www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Internet in dolžina kabla
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.66
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 21, 2008 1:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hm...torej lahko mogoče kdo kakšno reklamo naredi in napiše v kateri trgovini (v LJ recimo) VEDO za to razliko in ti dajo pravilni konektor, po možnosti class 5 ? delko ? IC ? Elektronabava ? itd ?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.64
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 21, 2008 1:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V HTE sem vedno dobil prave konektorje. Vedno pred nakupom preveril z očesom, ker so tudi ponujali napačne.
V techtradu (obe trgovini) pa prodajajo telefonske konektorje.
Narejeni kupljeni kabli imajo večkrat specifikacijo dolžine, ne pa tudi kategorije (class). Taki kabli se večkrat pokažejo defektni, če jih pred uporabo pomerim z instrumentom.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.59
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 21, 2008 1:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V HTE prodajajo konektorje za na UTP za obe vrsti kabla, neznane kategorije. Razlika je na hiter pogled neopazna. Obe vrsti konektorjev imata samo po 2 zobca. Konektor za mehko žico ima oba zobca naravnost, konektor za trdo pa ima zobca zakrivljena enega na levo in enega na desno.
Napeljal sem že veliko mrež in še vedno vse delujejo, čeprav sem včasih uporabljal konektorje, ki sem jih pač imel in to so bili za mehko žico, uporabljal pa sem kabel s trdimi žicami. No, nekako konice niso prebodle trde žile ampak so se zarinile med izolacijo in baker ... kot kaže je tudi to v redu, kako pa bi se kabel izkazal na testiranju pa ne vem.
No, zadnje čase, nekako 2 leti pa pazim na vrsto konektorja, tako da naj bi bilo vse pravilno narejeno. Do sedaj sem imel težave le 1x, ko sem stisnil konektor in so bile klešče slabo scentrirane v čeljustih ... plastika konektorja se je opraskala, opraskani del plastike pa je nekoliko prekrival kontakt, tako da je občasno izgubljalo kontakt v mrežni ... ko sem odstranil opraskan del plastike je bilo vse v redu. Klešče sem nastavil, potem pa ni bilo več težav, vedno pa konektro natančno vizuelno pregledam, električno nikoli, če zadeva deluje.

NUFAN
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 21:39
Aktiv.: 3.99
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 21, 2008 9:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kabel je priključen in internet dela. Napaka je bila v priključitvi paric, kot je menila večina. Uporabil sem sliko, ki jo je pripel @jjakob v petem postu.
Hvala vsem za pomoč!

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 21, 2008 10:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bravo Applause
Sem pa preveril doma in res imam samo konektorje za mehko žico. Torej drži da v trgovinah ponavadi prodajajo konektorje za mehko žico, kabel imajo pa samo trd Rolling Eyes d'oh! Bo treba po nakupih Confused
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
NUFAN
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 21:39
Aktiv.: 3.99
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 21, 2008 10:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Bravo Applause
Sem pa preveril doma in res imam samo konektorje za mehko žico. Torej drži da v trgovinah ponavadi prodajajo konektorje za mehko žico, kabel imajo pa samo trd Rolling Eyes d'oh! Bo treba po nakupih Confused

Tudi jaz imam trd kabel, konektorje pa za mehko žico. Danes, ko sem v Mer***ju kupoval konektorje, sem gledal tudi na to, ampak drugih konektorjev sploh niso imeli. Povezava pa vseeno dela Smile

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 21, 2008 10:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj je tudi meni do sedaj še vse delalo. Očitno so ti konektorji za mehko žico solidno kompatibilni in držijo tudi na trdi. Po moje se tista dva zobčka uklonita ali levo ali desno od bakra (v idealnem primeru en levo in en desno Wink ) in se s tem (z obzirom da je zelo tesno tam notri) kar dobro držita same žice Applause
Nazaj na vrh
cero
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37
Aktiv.: 4.96
Kraj: vipava

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 21, 2008 10:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Večji problem je če imamo konektorje, ki so narejeni za flat kabel.Ker taki konektorji nimajo utora za vsako žilo posebej se, ko stisnemo konektor na kabel, žile odmaknejo vstran in posledično nastane slab spoj.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 22, 2008 7:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hm...torej flatkabel vtakneš notri brez da bi snel zunanjo izolacijo ? No, seveda z ustreznim konektorjem... jaz sem parkrat to delal ampak sem vedno snemal izolacijo. Rolling Eyes
A bomo še kaj zvedeli tukaj ? Na koncu se izkaže da tole vezanje UTP kablov sploh ni tako enostavna zadeva kot vsak misli - klešče za 15 € in gasa...
(pa ne narobe razumet - vse tole je bilo zelo koristno zvedeti in se vsaj z moje strani zahvaljujem vsem ki so razkrili tele "male skrivnosti velikih UTP mojstrov" )
Nazaj na vrh
vilibalt
Član
Član

Pridružen-a: Pet 01 Feb 2008 10:59
Aktiv.: 1.19
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 22, 2008 8:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če smem samo še mojo malenkost dodati. V IC so za enkrat vedno vedeli kateri konektor potrebujem in mi ga seveda tudi prodali. Tudi še kje drugje sem kupil RJ45 za mehki kabel brez težav. Sem si pa po nekajkratni sposoji klešč kupil svoje v Del**-tu, ker so le tam imeli kombinirane za 3 verzije konektorjev (2, 4 in 8 pin).

lp

MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.33
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 22, 2008 8:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj konektorji za mehko žico delajo na trdi žici - pogojno. Veliko krat se mi je zgodilo, da je včasih delal, včasih ne. To pa zato, ker so trgovci vedno trdili, da imajo konektor za trdo žico. Zdaj bom bolj pazljiv, ko natančno vem kako izgleda kateri od konektorjev.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 22, 2008 4:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, če se prav spomnim določeni trgovci izkoristijo svoje "znanje" in RJ prodajajo po zantno višjih cenah. Ne vem če ni prav IC skoraj še enkrat dražji od kakšne no-name (beri nimajo pojma) trgovine. No, ampak vsaj veš, kaj dobiš...
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni