|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
nevednez Član

Pridružen-a: Tor 25 Jan 2005 13:36 Prispevkov: 226 Aktiv.: 0.95 Kraj: Štajerska
|
Objavljeno: Pon Jul 14, 2008 12:56 pm Naslov sporočila: Tiristorska regulacija za varilni stroj |
|
|
Zdravo,
Padla je odločitev da bom svoj stari varilni stroj (elektro varjenje) predelal na CO2. Podajalno omarico za žico imam, potrebujem samo tiristorsko regulacijo za nastavitev varilnega toka. Regulacija je enosfazna, maximalni tok ne bo presegel 160A (za takšen tok je bil predviden trafo za elektro varjenje.
Tako dobim kombiniran varilni aparat za elektro in CO2.
Ima kdo kaj izkušenj z predelavo ali mogoče kakšno shemo regulacije.
Za pomoč se vnaprej zahvaljujem.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tibi Član

Pridružen-a: Tor 16 Dec 2003 11:08 Prispevkov: 253 Aktiv.: 1.07 Kraj: bukovje
|
Objavljeno: Tor Jul 15, 2008 6:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Naj te spomnim da za Mig-Mag(CO2) varjenje potrebuješ napetostni izvor. Za MMA (elektroda), kar si verjetno mislil pod imenom elektro varjenje, pa imaš tokovni izvor.
Če boš dodal tiristorsko regulacijo, bi znale biti težave zaradi karakteristike izvora.
L.P. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nevednez Član

|
Objavljeno: Sre Jul 16, 2008 2:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
lahko to malo bolj razložiš?
Namreč idejo sem dobil, oziroma stvar sem videl tudi delovati v praksi. Kolega ima tako predelan varilni aparat, star cca 25 let če ne še več. Spodaj je navaden elektro varilni aparat, na njem stoji pa podajalna omarica (ločeno ohišje). V podajalni omarici je mehanizem za podajanje žice, izbra varilnega toka.... vglavnem vse nastavitve
Varilni stroj je pa imel v originalu izvedeno regulacijo toka preko 10 ali 12 stopenjskega stikala, ne spomnim se točno koliko stopenj je
Je pa zraven v ohišju od varilnega aparata vgrajena še "neka elektronika" z solidno velikim hladilnikom na zadnji strani varilnega aparata. Predvidevam da trafo niso nič previjali.
Sam ugibam da je uporabljena tiristorska regulacija. Sicer je njegov aparat 3fazen in ima 6 recimotemu tiristorjev, kaj točno je ne vem, ker so oznake zbrušene z brusnim papirjem. Predvidevam da to tiristorji.
Funkcija tiste škatlice je nastavitev varilnega toka pri varjenju z CO2 in hkrati vklaplja trafo ko pritisneš tipko na ročki in ga izklopi ko jo spustiš. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kosmit Član

Pridružen-a: Ned 01 Maj 2005 13:27 Prispevkov: 103 Aktiv.: 0.43 Kraj: N.G.
|
Objavljeno: Sre Jul 16, 2008 4:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede kako si opisal varilni aparat sklepam da je bil ta original od Iskre in sicer namenjen za varjenje z žico.
Tipka na ročki vklaplja :
1. Plin in kontaktor na primarju transformatorja
2. Z zamikom (zdi se mi okrog 0,4 sekunde ) pomik žice.
Vmes je vezje katero poskrbi da ko spustiš tipko izklopi pomik žice, nato z zamikom( zdi se mi okrog 1 sekunde) izklopi kontaktor.
Vsaj tako se mi zdi da so delovali varilni MIG/MAG varilni aparati.
Regulacija toka ni bila kaj posebnega, navadna regulacija s pomikom faze. Vsaj tako so imeli Iskrini varilni rezalniki-Plazma. Bili so pa za 400A toka.
Na izhodu moraš imeti tudi dušilka katera ti omeji tok pri vklopu, namenjeno da varilna žica ne takoj odleti ko se dotakne varjenca. Varilci temu pravijo da se lažje vžge žica.
L.P.
Mitja |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bos001 Član

Pridružen-a: Tor 14 Dec 2004 17:53 Prispevkov: 15 Aktiv.: 0.06 Kraj: celje
|
Objavljeno: Sre Jul 16, 2008 5:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen
To kar si zamislil seveda ni nemogoče izvesti. Sam sem izdelal tiristorsko regulacijo za točkovno varjenje. Malo si poglej datashet čipa TCA785. Sam sem jo izdelal s pomočjo tega elementa(ter še kup drugeih), samo krmiljenje čipa pa z Picem, PWM . Kot je omenil eden izmed prejšnjih strokovnjakov moraš paziti na tok v zaćetku varjenja. Sam sem rešil to z ti. rampo , ki traja določen čas, seveda ko Jje pic izvedel da si žačel variti. Poleg tega pazi če na same galvanske ločitve samih signalov ter signalča za krmiljenje tiristorjev.
Lp
Matey |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tibi Član

Pridružen-a: Tor 16 Dec 2003 11:08 Prispevkov: 253 Aktiv.: 1.07 Kraj: bukovje
|
Objavljeno: Čet Jul 17, 2008 7:13 am Naslov sporočila: |
|
|
nevednez je napisal/a: |
Varilni stroj je pa imel v originalu izvedeno regulacijo toka preko 10 ali 12 stopenjskega stikala, ne spomnim se točno koliko stopenj je |
Torej je bil verjetno trafo narejen za CO2 varjanje. Z predelavo na tiristorsko regulacijo so tako pridobili zvezno regulacijo nastavitve varilne napetosti, namesto stopenjske.
Za CO2 varjenje je potrebna enosmerna napetost. Predstavljaj si kaj se bo dogajalo pri polovičnem odpiranju faznega kota pri enofaznem izovru. Bo tezko najti dušilko, ki bo zgladila tako razsekano napetost.
l.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nevednez Član

|
Objavljeno: Čet Jul 17, 2008 8:42 am Naslov sporočila: |
|
|
tibi je napisal/a: |
nevednez je napisal/a: |
Varilni stroj je pa imel v originalu izvedeno regulacijo toka preko 10 ali 12 stopenjskega stikala, ne spomnim se točno koliko stopenj je |
Torej je bil verjetno trafo narejen za CO2 varjanje. Z predelavo na tiristorsko regulacijo so tako pridobili zvezno regulacijo nastavitve varilne napetosti, namesto stopenjske.
Za CO2 varjenje je potrebna enosmerna napetost. Predstavljaj si kaj se bo dogajalo pri polovičnem odpiranju faznega kota pri enofaznem izovru. Bo tezko najti dušilko, ki bo zgladila tako razsekano napetost.
l.p. |
Varilni aparat je bil v originalu za elekto varjenje, ima na čelni plošči še priključke za kable in naknadno vgrajeno stikalo da "brikaš" predelavo oziroma vezje ki je uporabljeno za varjenje z CO2. Tako dobiš navaden varilni aparat za elektro varjenje.
To da rabiš za CO2 enosmerno napetost vem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni