|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 21.00 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pon Feb 14, 2005 7:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se strinjam z vašimi mnenji, ker gašenje kuhinjskih požarov ni tako enostavno kot si nekateri predstavljajo. Še vedno pa mislim, da bi bila kombinacija sprinklerja in CO2 kar ustrezna. V vsakem primeru pa bi bilo potrebno zagotoviti tudi prekinitev gretja same grelne plošče. Plinski gorilnik bi pod CO2 ugasnil sam in posledično zaprl dovod plina, dočim bi električna plošča grela še naprej, kljub izpraznjenemu BONPET-u ali podobnem sistemu.
Pa še to. V moji kuhinji se je olje do sedaj vžgalo dvakrat. Zato iz prakse za gašenje vnetega olja priporočam raje dolivanje hladnega olja in seveda izklop gretja. Pred leti se je ženi vžgalo olje, ki ga je pokrila z pokrovko izpod katere je takoj začel uhajati bel dim. Po cca. minuti je prišlo do eksplozije, ki mi je dodobra razdejala kuhinjo in izbila okno.
Bel dim so bili vroči oljni hlapi, ki so eksplozivni ravno tako kot propan-butan.
Ko se je to zgodilo naslednjič sem resda od daleč (s krepko iztegnjeno roko) samo dolil hladno olje in stvar je bila urejena. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Feb 14, 2005 8:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmm , da. Če dobro pomislim , je tudi pri meni scenarij potekal podobno , kot prvič pri tebi Iztok. Le da sem najprej ugasnil plin (električno ploščo uporabljamo samo nekaj dni v letu , ko ima Energetika remont) , nato pokril posodo iz katere se je že naslednji trenutek kadilo kot iz stare parne lokomotive , ker je olje ugasnilo sem pokrovko odkril , odprl okno , ter vse skupaj postavil na široko hladno bakreno okensko polico. Zgleda da sem imel tudi malo sreče, ali pa veliko . Ob eventuelnem naslednjem "požaru" bom verjetno ukrepal tako kot si ti (dolivanje hladnega olja) . Hvala za zelo uporaben nasvet.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.03 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pon Feb 14, 2005 8:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za takšne primere, kot sta jih opisala Iztok in Slowfly, je rešitev preprosta. Če si v prostoru in ni prevelike panike. Tudi Bonpet gasilnik se do takrat še nebi sprožil
Če pa imaš požar, pa ni nikogar v bližini je pa povsem druga stvar. Za takšne primere se mi cena ne zdi pretirana, če res pride do požara imaš zelo hitro škode za mnogokratnik cene gasilskega aparata. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Pon Feb 14, 2005 10:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Slowfly je napisal/a: |
Hmm , da. Če dobro pomislim , je tudi pri meni scenarij potekal podobno , kot prvič pri tebi Iztok. Le da sem najprej ugasnil plin (električno ploščo uporabljamo samo nekaj dni v letu , ko ima Energetika remont) , nato pokril posodo iz katere se je že naslednji trenutek kadilo kot iz stare parne lokomotive , ker je olje ugasnilo sem pokrovko odkril , odprl okno ... |
... moja žena pa najprej vrata ... in v tem trenutku je pri meni sledil velik BUM. Ko sem kasneje premišljal o dogajanju sem prišel samo do enega logičnega zaključka. Oljne pare imajo lastnost samovžiga - eksplozije. Velika koncentracija v takšnih primerih pa samo še počaka na pravo mešanico, oziroma kisik, ki ga dodaš v dobri veri učinka zračenja. To mojo teorijo je v neki debati kasneje potrdil tudi znanec, ki je poklicni gasilec.
Priznam, da bi v mojem primeru, BONPET kritično situacijo zagotovo rešil ceneje ... in skoraj gotovo bi se sprožil, ker so v takšnem primeru plameni iz olja visoki cca. 30 cm (skoraj do nape) in tudi dovolj vroči. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Feb 15, 2005 12:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Hmm , ja včasih se je bolje roditi brez ..... (najboljšega prijatelja) , kot pa brez sreče . Če imaš srečo , ti prijateljček mogoče tudi zraste , če je nimaš , pa je čisto vseeno , ga imaš ali pa ne !
Po vsem kar sem tukaj prebral , sem jaz imel takrat hudičevo srečo !
lp Jože |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3359 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Tor Feb 15, 2005 10:11 am Naslov sporočila: Ugotovitve |
|
|
Iz napisanega ugotavljam:
1. Požari v kuhinji so dovolj pogosti, da velja o tem razmišljati in imeti kaj pripravljenega.
2. Požari v kuhinji se lahko hitro pogase, če je v bližini človek, ki pravilno reagira in ima primerno opremo, recimo mali CO2 gasilni aparat. (30.000.- Sit)
3. Požar v kuhinji je bolj nevaren, če ni nikogar, ki bi ukrepal. Tukaj je potrebno in avtomatsko gašenje in avtomatski izklop vira energije ter alarmiranje.
Za avtomatsko gašenje nam lahko služi BONPET, (ali kdo ve, kako gasi ta naprava, kaj poliva po požaru, da se pogasi? je to neke vrste gasilna pena? ki prepreči dostop zraka k ognju? S čim se potem čisti opremo poškodovano po požaru in gasilnem sredstvu?) Avtomatsko gašenje s CO2 se mi zdi preveč zapleteno za stanovanjske kuhinje.
Za ostalo se je potrebno nekaj izmisliti. Zakaj je nekdo omenil:
Citiram: |
poleg tega da so senzorji temperature reagirali prepozno |
Menim, da je to problem pravilne namestitve in nastavitve senzorjev. Še vedno mislim, da je temperaturni senzor najprimernejši za proženje avtomatskih akcij - izklopa električne energije in alarmiranje.
Vilko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Feb 15, 2005 11:03 am Naslov sporočila: Re: Ugotovitve |
|
|
vilko je napisal/a: |
ali kdo ve, kako gasi ta naprava, kaj poliva po požaru, da se pogasi? je to neke vrste gasilna pena? ki prepreči dostop zraka k ognju? S čim se potem čisti opremo poškodovano po požaru in gasilnem sredstvu? |
vse sem našel na njihovi strani
http://www.bonpet.si/slo/STRANI/UVOD.htm
http://www.bonpet.si/slo/STRANI%201/PREDSTAVITEV1.htm
v kateri so prisotni urea, amonijev klorid, sodijev silikat, dehidrirana soda bikarbona in alunit.
http://www.bonpet.si/slo/STRANI%201/UPORABA1.htm
V slučaju požara v zaprtem prostoru, začne naraščati temperatura prostora in s tem tudi temperatura tekočine v ampuli BONPET. Tekočina zaradi temperature ustvarja plin. Pri temperaturi tekočine 85 ± 5 °C je dosežen zadosten tlak, da stekleno ampulo samodejno raznese in tekočina prelije gorečo površino. Pri tem pride do dušenja in sproščanja ogljikovega dioksida, ki trenutno ohlaja površino. Na razliti tekočini se ustvari tanek sloj sulfatnega filma, ki zaščiti površino pred ponovnim vžigom.
ko smo že pri kuhinji...
http://www.bonpet.si/slo/STRANI%201/KUHINJA%201-7.htm
Glede na življensko dobo 10 let in razmerje med cenami bonpet : nova kuhinja (+ ostrešje pri nas, ker je kuhinja pod streho) bom jaz to kar kupil
LP, aly. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Feb 15, 2005 11:40 am Naslov sporočila: |
|
|
še film imajo posnet (2,4MB):
http://www.bonpet.si/VIDEO.WMV
ki pokaže vse 3 načine gašenja:
- montirana ampula (samodejno gašenje)
- gašenje z metanje ampule v ogenj
- gašenje z mešanico ampule in 8L vode.
LP, aly. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3359 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Tor Feb 15, 2005 12:16 pm Naslov sporočila: kaj pa po tem? |
|
|
Prav za prav je postranska zadeva, a me vseeno zanima, kako se pa počisti sra..., ki ostane po gašenju s to zadevo. Pri gašenju s CO2 ni čiščenja, pri gašenju s peno, ne vem. pri gašenju s prahom ostane, kot sem slišal, ogromno čiščenja
Ampak, kot rečeno, to je bolj postranska zadeva
Vilko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
janez03 Član

Pridružen-a: Čet 02 Sep 2004 9:43 Prispevkov: 143 Aktiv.: 0.60 Kraj: tržič
|
Objavljeno: Tor Feb 15, 2005 5:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bonpet...gledam preskus delovanja v kuhinji z linka malo višje.
Kaj me moti: Zadeva se aktivira šele 7 minut po izbruhu ognja!!!?????
Po sedmih minutah gorenja v kuhinji elemente, obloge,pode, tapete... lahko odpišeš.
Reši ti hišo, kuhinja je pa fuč.- tipičen primer prepoznega reagiranja.
Da, jaz sem napisal, da so senzorji prepozno reagirali na požar, ker so pač tudi merili temperaturo in imeli še sorazmerno veliko toplotno vztrajnost.
Sicer so pri nas zadeve malo netipične vendar po 7 minutah požara skoraj ni bilo več kaj gasiti...je že v glavnem zgorelo (bombažno predivo v razsutem stanju).
Pred 22 leti smo uvedli IR senzorje za detekcijo isker - plačali smo samo IR senzorje po 85 USD/kos, v primeren sklop in ohišje so jih takrat zmintirali še na Štefanu. (Kako se časi spreminjajo...)
L.p.; Janez |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Tor Feb 15, 2005 5:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se popolnoma strinjam z Janezom. Za povrhu je filmček bolj amaterske narave, ker takšnih prikazov ravno ne snemajo nezaščitene osebe ...
Za požare, ki se zgodijo na štedilniku, kar je najpogosteje, bi bil dober že sistem, ki bi imel tik pod kuhinjsko napo napeto tanko vrvico ali laks, ki bi v slučaju odprtega ognja takoj "pregorela" in sprožila CO2 šobe ali kaj BONPET-u podobnega. Ta patent bi bil tudi nemoteč za uporabnika, zanesljiv proti "lažnim" sprožitvam, hkrati pa bi reagiral v nekaj sekundah.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

|
Objavljeno: Sre Feb 16, 2005 11:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Iztok je napisal/a: |
Za požare, ki se zgodijo na štedilniku, kar je najpogosteje, bi bil dober že sistem, ki bi imel tik pod kuhinjsko napo napeto tanko vrvico ali laks........ |
Hudo dobra ideja
rabiš samo še recimo bonpet ampulo, nad njo pa obešeno kladivo, ki ga drži elektromagnet.
Sicer se sliši kot ...
ampak delovalo pa bi.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni