|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
puhek Neznanec

Pridružen-a: Ned 13 Jul 2008 22:30 Prispevkov: 9 Aktiv.: 0.04
|
Objavljeno: Ned Jul 13, 2008 11:00 pm Naslov sporočila: Prošnja za sodelovanje |
|
|
Spoštovani Elektroniki;
Sem strojnik po izobrazbi in duši. Malo za dušo vendar z upanjem na morebiten komercialen uspeh sem se samostojno lotil razvijati napravico za pakiranje, ki bi združila nekaj operacij, ki se sedaj opravljajo ločeno. Pri napravici bi želel premikati navojno vreteno in s pomočjo gumijastih valjev transportirati vhodni material v obliki traku. Za ti dve nalogi sem si zamislil uporabo bipolarnih koračnih motorjev iskra mehanizmi KMP 55T.
Osnovno krmiljenje bi izvedel s pomočji Siemensovega ali Mitsubishijevega PLCja z upravljanjem preko dodatnega touch screena.
Prosil bi vas, da mi proti plačilu izdelate krmilnik za koračne motorje s katerim bi poslal pulse train iz plcja na moja dva koračna motorja.
Lotil bi se sam, vendar se na ta račun lahko odpovem še tistim nekaj dnevom dopusta, vem pa, da je to vam šala mala!
Sklenil sem poprositi za pomoč na forumih.
Če je med vami kakšen interesent prosim za ponudbe!
Pa še vprašanje. Ali obstaja kašna spletna trgovina z razlicnimi elektro motorji, približno tako kot imamo šravfarji naprimer Maedler ali Misumi za strojne dele.
Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bos001 Član

Pridružen-a: Tor 14 Dec 2004 17:53 Prispevkov: 15 Aktiv.: 0.06 Kraj: celje
|
Objavljeno: Pon Jul 14, 2008 8:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen
Avtomatizacija linij je trenutno že kar nekaj časa na "pohodu" in vsak ki se tega zaveda , ter da se zaveda da je za opravljeno delo narejeno precej hitro ter brez kake pomoči človeka se odloči za ta pristop.
Kar se pa tiče ponudb kot si rekel se moraš zavedat da bo to kar precejšnji finančni zalogaj. Na grobo že sam Siemensov krmilnik recimo s300.ka je "okoli" 600 evrov, pa še željam upoštevan touch panel recimo 300 evrov. Pa je tu še softwere, motorji, priporočljiva kakšna omarica da vse skupaj lepo urediš notri. No potem si ze kar hitro na kakih 2000 evrov.
Č e pa se odločiš pa mi povej pa naračunam konkretne cene. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
puhek Neznanec

|
Objavljeno: Pon Jul 14, 2008 11:08 am Naslov sporočila: dodatno pojasnilo bosu001 in vsem interesentom |
|
|
Hvala za odgovor bos001.
Naj pojasnim podrobneje, upravljanje s touch displayem pride v poštev v končni izvedbi. Primeren krmilnik imam na razpolago in tudi že nekaj izkušenj z programiranjem le tega.
Za sodelovanje bi prosil samo pri vmesniku za krmiljenje izbranih koračnih motorjev. Namreč potrebujem gonilnik stepperjev kateremu bi poslal vlak impulzov iz PLCja in impulz za smer vrtenja in koračni motor bi se zavrtel tako hitro on tako daleč v željeno smer kot bi bilo zaželjeno. Torej zadeva naj bi imela vhode za vklop in izklop, smer in pulse train. Pri nekaterih večjih takšnih avtomatikah sem videl še vhod za tako imenovani boost za povečanje navora pri pospeševanju in ustavljanju, vendar mi ni čisto jasno kako naj bi to delovalo.
Skratka potrebujem samo stvar ki bi moj pulse train predelala v bipolarnemu stepperju prebavljiv pogonski signal. Glede na to kaj vse berem na teh forumih to ne bi smel biti prevelik zalogaj!
Seveda prosim za sodelovanje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.07 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Jul 14, 2008 11:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Sam izdelujem tole http://www.volknet.net/?lang=si&product=3&menu=2
Oglasi se, če meniš, da bi bilo ustrezno. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
puhek Neznanec

|
Objavljeno: Pon Jul 14, 2008 12:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Volk D, mislim da je tale tvoja zadeva nekaj korakov čez moje zahteve.
Gledam k bolj ugodni varianti, če si pripravljen zadevo malo poenostaviti, morda, pa tudi ohišja ne rabim. Nameraval sem uporabiti bipolarce zaradi malo večjega navora, ali to zadevo zelo zaplete?
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.07 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Jul 14, 2008 12:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda se da marsikaj naerditi, a to je že narejeno in s tem v zvezi so tudi stroški.
Škatle mogoče res ne potrebuješ, a so nanjo pritrjeni FET-i zaradi hlajenja.
Vgrajena elektronika navor precej približa bipolarnim motorjem. Ja za bipolarne motorje je potreben drugačen kontroler. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
puhek Neznanec

|
Objavljeno: Tor Jul 15, 2008 1:59 pm Naslov sporočila: Hvala za sodelovanje! |
|
|
Spoštovani, odziv me je malo razočaral; no ja očitno zadeva ni toliko zanimiva. Skratka, kaj dlje od ponudb že narejenih ampak neprimernih rešitev in analize stroškov ni prišlo. Odločil sem se poseči po komercialno dosegljivih zadevah, zal malo dražjih ampak to je to. Se mi pa zdi zanimivo, ker na strojniških forumih takšnele zadeve običajno naletijo na boljši odziv.
Morda se bom kasneje in v primeru viška časa, sam odločil za gradnjo primernega kontrolerja. V tem primeru se priporočam za nasvete.
Do takrat pa še enkrat hvala vsem za pozornost!
Peter
P.s. Projekt peljem naprej po svoje, če pa ima vseeno kdo željo, ponudba ostaja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5528 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Tor Jul 15, 2008 2:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede na to, da se ti dobrih 100 EUR za narejen izdelek zdi veliko, po mojem nisi ravno prepričal koga, da bi ti šel razviti in narediti custom vezje?!
Brez nič ni nič.
LP, Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ghost Član

Pridružen-a: Tor 11 Mar 2008 12:55 Prispevkov: 47 Aktiv.: 0.22 Kraj: MARIBOR
|
Objavljeno: Tor Jul 15, 2008 9:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj pa ne uporabiš npr.enosmerne motorje z prenosi,ki jih lahko z krmilniki
veliko lažje krmiliš pa tudi program se da enostavno naredit? _________________ VILI |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Sre Jul 16, 2008 12:28 am Naslov sporočila: Re: Hvala za sodelovanje! |
|
|
puhek je napisal/a: |
Spoštovani, odziv me je malo razočaral; no ja očitno zadeva ni toliko zanimiva. Skratka, kaj dlje od ponudb že narejenih ampak neprimernih rešitev in analize stroškov ni prišlo. Odločil sem se poseči po komercialno dosegljivih zadevah, zal malo dražjih ampak to je to. Se mi pa zdi zanimivo, ker na strojniških forumih takšnele zadeve običajno naletijo na boljši odziv.
Morda se bom kasneje in v primeru viška časa, sam odločil za gradnjo primernega kontrolerja. V tem primeru se priporočam za nasvete.
Do takrat pa še enkrat hvala vsem za pozornost!
Peter
P.s. Projekt peljem naprej po svoje, če pa ima vseeno kdo željo, ponudba ostaja. |
Hmmm... tole je tako, če postaviš točno zahtevo, potem dobiš točen odgovor. V nasprotnem se lahko vsi iščemo.
Tvoje poenostavljanje sem pač videl v smeri nategovanja cene navzdol, zato je bil moj odgovor tak kot je bil.
No glede na to, da si strojnik in da strojniki strašno radi pomagate, ti naredim kontroler takega kot si želiš, kar zmišljuj si - ni problema. V zameno, pa bi rad, da mi narediš kompletno mehaniko za CNC stroj. karakteristike bom še podal kasneje.
Si za to ? _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
puhek Neznanec

|
Objavljeno: Sre Jul 16, 2008 9:19 am Naslov sporočila: |
|
|
O fantje zdaj pa je odziv;
-Torej prvo odgovor mucku, na nanotecovi strani si lahko pogledaš podobno stvar za vsak posamezen motor po ceni 28EUR z garancijo in vsem, ali sonceboz v kombinaciji z motorjem 85EUR. Torej zamislil sem si zadevo izpeljati elegantneje na eni sami ploščici ampak cena ne bi smela presegati 2×28EUR. Seveda govorim, v primeru komercialnega uspeha, če bi zadeva prišla do večjega števila, naprimer 100 kosov. Takšna je pač realnost fantje in ne me prosim nategovati, da je to neko strašno vezje.
-Spoštovani ghost, trenutno stvar poganjam z motorji na enosmerni tok vendar pogrešam prilagodljivost v smislu pozicioniranja. Sicer nimam zahtevane velike natančnosti, je pa problem, ker mi obremenitev variira in s tem tudi dimenzija.
Uporaba enkoderjev pa je dražja kot rešitev s stepperji. Pa še življenska doba ktačnih motorjev je prekratka za moje potrebe.
Spoštovani VolkD, Razmerje med vrednostjo izdelave mojih dveh krmilnikov (2×28 EUR) za stepperje in kompletno mehaniko za CNC stroj je kakršna pač je. Zato tvoje ponudbe ne morem jemati resno. (btw že samo malenkost boljše navojne palice, brez dela, te pridejo toliko) CNC krmilnika pa žal ne potrebujem.
Brez zamere fantje, vem, da ste strokovnjaki, vsaj velika večina med vami,
ampak gibljemo se v nekih določenih realnih okvirih želja, potreb, sredstev in nima smisla, da se na suho nategujemo na takšnileh forumih, pač rečemo ne in to je to.
Prosim tudi ne mislite, da sem vas testiral s cenami. Najprej sem se obrnil na vas, ponudbe, ki sem vam jih navedel zgoraj, pa sem našel na netu v teh dneh. Sicer se mi cena 137 eur za krmilnik ni zdela pretirana.
S spoštovanjem! Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Lagrange Član

Pridružen-a: Pet 10 Okt 2003 10:07 Prispevkov: 164 Aktiv.: 0.69 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jul 16, 2008 9:41 am Naslov sporočila: |
|
|
G. Puhek
Za 28 eur mislim, da se ne dobi niti materiala in izdelave, kaj sele razvoja.
Upostevati je potrebno, da cene elementov pri majhnjih kolicinah lahko poskocijo tudi do 5x oz 10x napram serijam z recimo nekaj 1000 kosov.
Za tako majhno serijo se bolj splaca uporabiti ze narejene izdelke.
Ne vem, ce se pravilno spominjam, ampak samo zacetni strosek za izdelavo golega pcb, brez polaganja pride ~100eur.
Skratka: za 28eurov po kosu pri 100 kosih boste tesko prisli cez. Mislim, da je Volkova ponudba zelo radodarna.
Lp, Lagrange |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jvolk Član

Pridružen-a: Ned 05 Mar 2006 1:14 Prispevkov: 737 Aktiv.: 3.14 Kraj: okolica Divače
|
Objavljeno: Sre Jul 16, 2008 10:04 am Naslov sporočila: |
|
|
puhek je napisal/a: |
na nanotecovi strani si lahko pogledaš podobno stvar za vsak posamezen motor po ceni 28EUR z garancijo in vsem |
Link? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Jul 16, 2008 10:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Lagrange je napisal/a: |
G. Puhek
Za 28 eur mislim, da se ne dobi niti materiala in izdelave, kaj sele razvoja.
Lp, Lagrange |
Ne dobiš niti izhodnih transistorjev - kje je še vse ostalo... _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smartgsm Član

Pridružen-a: Sob 10 Apr 2004 11:54 Prispevkov: 364 Aktiv.: 1.54
|
Objavljeno: Sre Jul 16, 2008 10:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Spoštovani g. Puhek,
mislim, da so ti člani foruma lepo povedali, kako in kaj.
Jaz se dnevno srečujem s podobnimi kot si TI. Vsi obljubljajo neke strašne serije ...itd. Ponavadi se zadeva zaključi ob prototipu. Žal... Ker v obratnem primeru bi bila Tušev Mirko in Šrtotov Boško v primerjavi z mano BERAČA.
Realnost je pa nekje drugje....
Nekje na internetu najdejo ceno za nek artikel in mi potem javljajo, kako se to dobi poceni. Ja seveda se. Ampak, ko preračunaš vse stroške in da na koncu ti ne dela (ali pa da dobiš CEGU v pošiljki se ne splača reskirat).
Poleg tega si zelo dvoličen.
Po eni strani omenjaš TOUCH sreen in PLC (ki stanejo kar nekaj €€€). Seveda program moraš tudi napisat sam.Po drugi strani pa ti je tezko odsteti recimo 100 € za nek narejen izdelek.
Predlagam, da bolj kostruktivno se lotiš zadeve.
Če ti lahko predlagam, bi jaz kompletno avtomatiko naredil z mikrokotrolerjem in seveda s tem kar pocenil kočni izdelek.
Seveda pa razvoj neke napravice ni zastonj. Ampak če se porazdeli na 100 kos potem ni problem vloziti nekaj €€€ v razvoj. A ne?
Če zeliš kaj konkretnega pa me kontaktiraj pod zasebno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni