 am Naslov sporočila: Zanimivo! |
|
|
Zelo zanimivo, Highlag!
Se priporočam!
Vilko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LoLek Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 343 Aktiv.: 1.45
|
Objavljeno: Sre Feb 09, 2005 12:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj pa obstojajo detektorji plina. Treba se je malo okoli pozanimati. IR senzor ne bi bil najboljša izbira, ker deluje na spremembo temperature. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Feb 09, 2005 1:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zadeva, ki jo je omenil Highlag se imenuje bonpet.Več na sami strani z navedene povezave. V industriji se uporabljajo detektorji, ki zaznavajo plin in naprave, ki zaznavajo iskrenje. Samodejne gasilne naprave pa imajo vgrajene steklene ampule napolnjene s tekočino. Pri dvigu temperature le ta eksplodira ter sprosti ventil. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 21.00 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Feb 09, 2005 3:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Američani še sedaj uporabljajo "sprinklerje". V bistvu so to enostavne šobe za brizganje vode. V normalnem stanju jih zaprte drži tanek sloj navadnega cina za spajkanje, ki se ob prekoračitvi temperature nad cca. 180 stopinj stali in odpre vodni pršec. Ta sistem je precej enostaven, zanesljiv in bi ga bilo mogoče izdelati tudi v samogradnji.
Sam imam že nekaj let v kuhinji vgrajen požarni-dimni senzor, ki mi preko hišnega PLC-ja posreduje sporočilo na GSM. Dela popolnoma brezhibno in po pričakovanjih.
Za občasno testiranje (čeprav ima vgrajen self-test) poskrbi žena kadar pretirava z temperaturo pri peki palačink ...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.03 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sre Feb 09, 2005 3:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja na Bonpet sem mislil.
Sedaj mi ne bo treba brskati po starem časopisu. Hvala Silvo.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
janez03 Član

Pridružen-a: Čet 02 Sep 2004 9:43 Prispevkov: 143 Aktiv.: 0.60 Kraj: tržič
|
Objavljeno: Sre Feb 09, 2005 4:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iztok,
vsaj v naši firmi vgrajeni sprinkler ventili so imeli spajko in s tem temperaturo taljenja nastavljeno na 65 oz. 85 stopinj celzija.
Nekajkrat se je zgodilo da je popustil kar zaradi vročine poleti.
Pa tudi v nekem trg. centru sem jih opazil ne spomnim se točno kje, vsekakor v enem v zadnjih dveh letig zgrajenem.
L.p; Janez |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Pet Feb 11, 2005 2:35 pm Naslov sporočila: Ja, hvala! |
|
|
Ja, hvala, bonpet bom kupil, če ni predrag. Na info strani ni cen! moram pisat email! No, saj ni tezko!
Spriklerji so montirani v Cityparku, lepo se jih vidi iz jedilnice Interspara. Je pa potrebno pod kuhinjsko napo pripeljat vodo, - nepraktično.
Hvala vsem
Vilko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Kralj Član

Pridružen-a: Čet 24 Apr 2003 20:18 Prispevkov: 196 Aktiv.: 0.83 Kraj: koroška
|
Objavljeno: Pet Feb 11, 2005 9:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nazadnje sem se zanimal za te BONPET ampule pred pol leta. Cena za komad je bila cca 26.000,00 SIT.
Lep pozdrav _________________ Zakaj ljudje verjemejo, da je na nebu nešteto zvezd, ne da bi jih šteli,
če pa na klopi piše "sveže pleskano" pa morajo preverit?
Nazadnje urejal/a Kralj Sob Feb 12, 2005 9:18 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Sob Feb 12, 2005 12:42 pm Naslov sporočila: Ups! |
|
|
Ups! Predstavljal sem si to stvar kar nekajkrat ceneje. In kje si to videl, v kateri trgovini naj vprašam po tem?
Vilko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Kralj Član

Pridružen-a: Čet 24 Apr 2003 20:18 Prispevkov: 196 Aktiv.: 0.83 Kraj: koroška
|
Objavljeno: Sob Feb 12, 2005 8:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem direktno kontaktiral na njihovo prodajno službo.
BONPET d.o.o.
Obrtniška 30
1420 Trbovlje
tel.:03 56 34 460
Moram pa povedati da so mi ponudili, kar precej ugodnosti pri nadaljni prodaji.
Lep pozdrav _________________ Zakaj ljudje verjemejo, da je na nebu nešteto zvezd, ne da bi jih šteli,
če pa na klopi piše "sveže pleskano" pa morajo preverit? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Feb 14, 2005 12:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
"Kuhinjskim gasilcem" v razmislek
To je samo moje glasno razmišljanje (tipkanje ) , glede vgradnje sprinklerjev nad štedilnikom !
Običajno na štedilniku zagori kakšna pregreta maščoba (vsaj v mojem primeru je bilo vedno tako ). Polivati (ali pa pršeti) gorečo maščobo z vodo , pa je po mojih spoznanjih lahko še večja katastrofa , kot če tega ne storimo. Maščoba začne takrat intenzivno brizgati na vse strani , in požar se v trenutku lahko razširi na bistveno večjo površino , kot bi se sicer. Gašenje začetnega požara si s tem samo otežkočimo , če ne celo onemogočimo. Če bi že želeli imeti nekakšno avtomatsko gašenje , bi bila najboljša varianta (vsaj po mojem skromnem mnenju) nekaj na osnovi ogljikovega dioksida CO2 , saj ta hkrati odvzema toploto in preprečuje dostop kisiku , to pa sta dva bistvena elementa pri gorenju. CO2 bi moral proti štedilniku "teči" iz večjega števila šob pod znižanim tlakom , da sam pritisk plina ne "razpiha" gorečo snov po okolici.
Sam sem do sedaj uspešno gasil "kuhinjske" požare tako , da sem pokril posodo v kateri je zagorelo , s primerno pokrovko , nato pa posodo postavil na hladno površino.
Kot vedno pa velja "Previdnost je mati Modrosti "!
lp Jože |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
janez03 Član

Pridružen-a: Čet 02 Sep 2004 9:43 Prispevkov: 143 Aktiv.: 0.60 Kraj: tržič
|
Objavljeno: Pon Feb 14, 2005 2:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zelo se strinjam glede sprinklerjev, jaz sem pisal o njih samo zaradi predhodne omembe le-teh, sicer pa so praviloma zgolj manjše zlo od ognja (lastne izkušnje).
Niti pod razno ne pride vpoštev vgradnja v kuhinji, ker se sicer lahko zgodi kot v tisti od Franca Koširja ...zgorele krave niso, ne, ....ker so utonile vse.
V firmi so bili vgrajeni že takrat, ko drugačni gasilni sistemi še niso obstajali (1896 leto). Kasneje so bili vgrajeni (avtomatski) sistemi na CO2, ki pa so imeli (poleg tega da so senzorji temperature reagirali prepozno) še to napako, da so razpihali ogenj še tja kjer prej ni gorelo, tako da smo avtomatiko sploh izključili.
V tekstilu se je še najbolje obneslo gašenje s prahom, vendar za stanovanjske prostore tudi niso primerni. (čiščenje prahu, ki se zavleče v vsak kotiček je hudo.)
Za stanovanje je najprimernejši gasilnik na CO2, je pa zelo priporočljivo poznati rokovanje z aparatom že prej, ker ko gori je zelo kasno za učenje, pa tudi če je aparat nekje založen v kleti ali garaži zelo malo pomaga.
Za bonpet sem slišal, da je zelo učinkovit, cena pa je tudi mene presenetila.
Ima pa eno prednost, ki so jo trgovci krepko vnovčili: deluje samodejno.
L.p.; Janez |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.72 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Feb 14, 2005 3:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bonpet ampule sem jaz prvič videl na barkah in jahtah. Po mojem mnenju je to zelo praktična zadeva, samo montirana mora biti na ustrezno mesto. Ko se okolica segreje, ampulo raznese in pogasi vse okrog nje.
Pri nas v firmi sta dve ampuli montirani v rack - zaprto kovinsko omaro, kjer so serverji, UPS in ostala 24ur aktivna električna ropotija.
To sem tudi sam hotel kupit, ker imam server postavljen na lesenem podstrešju... Če je cena res takšna, potem bom raje računalnik prestavil v klet...
Za v kuhinjo bo po mojem kar v redu, pa še lepo izgleda. Edino za temperaturo je treba izvedet, da ne naredi akcije že veliko pare iz lonca z govejo župo...
LP, aly. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni