|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sob Jul 19, 2008 7:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi moj prvi kabel je bil po sistemu ena parica-druga-tretja-četrta. In ravno tako mi je vse delalo na 3-4m kablu, na cca 20 m pa ne več...tako se najbolje zapomniš napako...
BTW...brez klešč si ne predstavljam, kako bi sploh montiral RJ konektor gor--- to je dandanes praktično zastonj
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
klemen88 Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37 Prispevkov: 747 Aktiv.: 3.50 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Sob Jul 19, 2008 10:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
protonček...če me spomin ne vara je bil to UTP kabelj. Uporablja ga pa na amis internetu in to na 4 mega povezavi. Kabelj je približno 5 cm zakopan toliko, da ga ne more kdo potegniti ko se sprehaja tam mimo. Gre pa za okol 200-250m. Na eni strani ima modem-ruter od amisa na drugi strani pa direkt v pc. Sem pa testiral hitrost na speedtest.si in je bila okoli 400 kb/s. Potem sem še pa pingal zgorni računalnik in je bila hitrost ista kot pri meni na 1 m kablu.
Bom pa vprašal prijatelja kateri kabel je točno kupil. Pa ti povem ko zvem.
Sem pa skoraj 100%, da je bila dolžina okoli 200m, ker koliko vem so pakirani po 300m...in nama ni ostalo veliko kabla.
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sob Jul 19, 2008 10:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
hm...UTP kabel zakopan v zemljo --to ne bo dolgo tak...ker to ni zemeljski kabel in bo korodiral. Ima pa srečo če mu res dela na tako razdaljo...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3478 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Ned Jul 20, 2008 6:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
NUFAN, nisi napisal, ali gre za isti PC. Kabelski dostop običajno uporablja MAC naslov za avtentikacijo. Če priklopiš gor PC z neregistriranim MAC-om, ne boš dobil IP-ja.
Za povezavo modema in PC potrebuješ 1-1 kabel, ne cross.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.33 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Ned Jul 20, 2008 8:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
BTW...brez klešč si ne predstavljam, kako bi sploh montiral RJ konektor gor--- to je dandanes praktično zastonj  |
Z malo [cenzurirano] gre tudi brez klešč. Potrebuješ ščipalke, nož in pa majhen izvijač. En kabel še gre, več pa raje ne bi.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Ned Jul 20, 2008 10:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, ja...res. Ampak potem moraš imeti konektorje na rezervo, ker je verjetnost poškodbe ali uničenja velika. Po moje je v tem primeru tudi relativno velika verjetnost slabega stika in s tem nedelovanja sistema.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.33 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Ned Jul 20, 2008 10:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vse je res samo, če nimaš ravno klešč pri roki za en konektor pač improviziraš.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.96
|
Objavljeno: Ned Jul 20, 2008 11:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mimogrede, ne vem če je bilo omenjeno, za trdi in mehki kabel so različni konektorčki. da ne bo preveč "radi, al' ne baš svaki put"...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pon Jul 21, 2008 6:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja, tudi to sem sam nedavno izvedel... Res pa je menda tudi da na splošno v trgovinah prodajajo konektorje za trdi kabel, za mehkega pa večina trgovcev sploh ne ve dveh stvari: 1.da sploh obstaja mehak UTP in 2. da obstajajo dve vrsti RJ-tov vsaj v povprečnih elektro trgovinah je tako...
če se prav spomnim ima konektor za trdo žico na vsakem pinčku dva zobčka (da jo objame), za mehko pa enega (da gre skozi) - se vidi če pogledaš s strani.
Popravi me če sem zamešal...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.64 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Jul 21, 2008 9:07 am Naslov sporočila: |
|
|
UTP kabli so pakirani v škatlah po približno 305 metrov zato, ker je to točno 1000 čevljev, kar je nekakšna standardna okrogla enota na ameriškem trgu.
Ethernet deluje legalno do dolžine 100 metrov. Kabelski testerji (tisti pravi, ne igračke) daljši kabel avtomatično proglasijo za slabega (fail). V praksi ethernet deluje tudi na daljše razdalje, še posebej pri nižjih hitrostih, ampak prihaja do napak, ki se jih na oko pri delovanju ne vidi (razen upočasnitve delovanja zaradi retransmitov defektnih paketov).
Veliko doma narejenih žic je delovalo slabo, ker so bile pomešane parice. Še več jih pa ni delovalo, ker so bile skrimpane zanič. Na oko se to ne vidi, ampak deluje slabo ali pa ne.
Crossover (križni) kabel: Pri današnji opremi je skoraj odveč. Vsaka spodobna naprava ima autocross detection, pa deluje na cross ali patch kabel.
V prilogi: z veliko muko narisana razlika med mehkim in trdim UTP kablom.
Jur
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
53.81 KB |
Pogledana: |
51 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pon Jul 21, 2008 9:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Izredno lepo narisano. Torej sem spregledal skrajni levi in desni pin .
Vprašanje je, kaj se zgodi če to zamenjaš - sklepam da bi tisti za mehkega nekako deloval tudi na trdem, ker bi se pini pač uklonili levo ali desno, drugo je kontra, ker so trije pini za trd kabel postavljeni levo-desno in obstaja možnost da popolnoma zgrešijo baker seveda je možnost slabega delovanja v obeh primerih kar velika. Čisto verjetno je torej da je veliko napak prav zaradi tega.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.64 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Jul 21, 2008 12:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjemi mi, da med seboj res ni dobro mešati različnih tipov konektorjev in kabla. Ko malo premikaš kabel v bližini konektorja, začne izgubljati kontakt. Pri nas ravno zaradi nevarnosti zamenjave že nekaj časa kupujemo le trd kabel in trde konektorje, ker so tehniki velikokrat zaj... tip konektorjev, pa je bilo veliko težav.
Je pa uporaba mehkega kabla lepša, ker ga brez težave upogibaš, pa tudi pri vlečenju skozi kanale gre lažje.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pon Jul 21, 2008 12:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja to je že res, samo problem nastane ko za lastno uporabo v trgovini kupiš RJ konektorje in se največkrat niti kupcu niti prodajalcu niti sanja ne da v resnici obstjata dve verziji, še manj pa katero ima on na zalogi. Pa dostikrat imajo samo trd kabel na zalogi. Moram doma prav pogledati katere konektorje sploh imam V firmi že vidim da je mehki RJ na trdem kablu - sicer dela ker ga nihče ne premika ; upam da tako ostane
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Pon Jul 21, 2008 12:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Večji problem pri konektorjih je, ko naročiš class 5 konektorje (za 100 Mb/s mrežo). Trgovec pa jih potegne iz škatlice, kjer piše: telephone plug connector, kar pa je class 3 in gre do 16 Mb/s. Take konektorje cable tester na grafu nariše kot precej nespodobno kljuko.
Podobna zadeva je z koaksialnimi konektorji (BNC), ko trgovec 50 in 75 ohmske konektorje jemlje iz iste škatlice. Potem se pa čudiš, zakaj ima slika sence in robove.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

|
Objavljeno: Pon Jul 21, 2008 12:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jurova slika konektorjev je smiselna, samo kaj, ko še nikoli pri naših prodajalcih nisem dobil omenjenega konektorja za trdo žilo, čeprav vsi trdijo, da je za trdo žilo. Največ prodajajo tiste prozorne, ki imajo pine za mehko žilo (trgovci trdijo, da je za trdo).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni